Daily GK & Current Affairs Quiz – 05th December 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz – 05th December 2019

GK & Current Affairs Questions – 05th December 2019

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 05th December 2019. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for IBPS Clerk & IBPS PO 2019. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz December 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – December 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 05th December 2019


1.International Volunteer Day, sometimes seen in the news, is observed on ______.
A. 2nd Dec
B. 3rd Dec
C. 4th Dec
D. 5th Dec
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 5th Dec

Explanation: The observance was mandated in 1985 to promote voluntarism and to acknowledge the role of volunteers in achieving the Sustainable Development Goals. International Volunteer Day is the day to recognize volunteers and to invigorate volunteerism.

2.Crisil slashed its growth estimate sharply to a low ____.
A. 4.1%
B. 4.7%
C. 5.1%
D. 5.6%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 5.1%

Explanation: The agency attributed the sharp revision to various high-frequency indicators. On the demand side, a dip in fixed investment, along with weak private consumption growth are the main drags.

3.International Civil Aviation Day is annually observed on _____.
A. 5 Dec
B. 6 Dec
C. 7 Dec
D. 8 Dec
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 7 Dec

Explanation: This day acknowledges the flight industry’s influence on modern life.It also seeks to highlight unique role of International Civil Aviation Organization (ICAO).

4.Which typhoon slammed into the central Philippines recently?
A. Harvad
B. Viraat
C. Ockhi
D. Kammuri
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Kammuri

Explanation: The typhoon, brought winds of up to 124mph (200km/h) and caused flooding and landslides. The hardest-hit areas include
• Bicol
• Calabarzon
• Mimaropa
• Eastern Central Luzon
• Cagayan

5.The Asian Development Bank (ADB) has agreed to advance a loan of US $206 million to develop water supply and sewerage infrastructure in _____.
A. Tamil Nadu
B. Kerala
C. Jammu & Kashmir
D. Gujarat
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Tamil Nadu

Explanation: This is the 2nd project loan for the Tamil Nadu Urban Flagship Investment Programme. The project interventions will benefit residents, workers and industries in the state’s economic corridors.

6.Prime Minister Antti Rinne resig­ned after losing the support of the coalition partner Centre Party. He was the PM of _____.
A. Finland
B. Spain
C. Norway
D. UK
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Finland

Explanation: Notably, Rinne has faced heavy criticism in recent weeks over how he dealt with a two-week postal service strike in November. No early election is expected. Parliament will decide on a new prime minister next week.

7.India is the ____ most vulnerable country to climate change, according to a report released by Environment think tank, Germanwatch.
A. 3rd
B. 5th
C. 7th
D. 10th
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 5th

Explanation: India has also recorded the highest number of fatalities due to climate change in 2018. Notably, Germanwatch, based in Bonn and Berlin (Germany), is an independent development and environmental organisation. It works for sustainable global development.

8.Steve Smith became the fastest man to score _____ Test runs, shattering a record that had stood since 1946.
A. 5000
B. 6000
C. 7000
D. 8000
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 7000

Explanation: Smith attained the feat on Day 2 of the Day-Night Test between Australia and Pakistan at the Adelaide Oval. Hammond reached the mark in 131 innings, while Smith, made the grade in his 126th.

9._______ is the 1st pan India operation to crack down the illegal trade for mongoose hair.
A. Operation Clean Art
B. Operation Clean Hair
C. Operation Wildlife
D. Operation Mongoose
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Operation Clean Art

Explanation: It is worth mentioning that Mongoose is listed in Schedule II Part 2 of the Wildlife Protection Act. Brushes made of mongoose hair are preferred because they are superior and hold colour better.

10.Who was also appointed as the CEO of Alphabet, the parent company of Google?
A. Sundar Pichai
B. Indra Nooyi
C. Ramesh Thakur
D. Himanshi Mehra
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. Sundar Pichai

Explanation: Pichai who has been CEO of Google for four years now, was named to the additional post of CEO of Alphabet. Sundar Pichai will replace Larry Page as CEO of parent Alphabet Inc.

11.Delhi residents will get free ____ data per month through a hotspot network across the city.
A. 5 GB
B. 10 GB
C. 15 GB
D. 20 GB
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – C. 15 GB

Explanation: On 16 December, 100 hotspots will be inaugurated. The free WiFi project would cost the Delhi government Rs 100 crore. The Delhi assembly elections are to be held early next year.

12.YSR Arogya Asara, sometimes seen in the news, was recently launched in _____.
A. Andhra Pradesh
B. Punjab
C. MP
D. Kerala
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Andhra Pradesh

Explanation: YSR Aarogya Aasara aims to provide sustenance allowance during the recovery period to poor patients. This is post therapeutic sustenance allowance amount is provided to the patients.

13.International Finance Corp. (IFC) was leading a ______ debt financing in Mahindra and Mahindra Financial Services Ltd.
A. $200-million
B. $300-million
C. $400-million
D. $500-million
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. $200-million

Explanation: IFC has anchored an investment round of $200 million to create a dedicated pool MSMEs in low-income states. Mahindra & Mahindra Financial Services Ltd, has over 6.4 million customers and an assets under management of over USD 10 billion.

14.Nearly ____ depositors have been allowed to withdraw their entire deposits, from PMC Bank.
A. 45%
B. 67%
C. 78%
D. 91%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 78%

Explanation: It is worth mentioning that the Reserve Bank of India has imposed caps on withdrawals made by customers of Punjab and Maharashtra Cooperative Banks. The PMC, a 35-year-old lender may not be the first but is certainly one of the largest urban co-operative banks facing this clampdown.

15.The 21st Asian Archery Championship for the year 2019 was held in ______.
A. India
B. Japan
C. Thailand
D. Myanmar
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Thailand

Explanation: Asian Archery Championships is  organized by the World Archery Asia. India’s mixed doubles pair Atanu and Deepika secured a recurve bronze medal.


Print Friendly, PDF & Email