Daily GK & Current Affairs Quiz – 04th December 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz – 04th December 2019

GK & Current Affairs Questions – 04th December 2019

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 04th December 2019. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for IBPS Clerk & IBPS PO 2019. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz December 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – December 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 04th December 2019


1.To tackle the problem of high prices of onion in the country, the government has decided to import 110 lakh kilogram of onions from _______.
A. Pakistan
B. Turkey
C. Iran
D. US
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Turkey

Explanation: The onions from Turkey are expected to reach India in late December of early January. Notably, the price of this vegetable has been rising drastically over the last few weeks.

2.Walmart India has joined hands with ______ to launch a co-branded credit card.
A. ICICI
B. HDFC
C. Axis Bank
D. Yes Bank
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. HDFC

Explanation: This credit card is exclusively for members of its Best Price Modern Wholesale ‘B2B Cash & Carry’ stores.

The co-branded card comes in two versions:

  • ‘Best Price Save Smart’ card

• ‘Best Price Save Max’ card

3.Author ______ was declared the winner of the Shakti Bhatt First Book Prize 2019.
A. Nikhil Chinappa
B. Tony Joseph
C. Suman Bharti
D. Raj Shekhar
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Tony Joseph

Explanation: For his 2018 book, Early Indians: The Story of Our Ancestors and Where We Came From, Joseph has been awarded the Shakti Bhatt First Book Prize. Instituted in 2008, the award carries a cash prize of ₹2 lakh and a trophy.

4.Masatsugu Asakawa has been unanimously elected President of the _____. 
A. ADB
B. AIIB
C. NDB
D. IMF
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. ADB

Explanation: Asakawa served as finance deputy for the 2019 G20 Osaka Summit and the G20 Finance Ministers and Central Bank Governors meeting. Established in 1966, the ADB is composed of 68 members, 49 of which are from the region.

5.According to the ‘India Corruption Survey 2019’, corruption in India fell by ___ in 2019.
A. 10%
B. 15%
C. 20%
D. 25%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 10%

Explanation: The survey report, sampled 1.9 lakh respondents across India. It was conducted by LocalCircles in collaboration with Transparency International India.

6.With an aim to create land banks in rural areas to boost industrial development, ______ gave in-principle approval to amend the law for transfer of common village land in rural areas to the state’s industry department.

  1. Punjab
  2. UP
  3. Haryana
  4. MP
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. Punjab

Explanation: The Punjab Cabinet gave in-principle approval to amend the Punjab Village Common Land (Regulation) Rules, 1964. The underlying objective is to facilitate gram panchayats to promote development of villages by unlocking the value of Shamlat land.

7.The IHS Markit India Manufacturing PMI rose to ___ in November from 50.6 in October.
A. 51.2
B. 56.8
C. 60.4
D. 65.1
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 51.2

Explanation: It is driven by a modest increase in the growth of new orders and production. The growth in the overall manufacturing sector was mainly propped up by growth in the consumer goods segment, while the intermediate goods segment returned to expansion.

8.International Day of People with Disability (IDPwD) is held on ______ each year.
A. 3 Dec
B. 4 Dec
C. 5 Dec
D. 6 Dec
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 3 Dec

Explanation: It aims to increase public awareness, understanding and acceptance of people with disability. The theme for International Day of People with Disability for 2019 ‘Promoting the participation of persons with disabilities and their leadership: taking action on the 2030 Development Agenda’.

9.________ is all set to formulate a code of conduct for Members of Parliament (MPs) in the Lower House.
A. Ethics Committee
B. Public Estimates Committee
C. Estimates Committee
D. Committee on Defence
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Ethics Committee

Explanation: The ethics panel is being headed by BJP’s Vinod Kumar Sonkar. It has decided to seek suggestions from all political parties to decide upon the code which seeks to oversee moral and ethical conduct of the MPs.

10.The government decided to establish a National Maritime Heritage Museum in _____.
A. Maharashtra
B. Gujarat
C. Goa
D. Kerala
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. Gujarat

Explanation: The museum will display the India’s heritage of inland waterways. Lothal was chosen because it has lots of archaeological remains.

11.World Computer Literacy Day is being observed on ______ every year.
A. 2nd Dec
B. 5th Dec
C. 8th Dec
D. 10th Dec
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. 2nd Dec

Explanation: World Computer Literacy Day was originally launched by NIIT, an Indian skills and talent development company, in 2001. The day curbs the digital divide that is present in the world today.

12.For development Ministry under the Swadesh Drashan and PRASHAD Schemes has sanctioned ___ projects covering all the North Eastern States for Rs.1456 crore.
A. 18
B. 20
C. 22
D. 24
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 18

Explanation: The projects under the Swadesh Darshan and PRASHAD schemes are identified for development. The Ministry of Tourism undertakes various activities for the promotion of North Eastern regions.

13.Konark Festival and International Sand Art Festival began in ______.
A. Odisha
B. Haryana
C. Himachal Pradesh
D. Kerela
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Odisha

Explanation: It is a five day dance festival held every year in the month of December. It is is organized every year by Orissa Tourism Development Corporation (OTDC).

14.The National Assembly of Republic of _______ has unanimously elected Prithvirajsing Roopun, as new President.
A. Malaysia
B. Mauritius
C. Sri Lanka
D. Indonesia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Mauritius

Explanation: Mr Roopun started his career in 1978 as secondary school teacher. Mr Roopun was also Deputy Speaker of the National Assembly from May 2010 to October 2014.

15. _____ has suspended visits by US Navy ships and aircraft to Hong Kong. 
A. China
B. Mexico
C. Brazil
D. South Korea
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. China

Explanation: In retaliation for the passage of a bill backing pro-democracy protesters in Hong Kong, China has suspended US warship visits. The nature of the sanctions, although remained unclear.


Print Friendly, PDF & Email