Daily GK & Current Affairs Quiz – 06th December 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz – 06th December 2019

GK & Current Affairs Questions – 06th December 2019

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 06th December 2019. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for IBPS Clerk & IBPS PO 2019. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz December 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – December 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 06th December 2019


1.To combat the growing problem of environmental pollution, ____ has partnered with the World Economic Forum (WEF) to design a public-private pilot project on shared, clean and electric mobility.
A. UP
B. Punjab
C. Kerala
D. Tamil Nadu
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Punjab

Explanation: Punjab has partnered with the World Economic Forum (WEF) to design a public-private pilot project electric mobility. The state is also formulating its own Electric Vehicle (EV) policy to support the adoption of e-vehicles.

2.TRAI revamped mobile number portability (MNP) rules, and prescribed ___ working days timeline for port out requests within a service area.
A. 2
B. 3
C. 5
D. 7
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 3

Explanation: As per the existing rules, a company had to port out a customer in 15 days from the time the request was generated. Notably, easing the MNP process is in the best interest of the subscribers and the telecom operators.

3.“Made in India” Fast Interceptor Craft ‘Kamyaab’ was recently handed over to _____.
A. Maldives
B. Pakistan
C. Bangladesh
D. Myanmar
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Maldives

Explanation: This advanced vessel has been constructed by L&T in Gujarat. It will help enhance Maldives’ maritime security, and promote the blue economy and tourism.

4.In 2018, an estimated _____ cases of malaria occurred worldwide, according to the World Malaria report 2019.
A. 228 million
B. 715 million
C. 891 million
D. 976 million
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 228 million

Explanation: Most malaria cases in 2018 were in the World Health Organization (WHO) African Region followed by the WHO South-East Asia Region (3.4% cases) and the WHO Eastern Mediterranean Region (2.1% cases). Between 2015 and 2018, only 31 countries, where malaria is still endemic.

5.______ is hosting the North East Food Show.
A. Meghalaya
B. Nagaland
C. Bihar
D. Mizoram
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Meghalaya

Explanation: is one of North East India’s biggest food innovation and food processing show. It is a first of its kind in North Eastern India that is focused on creating a Global platform to ‘Inspire Food Business’.

6.____ has officially opened a new town ‘Samjiyon’, which is being called the “epitome of modern civilisation”.
A. Russia
B. Iran
C. India
D. North Korea
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. North Korea

Explanation: With ski slopes, commercial facilities and homes, the city appears designed to project a very different image of North Korea. Samjiyon was also created, as a “model of successfully realizing the Party’s idea of local construction.

7.____ has decided to provide 25 per cent subsidy and 100 per cent stamp duty waiver for setting up defence industry in the state.
A. UP
B. Kerala
C. Haryana
D. Mizoram
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. UP

Explanation: The biennial DefExpo India will be held in Lucknow in February next year. The previous edition was held in Tamil Nadu in 2018. Now, the companies that will set up defence industries will be provided all facilities.

8.Zurich Airport International AG was recently selected as the concessionaire for developing the ______.
A. Jewar Airport
B. Rampur Airport
C. Patiala Airport
D. Hughli Airport
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Jewar Airport

Explanation: The Jewar Airport primarily aims to reduce the load on Delhi’s IGI airport. It will be the third airport in the National Capital Region. It is worth noting that the Swiss firm will invest more than ₹4,663 crore for the airport’s first phase.

9.______ has been certified as India’s first “Eat Right Station” with a 4-Star rating awarded by the FSSAI.
A. Mumbai Central
B. Bengaluru
C. Chandigarh
D. New Delhi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Mumbai Central

Explanation: The two foundations of the Eat Right India movement are Eat Healthy and Eat Safe. Run by FSSAI, it is a collective effort to ensure that both demand and supply-side interventions are via the key stakeholders.

10.Reserve Bank of India’s (RBI’s) monetary policy committee decided to hold its repo rate — the rate at which it lends to banks — at ____.
A. 5.15%
B. 5.65%
C. 6.10%
D. 6.25%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. 5.15%

Explanation: Reserve Bank of India (RBI) released its fifth bi-monthly monetary policy statement for 2019. Repo rate is the key interest rate at which the RBI lends short-term funds to commercial banks. The MPC however lowered its growth forecast to 5%.

11.The Election Commission of India has decided to implement PPRTMS, to facilitate tracking of status of application by applicants. Expand PPRTMS.
A. Political Parties Registration Tracking Management System
B. Political Organizations Registration Tracking Management System
C. Political Parties Registration Off-Track Management System
D. Political Parties Registery Tracking Management System
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. Political Parties Registration Tracking Management System

Explanation: Through PPRTMS, the applicant (from 1st January, 2020 onwards) will be able to track the progress of his / her application. He/she will get status update through SMS and email.

12.____ launched a smart learning phone application “Madhu” app for school children.
A. MP
B. Goa
C. Odisha
D. Maharashtra
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Odisha

Explanation: It has been developed by the Ganjam district administration in accordance with the 5T initiative of the state government. Through the app, the students will have access to video explanation of the topics.

13.Who has been named by the People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) as its 2019 Person of the Year?
A. Priyanka Chopra
B. Joaquin Phoenix
C. Narendra Modi
D. Imran Khan
E. None of these

Correct Answer – B. Joaquin Phoenix

Explanation: Phoenix has often worked with PETA and has been a vegan since he was three years old. He also worked on campaigns against dog leather, exotic skins fishing, and the turkey industry.

[/su_spoiler]

14.The Cabinet recently cleared the launch of Bharat Bond ETF. What does ‘F’ stand for in ETF?
A. Finding
B. Fund
C. Finance
D. Flourish
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Fund

Explanation: Bharat Bond Exchange Traded Fund (ETF) is the first corporate bond ETF in the country. It is aimed at strengthening the country’s bond market and boosting retail investor participation.

15.Allied Heads of State and Government are gathering in London to commemorate the ____ anniversary of NATO.
A. 70th
B. 75th
C. 80th
D. 90th
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 70th

Explanation: North Atlantic Treaty Organization (NATO) is a military alliance to provide collective security against the Soviet Union. NATO promotes democratic values and enables members to consult and cooperate on defence and security-related issues.


Print Friendly, PDF & Email