Daily GK & Current Affairs Quiz– 9th August 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz– 9th August 2019
IBPS PO Free Mock Test 2019

GK & Current Affairs Questions – August 2019

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 9th August 2019. GK & Current Affairs today Quiz. Latest Current Affairs Questions for RRB NTPC & SBI Clerk Mains 2019. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz August 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – August 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 9th August 2019


1. _______ has the highest number of ‘living’ indigenous languages in the world.

  1. Papua New Guinea
  2. Russia
  3. India
  4. US
  5. None of these

Spoiler title

Correct Answer – A. Papua New Guinea

Explanation: According to UNESCO, 228 languages have become extinct since 1950. It is worth mentioning that 2019 is the United Nations’ International Year of Indigenous Languages.

2. Gabriel Jesus from _________ has been hit with a two month international ban over his dismissal in last month’s Copa America final.

  1. Brazil
  2. Argentina
  3. US
  4. Spain
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Brazil

Explanation: Jesus was fined $30,000 also and given seven days to appeal. As a consequence of this ban, he will miss two friendlies in the US next month against Colombia and Peru.

3. Colin Ackermann from _______ claimed a new Twenty20 world record when he took seven wickets for just 18 runs in an English county match.

  1. South Africa
  2. West Indies
  3. India
  4. Bhutan
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. South Africa

Explanation: It is worth mentioning that Arul Suppiah ( from Malaysia ) held the previous world record. He took seven wickets for just 18 runs in a Vitality Blast T20 league match.

4. _______ has secured first position in the first stage of the ongoing Army International Scout Masters competition.

  1. Indian Army
  2. Russian Army
  3. Chinese Army
  4. Kazakh Army
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Indian Army

Explanation: In the ongoing Army International Scout Masters competition, 8 countries are participating in the competition, which has five stages. The three positions:

  1. India
  2. Kazakhstan
  3. Russia

Notably, five stages of the competition, which was formally inaugurated at the Jaisalmer military station.

5. US approved the sale of 12 MH-60R Multi-Mission Seahawk Helicopters to _______.

  1. South Korea
  2. India
  3. Sri Lanka
  4. Bhutan
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. South Korea

Explanation: South Korea is one of the major political and economic powers in East Asia. The proposed sale will improve the South Korean Navy’s capability to perform anti-surface and anti-submarine warfare missions.

6. National Electronic Funds Transfer (NEFT) systems would be available on a 24×7 basis from __________.

  1. November 2019
  2. December 2019
  3. January 2020
  4. March 2020
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – B. December 2019

Explanation: Presently, NEFT can only be used between 8am to 7pm on working days. It is worth mentioning that RBI’s Payments Settlement Vision 2019 to 2021 also proposed to make all NEFT and RTGS transfers round the clock for customers and free for all.

7. President Ram Nath Kovind conferred the Bharat Ratna, on his predecessor and former President Pranab Mukherjee. Mukherjee served as India’s 13th President from ______.

  1. 2010-15
  2. 2011-16
  3. 2012-17
  4. 2013-18
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 2012-17

Explanation: Mukherjee held various key posts in the Congress as well as in the governments led by P V Narasimha Rao, Indira Gandhi, Rajiv Gandhi and Manmohan Singh. Mukherjee also served as the Union Finance Minister from 2009 to 2012.

8. _________ is set to launch outreach programme ‘Navodayam’ for thousands of ailing Micro, Small and Medium Enterprises (MSMEs).

  1. Punjab
  2. Andhra Pradesh
  3. Maharashtra
  4. Tamil Nadu
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Andhra Pradesh

 Explanation: Under this, about 86,000 MSMEs in the state have been identified for restructuring. Navodayam scheme has an outlay of Rs 3,900 crore. It is worth mentioning that over 10,068 MSME units were set up in 2018-19 with an investment of Rs 3,443 crore.

9. The third edition of India’s largest education brainstorming event, the ScooNews Global Educators Fest (SGEF) will be held in __________.

  1. Chandigarh
  2. Udaipur
  3. Mumbai
  4. Pune
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – B. Udaipur

Explanation: The theme for this fest is ‘Education for Sustainability: Moving on from conformity to creativity’. SGEF will also recognize individuals and organizations excelling at innovation in the field of Education.

10. ________ de-recognized postgraduate medical degree programs of Pakistan recently.

  1. Saudi Arabia
  2. Iran
  3. India
  4. US
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. Saudi Arabia

Explanation: Pakistani medical programs lacked structured training, according to Saudi Arabia. Saudi Commission for Health Specialties (SCFHS) issued termination letters to several Pakistani doctors.

11._________ has launched a new term insurance plan called ‘Jeevan Amar’. 

  1. LIC
  2. PNB MetLife
  3. UTI
  4. GIC
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. LIC

Explanation: In comparison to other insurance plans, LIC’s Jeevan Amar policy offers more options and greater flexibility to policyholders. The minimum Basic Sum Assured under the plan is Rs 25 lakh with no maximum limit. The policy offers the flexibility to choose from two death benefit options:

– level sum assured

– Increasing sum assured

12. Rumesh Ratnayake has been appointed the interim coach of _______.

  1. Sri Lanka
  2. India
  3. Pakistan
  4. Saudi Arabia
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Sri Lanka

Explanation: Ratnayake played 23 Tests and 70 ODIs for Sri Lanka between 1982 and 1993. Since August 2017, he has served as Sri Lanka’s fast bowling coach.

13. The exercise called ‘Tsentr (Centre) 2019’ is tentatively scheduled to be held in _______.

  1. India
  2. Pakistan
  3. Russia
  4. Ukraine
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – C. Russia

Explanation:  All the eight Shanghai Cooperation Organisation (SCO) member states, will be taking part in the exercise. It is worth mentioning that Russia has sent invites to Iran, Mongolia, Turkmenistan & Belarus to participate.

14. Wing Commander Abhinandan Varthaman, is likely to be decorated with __________.

  1. Vir Chakra
  2. Ashok Chakra
  3. Padam Shri
  4. Padam Vibhushan
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. Vir Chakra

Explanation: Notably, Vir Chakra is the third highest wartime military award in India. It is worth mentioning that he shot down a Pakistani F-16 during a dogfight over the Line of Control on 27 February.

15. SBI has cut its MCLR (marginal cost based lending rates) by _____ basis points (bps) across all tenors with effect from August 10, 2019.

  1. 10
  2. 15
  3. 25
  4. 40
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 15

Explanation: The revised one-year MCLR stands at 8.25% per annum. This move is likely to provide some respite to home loan borrower. This decision came after Reserve Bank of India cut its key repo rate for the fourth time this year.



Print Friendly, PDF & Email