Daily GK & Current Affairs Quiz – 03rd December 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz – 03rd December 2019

GK & Current Affairs Questions – 03rd December 2019

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 03rd December 2019. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for IBPS Clerk & IBPS PO 2019. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz December 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – December 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 03rd December 2019


1.India and ______ are likely to sign their first maritime cooperation agreement, Cooperation in Polar Science.
A. Norway
B. Sweden
C. Austria
D. New Zealand
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Sweden

Explanation: In the last few years, India has signed a series of maritime information exchange as well as military logistics support agreements. The agreement with Sweden is scientific in nature.

2.The BSF was raised on ______ with the specific purpose of manning Indian borders as the ”First Line of Defence” against infiltration, smuggling and military assault.
A. 1st Dec, 1965
B. 3rd Dec, 1965
C. 5th Dec, 1965
D. 7th Dec, 1965
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 1st Dec, 1965

Explanation: BSF was created by merging various State Armed Police Battalions. BSF works under the administrative control of Ministry of Home Affairs (MHA).

3.13th South Asian Games have formally begun in ______.
A. Nepal
B. Bangladesh
C. India
D. Sri Lanka
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Nepal

Explanation: The SAG is being held from December 1 to 10 in three cities — Kathmandu, Pokhara and Janakpur. Krishnasar (the blackbuck antelope) is the official mascot of the 13th SAG. Athletes from Nepal, India, Bangladesh, Pakistan, Maldives, Bhutan and Sri Lanka will be competing in 26 different sports disciplines.

4.Who has been appointed as the chairman of Ordnance Factory Board?
A. Hari Mohan
B. Ravi Chaturvedi
C. BK Prasad
D. Y Pradyuman
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Hari Mohan

Explanation: He succeeded Saurabh Kumar who superannuated from the services. Mr Hari Mohan has contributed significantly invarious positions in Bharat Heavy Electricals Limited (BHEL) and other PSUs.

5.Yasuhiro Nakasone, an ardent conservative, has died at the age of 101. He was the former PM of _______.
A. Japan
B. Indonesia
C. South Korea
D. Kenya
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Japan

Explanation: Nakasone began his political career as a fiery nationalist. Nakasone was known for trying to transform the nation defeated in World War II into a full-fledged member of the West during the Cold War era.

6.Prime Minister of _______ Adel Abdel Mahdi submitted his resignation to the Parliament recently.  
A. Iraq
B. Iran
C. UAE
D. Jordan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Iraq

Explanation: Some 400 people have been killed since protests began in Baghdad and other cities at the start of October. Iraq has been rocked by mass protests since early October against poor living conditions and corruption.

7.Who has been appointed as the new Controller General of Accounts (CGA)?
A. Soma Roy Burman
B. Raj Thakur
C. Pinaki Mishra
D. Dev Prasad
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Soma Roy Burman

Explanation: She is a 1986-batch Indian Civil Accounts Service Officer.Ms. Burman is the 24th CGA and is the seventh woman to hold this position.

8.The International Day for the Abolition of Slavery is observed on _____.
A. 2 Dec
B. 4 Dec
C. 6 Dec
D. 8 Dec
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 2 Dec

Explanation: The focus of this day is on eradicating contemporary forms of slavery, such as:

• trafficking in persons

• sexual exploitation

• the worst forms of child labour

• forced marriage

• forced recruitment of children for use in armed conflict

9.The Election Commission has recognized the Jannayak Janta Party, JJP, as a State Party of ______.
A. Punjab
B. Haryana
C. UP
D. Gujarat
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Haryana

Explanation: According to the Election Commission of India, the JJP won 10 seats in the 90-member assembly. The JJP was founded by Haryana deputy chief minister Dushyant Chautala.

10.______ has become the first country to make the entire Haj process digital.
A. India
B. Malaysia
C. Pakistan
D. Indonesia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. India

Explanation: An online application, e-visa, Haj mobile app, “e-MASIHA” health facility, “e-luggage pre-tagging” will be provided to Indian Muslims going for the Haj in 2020.

11.The COP25 climate summit started in _______.
A. Spain
B. France
C. UK
D. Russia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. Spain

Explanation: The Conference of the Parties is an annual meeting of nearly 200 countries to discuss international action on climate change. GHG emissions reductions of 7.6% per year from 2020 to 2030 are needed to meet the internationally agreed goal of a 1.5°C increase in temperatures over pre-industrial levels, according to UNEP.

12.Hornbill festival kicked off recently in _________.
A. Mizoram
B. Nagaland
C. Manipur
D. Assam
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Nagaland

Explanation: The Nagaland government has sanctioned Rs 5 crore for the 10-day Hornbill Festival 2019. The Hornbill Festival is intended to revive, protect and preserve the richness and uniqueness of the Naga heritage.

13.Which among the following launched the Independent Director’s Databank?
A. TRAI
B. Corporate Affairs
C. NITI Aayog
D. PMO
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Corporate Affairs

Explanation: It aims to strengthen the institution of Independent Directors under the Companies Act. It is a pioneering initiative to provide an easy to access & navigate platform for the registration of existing Independent Directors.

14._____ became the first Arab nation to take over the G20 presidency.
A. Saudi Arabia
B. Iran
C. Jordan
D. Israel
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Saudi Arabia

Explanation: Saudi Arabia assumed the G20 Presidency on Sunday, taking the reins from Japan. It has announced three aims:

• Empowering people, especially women and youth

• Safeguarding the planet

• Shaping new frontiers, particularly relating to innovation and technology

15.The first night trial of long-range nuclear-capable ballistic missile ______ from a defence base off Odisha coast ended in ‘failure’.
A. Agni I
B. Agni II
C. Agni III
D. Agni IV
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Agni III

Explanation: The first night trial of the 3,500 km range nuclear-capable ballistic missile, Agni-III, failed after being tested at a defence base off the Odisha coast. It was carried out by the Strategic Forces Command.


Print Friendly, PDF & Email