Daily GK & Current Affairs Quiz – 14th December 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz – 14th December 2019
Best English Language Book For All Bank & Government Exams Preparation

GK & Current Affairs Questions – 14th December 2019

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 14th December 2019. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for IBPS Clerk & IBPS PO 2019. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz December 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – December 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 14th December 2019


1.The European Union has left ______ out of a 2050 climate neutrality agreement.
A. Switzerland
B. Poland
C. Spain
D. UK
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Poland

Explanation: After hours of summit haggling with three Eastern European member states, the EU has left Poland out of a 2050 climate neutrality agreement. Notably, Poland relies on coal for 80% of its electricity. It is angling for more precise and generous commitments of EU funds.

2.External Affairs Ministry will host the 6th Indian Ocean Dialogue and Delhi Dialogue XI at the Pravasi Bharatiya Kendra in ______.
A. New Delhi
B. Jaipur
C. Mumbai
D. Varanasi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. New Delhi

Explanation: The theme for this year’s Delhi Dialogue is “Advancing Partnership in Indo-Pacific”. It is being organized with the assistance of the Research and Information System. The summit will be preceded by the 25th Indian Ocean Rim Academic Group (IORAG) on December 12.

3.Prime Minister Boris Johnson’s Conservative Party has won the ____ election.
A. USA
B. UK
C. Spain
D. Norway
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. UK

Explanation: Results showed the Boris-led Conservative won 326 of the 650 seats in the lower House of Commons. The assignment of Cabinet portfolios will likely begin immediately, and may be concluded over the weekend.

4.______ has delivered a Landing Craft Utility (LCU) to the Indian Navy.
A. Hyundai Heavy Industries
B. GRSE
C. Oshima
D. Mitsubishi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. GRSE

Explanation: It is seventh of eight such vessels being built for the Navy by GRSE. This amphibious ship can transport and deploy main battle tanks, troops and equipment from ship to the shore.

5.The _________ Samruddhi expressway, flagged off by the previous BJP-led government, will be named after Shiv Sena founder Bal Thackeray.
A. Mumbai-Nagpur
B. Goa-Mumbai
C. Pune-Thane
D. Ahmedabad-Mumbai
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Mumbai-Nagpur

Explanation: The Samruddhi Corridor is a 700-km expressway. It connects Mumbai with Nagpur and is estimated to cost Rs 46,000 crore. The expressway is likely to cut down the travel time between Mumbai and Nagpur from 15-16 hours to just 8 hours.

6.UNESCO and Dell Technologies will launch a new education programme where they will train _____ Indian teachers in Artificial Technology.
A. 2000
B. 3000
C. 4000
D. 5000
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 4000

Explanation: This partnership is a resultant of meeting the common objective of equipping teachers with the requisite knowledge. It is worth noting that quality education is the foundation of sustainable development.

7.International Day of Neutrality, sometimes seen in the news, is observed on ______.
A. 8 Dec
B. 12 Dec
C. 16 Dec
D. 20 Dec
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 12 Dec

Explanation: It is worth noting that a neutral country abstains from all participation in a war between other states. It maintains an attitude of impartiality toward the belligerents.

8.______ has partnered with the Nasscom Foundation to develop an app and set up a 24×7 helpline number to connect donors with surplus edibles to food distribution organisations.
A. NITI Aayog
B. CRY
C. FICCI
D. FSSAI
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. FSSAI

Explanation: The platform will dacilitate registration of surplus food distribution organisations. It is worth noting that India has slipped to 102 position in the Global Hunger Index 2019 of 117 countries.

9.Indian Renewable Energy Development Agency (IREDA), the country’s premier public finance institution, is considering an allocation of _______ in seed funding to set up its pioneering “Green Window”.
A. $20 million
B. $30 million
C. $40 million
D. $50 million
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. $20 million

Explanation: It is aimed towards catalyzing private investment and expanding the Indian clean energy market. It is worth noting that a green window is a financing approach to attract private capital to achieve climate and clean energy goals.

10.International Universal Health Coverage Day is observed on _______.
A. 12th Dec
B. 15th Dec
C. 18th Dec
D. 22nd Dec
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. 12th Dec

Explanation: This day aims to raise awareness of the need for strong and resilient health systems. The theme for the UHC Day 2019 campaign is: “Keep the promise.”

11.______ has surpassed Kuwait to become India’s sixth largest oil supplier.
A. Iraq
B. Iran
C. US
D. South Africa
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – C. US

Explanation: The US supplied 5.4 million tonnes of crude oil during the first 6 months of 2019-20. Iraq continues to be India’s top crude oil supplier, meeting close to one-fourth of the country’s oil needs.

12.The Forbes 2019 list of ‘The World’s 100 Most Powerful Women’ has been topped by ________.
A. Nancy Pelosi
B. Christine Lagarde
C. Nirmala Sitharaman
D. Angela Merkel
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Angela Merkel

Explanation: German Chancellor Angela Merkel has been crowned the world’s most powerful woman by Forbes, followed by Christine Lagarde from France, and US Speaker of the House of Representatives Nancy Pelosi.

13.AP passed the Andhra Pradesh Disha Bill 2019 (Andhra Pradesh Criminal Law Amendment Act 2019) to award death sentences to convicts in rape cases within ____ days.
A. 21
B. 30
C. 50
D. 90
E. None of these

Correct Answer – A. 21

Explanation: The Act envisages the completion of investigation in seven days and trial in 14 working days. It includes setting up of exclusive special sessions courts in every district to expedite trial.

[/su_spoiler]

14.The fourth edition of International Seminar cum Exhibition on Naval Weapon Systems ‘NAVARMS – 2019′ was held in _________.
A. Gurugram
B. New Delhi
C. Jaipur
D. Bengaluru
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. New Delhi

Explanation: The NAVARMS – 2019 Exhibition comprised of exhibits from Ordnance Factory, DPSUs, private industries and Indian Navy. The inaugural session of the seminar was attended by more than 300 delegates from three services.

15.Nirmala Sitharaman, a newcomer on the Forbes most powerful women list, is ranked _____.
A. 34th
B. 67th
C. 88th
D. 93rd
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 34th

Explanation: Finance Minister has been ranked ahead of Queen Elizabeth II who is on the 40th spot. Environmentalist Greta Thunberg, who was recently named Time’s Person of the Year, stood at the 100th spot on Forbes’ list.