Daily GK & Current Affairs Quiz – 01st December 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz – 01st December 2019

GK & Current Affairs Questions – 01st December 2019

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 01st December 2019. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for IBPS Clerk & IBPS PO 2019. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz December 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – December 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 01st December 2019


1.Who has been appointed as the first chairman of the steering committee of the Code for Responsible Lending (CRL) in micro-credit?
A. Amit Joshi
B. B Parthasarthy
C. Narendra Modi
D. HR Khan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. HR Khan

Explanation: The CRL is a self-regulatory step for the micro-credit industry. CRL was launched in September by MFIN and Sa-Dhan, an RBI-recognised association of MFIs.

2._____ topped the corruption chart in India, according to the latest India Corruption Survey conducted by the LocalCircles and the Transparency International India.
A. UP
B. Rajasthan
C. MP
D. Punjab
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Rajasthan

Explanation: According to the survey, 78% citizens said that they had to bribe officials to get their work done. Around 22 percent had to pay bribes multiple times, while 56 percent paid bribes just once or twice.

3.Labour Ministry has decided to celebrate Pension Week during _______.
A. 30th Nov-6 Dec
B. 1st Dec-7th Dec
C. 3rd Dec-9th Dec
D. 4th Dec-10th Dec
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 30th Nov-6 Dec

Explanation: This aims to drive enrolments under Pradhan Mantri Shram Yogi Maandhan (PM-SYM) and National Pension Scheme for Traders and Self-Employed Persons (NPS-Traders).

4.Suriname’s court has convicted President Desi Bouterse in the 1982 killings of 15 prominent political opponents and sentenced him to _____ in prison.
A. 5 years
B. 10 years
C. 15 years
D. 20 years
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 20 years

Explanation: The decision marked the end of a historical trial that began in November 2007. The judges did not issue an arrest warrant. Bouterse, who has steadfastly denied the charges, is able to appeal the decision.

5.Maruti Suzuki, the country’s largest car manufacturer, has announced crossing the ______ sales milestone in India.
A. 10 million
B. 15 million
C. 20 million
D. 25 million
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 20 million

Explanation: With this, this carmaker company has become the first and the only Indian car manufacturer to have achieved this landmark number. The company accomplished this landmark number in less than 37 years of selling its first car in December 1983.

6.Senior Congress MLA Nana Patole recently elected Speaker of the ______ Legislative Assembly.
A. Haryana
B. Punjab
C. Tamil Nadu
D. Maharashtra
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Maharashtra

Explanation: Patole succeeds Haribhau Bagade of the BJP, who was speaker during 2014-2019. Patole represents Sakoli Assembly segment in Vidarbha.

7.The Reserve Bank sent _____ to the bankruptcy tribunal, making it the first NBFC/HFC to be resolved under the insolvency and bankruptcy code.
A. DHFL
B. India Bulls
C. IHFL
D. HUDCO
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. DHFL

Explanation: Dewan Housing Finance Corporation (DHFL) has become the first NBFC/HFC to be resolved under the insolvency and bankruptcy code. The corporate insolvency resolution process has been initiated (with the NCLT Mumbai) against DHFL under Section 227 of the insolvency and bankruptcy code.

8.The latest UNEP Emissions Gap Report-2019 warns that the average temperature of the Earth may rise by ___ degrees Celsius by 2021
A. 2.2
B. 3.2
C. 4.2
D. 5.2
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 3.2

Explanation: It is worth noting that every year of inaction is jeopardising the main goal of the Paris Agreement.

Key Points:

• The Emissions Gap measures the gap between what we need to do and what we are actually doing to tackle climate change.

• This annual report from UNEP examines the progress of countries to close the gap via their commitments to emissions reduction.

9.Akkitham Achuthan Namboothiri, philosopher and poet, has been chosen for this year’s _______.
A. Jnanpith Award
B. Vyas Samman
C. Hero Champ
D. Writing Bug
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Jnanpith Award

Explanation: Akkitham’s literary excellence has footprints in several genres. Akkitham started gaining attention in the early 1950s for his modernist poems, first of which “Khandakavya” was published in 1952.

10.Central and state governments collected _______ in November (GST).
A. ₹1.03 trillion
B. ₹1.17 trillion
C. ₹1.24 trillion
D. ₹1.50 trillion
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. ₹1.03 trillion

Explanation: After 2 months of negative growth, the GST revenue witnessed an impressive recovery with a growth of 6%. The GST collection on imports continued to contract.

11.Organ donation day is observed on _____ to create awareness about organ donation.
A. Aug 13
B. Oct 17
C. Nov 27
D. Dec 6
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. Aug 13

Explanation: Statistically, at least more than 5 lakhs of the Indians die every year just because of the failure of their major functioning organs anytime. This day also tries to spread information and make people aware about organ donation.

12.________ has announced institution of the first ever National Startup Awards.
A. NITI Aayog
B. DPIIT
C. PMO
D. CII
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. DPIIT

Explanation: These awards seek to recognize and reward outstanding startups and ecosystem enablers that are building innovative products/solutions. The applications for the awards are open till 31st December 2019.

13.Khelo India Youth Games will be held in ______ between 18-30 January 2020.
A. Assam
B. Telangana
C. Nagaland
D. Andhra Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Assam

Explanation: The 3rd edition will have two additional sports — Cycling and Lawn Bowls. Around 10,000 participants will participate in a total of 451 medal events during the 13 action-packed days.

14.The Nationwide Artificial Insemination Programme (N.A.I.P) covers _____ districts.
A. 400
B. 500
C. 600
D. 700
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 600

Explanation: This is a campaign mode genetic upgradation program. It covers all breeds of bovines to enhance the milk production using low cost breeding technology.

15.14th edition of SURYA KIRAN – Joint military exercise between India and ____ will be conducted soon.
A. Nepal
B. Bangladesh
C. Myanmar
D. Afghanistan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Nepal

Explanation: It is an annual event which is conducted alternatively in Nepal and India. The aim of this exercise is to increase:

• Interoperability in jungle warfare

• Counter terrorist operations in mountainous terrain

• Humanitarian assistance and disaster relief

• Medical and environmental conservation including aviation aspects


Print Friendly, PDF & Email