Daily GK & Current Affairs Quiz – 13th December 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz – 13th December 2019
Best English Language Book For All Bank & Government Exams Preparation

GK & Current Affairs Questions – 13th December 2019

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 13th December 2019. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for IBPS Clerk & IBPS PO 2019. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz December 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – December 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 13th December 2019


1.The CPI inflation, also known as retail inflation, hit a 40-month high of ______ in November.
A. 5.54%
B. 6.11%
C. 6.78%
D. 7.01%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 5.54%

Explanation: • Food prices, which is a gauge to measure changes in kitchen budgets, grew 10.01% in November

• Inflation rate in cereals and products stood at 3.71%

• Vegetables inflation for November stood at 36%

2._______ would set up 45 fast-track special courts (FTSC) to ensure speedy trial of cases involving crime against women and children.
A. Odisha
B. UP
C. MP
D. Gujarat
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Odisha

Explanation: The pendency of rape & POCSO Act cases in Odisha stood at a massive 7,292. Notably, a few days ago, Uttar Pradesh has decided to set up as many as 218 new fast-track courts.

3.An all-electric powered seaplane has taken flight in _______ recently.
A. Spain
B. France
C. India
D. Canada
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Canada

Explanation: Recently, the world’s first fully-electric aircraft for commercial flight has taken to the skies in Canada. It is worth noting that civil aviation is one of the fastest growing sources of carbon emissions. This signifies the start of the electric aviation age.

4.The South Pacific archipelago of Bougainville overwhelmingly voted to become independent of _________, becoming the world’s latest territory to seek secession.
A. USA
B. Japan
C. Papua New Guinea
D. UK
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Papua New Guinea

Explanation: Nearly 98% voted supported becoming an independent nation.

Voters had two options:
1. More autonomy
2. Or Full independence

Almost 98% were in favour of independence. The referendum was approved by the Papua New Guinea government. This landslide victory will put pressure on PNG to grant Bougainville independence.

5.______ will be the country partner at the 17th edition of BioAsia2020, to be held here from February 17-19, 2020.
A. UK
B. Switzerland
C. Norway
D. Russia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Switzerland

Explanation: BioAsia has been one of the best lifesciences event. Switzerland has placed itself as one of the most important stock exchanges for lifescience companies in Europe.

6.Who has been named Time magazine’s Person of the Year for 2019?
A. Deepika Chaudhary
B. Narendra Modi
C. Greta Thunberg
D. Donald Trump
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Greta Thunberg

Explanation: Thunberg is the youngest person to be chosen by the magazine. Last year, the teenager started an environmental strike by missing lessons most Fridays. She travelled to some of the strikes in Europe.

7.The inner line permit (ILP) regime was extended to ________ with President Ram Nath Kovind signing the order in this effect.
A. J&K
B. Punjab
C. Manipur
D. Kerala
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Manipur

Explanation: An ILP is an official travel document required to visit or stay in states and regions where it is applicable. Manipur is the fourth state after Arunachal Pradesh, Nagaland and Mizoram where the ILP regime is applicable.

8._________ has extended the Inner Line Permit (ILP) regime to the Dimapur district.
A. Manipur
B. Andhra Pradesh
C. Nagaland
D. West Bengal
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Nagaland

Explanation: It is worth noting that Dimapur was the only district that was not under the ILP regime unlike the rest of Nagaland. Known as “mini India”, Dimapur district has a mixed population.

9.Food and beverage giant PepsiCo has roped in Bollywood actor ______ as the new face of its flagship Pepsi brand of carbonated beverage in India.
A. Shahrukh Khan
B. Aamir Khan
C. Priyanka Chopra
D. Salman Khan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Salman Khan

Explanation: Pepsico will launch a 360 degree campaign to leverage the new deal. For several years, Salman was the ambassador for rival Coca Cola India’s home-grown brand Thums Up.

10.The United Nations General Assembly created UNICEF on ________.
A. Dec 11, 1946
B. Dec 11, 1948
C. Dec 11, 1950
D. Dec 11, 1954
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. Dec 11, 1946

Explanation: Ludwik Rajchman, is regarded as the founder of UNICEF. He was its first chairman from 1946 to 1950. In 1950, its mandate was broadened to address the long-term needs of children and women in developing countries everywhere.

11.The Citizenship (Amendment) Bill, gives Indian citizenship to non-Muslim migrants from Pakistan, Afghanistan and _______.
A. China
B. Bangladesh
C. UK
D. USA
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. Bangladesh

Explanation: This bill seeks to make illegal migrants (Hindus, Sikhs, Buddhists, Jains, Parsis and Christians) from Afghanistan, Bangladesh and Pakistan, eligible for citizenship. The cut-off date for citizenship is December 31, 2014. In other words, the applicant should have entered India on or before that date.

12.About ________ students were found employable or ready to take up jobs in 2019, according to the India Skills Report 2019-20.
A. 36.21 per cent
B. 46.21 per cent
C. 56.21 per cent
D. 66.21 per cent
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 46.21 per cent

Explanation: MBA students have been found to be most employable with 54% of them getting jobs. Notably, India Skills Report is a joint initiative of Wheebox, Taggd by PeopleStrong and Confederation of Indian Industry (CII) in collaboration with UNDP, AICTE & AIU.

13.______ surpassed Turkey to become the biggest jailer of journalists in the world this year, according to a press watchdog group.
A. Saudi Arabia
B. Iran
C. China
D. Pakistan
E. None of these

Correct Answer – C. China

Explanation: China was holding at least 48 journalists for reasons related to their work, according to the Committee to Protect Journalists. Also, Turkey, Saudi Arabia and Egypt are among the world’s worst jailers of journalists.

[/su_spoiler]

14.ISRO successfully placed into orbit its latest radar imaging earth observation satellite _______ and nine foreign satellites from four countries.
A. RISAT-2BR1
B. RISAT-3BR1
C. RISAT-4BR1
D. RISAT-5BR1
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. RISAT-2BR1

Explanation: India’s latest radar imaging earth observation satellite RISAT-2BR1 will send sharp clarity images for agriculture, forestry, surveillance, and disaster management. Its camera can look through the clouds and take pictures.

15.The Union Minister of State for Culture and Tourism (IC), Shri Prahlad Singh Patel launched the Indian Culture web portal developed by ________.
A. IIT Goa
B. IIT Delhi
C. IIT Bombay
D. IIT Roorkee
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. IIT Bombay

Explanation: Notably, Indian culture portal contains knowledge and cultural resources of various organizations of Ministry of Culture. The content available on the portal comprises mainly of rare books, e-books, manuscripts, artefacts etc.