Daily GK & Current Affairs Quiz– 31st August 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz– 31st August 2019

GK & Current Affairs Questions – August 2019

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 31st August 2019. GK & Current Affairs today Quiz. Latest Current Affairs Questions for RRB NTPC & SBI Clerk Mains 2019. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz August 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – August 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 31st August 2019


1. Who has recently quit as Principal Secretary to the PM?

  1. Nripendra Misra
  2. Prahalad Joshi
  3. S Dhawan
  4. Rahul Khatri
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Nripendra Misra

Explanation: Sh. Misra has been chairperson of the TRAI (Telecom Regulatory Authority of India), Telecom Secretary of India and Fertilizers Secretary of India. Misra is likely to be replaced by PK Mishra, who is currently the additional principal secretary to the PM. It is worth mentioning that Misra has been Modi’s key man in helping him carry out the reform agenda.

2. The final list of the National Register of Citizens (NRC), will be published on 31st August. It is associated with which among the  following states?

  1. Assam
  2. UP
  3. Himachal Pradesh
  4. J&K
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Assam

Explanation: Currently, the NRC is unique to Assam and has been called the largest citizenship exercise in India and possibly globally.

– Security measures have been stepped up across the state

– The NRC sets the cut-off date to be a legal Indian citizen as March 24, 1971

– This register is to detect Bangladeshi migrants who may have illegally entered Assam after the midnight of March 24, 1971

3. Deendayan Antyodaya Yojana-National Urban Livelihoods Mission (DAY-NULM), a flagship mission under the __________ has been conferred the prestigious SKOCH Governance Gold Award.

  1. HRD Ministry
  2. Housing & Urban Affairs Ministry
  3. Corporate Affairs Ministry
  4. Personnel Ministry
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Housing & Urban Affairs Ministry

Explanation: Its portal Affordable Credit and Interest Subvention Access (PAiSA) has been conferred the prestigious SKOCH Governance Gold Award.  PAiSA is a centralized IT platform which simplifies and streamlines release of interest subvention.

4. SITI Networks Limited, an Essel Group company, has appointed _______ as Chief Executive Officer with effect from September 1.

  1. Anil Malhotra
  2. Rohit Sardana
  3. Teerath Verma
  4. Rohan Bajwa
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Anil Malhotra

Explanation: Sh. Malhotra is a veteran with over 34 years of rich experience across the Cable Television industry. He joined SITI Networks as Chief Operating Officer in 2011.

5. Indian documentary film _________ bagged the top award in the ‘Under 30 minute’ category at the 14th edition of the ‘We Care Film Festival on Disability Issues’.

  1. Red Chilly
  2. I’m Jeeja
  3. Post Dark
  4. Connection
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. I’m Jeeja

Explanation: The aforementioned documentary tells the story of disability activist Jeeja Ghosh who suffers from cerebral palsy. This festival is touted to be one-of-its-kind international travelling film festival on disabilities. It is co-founded by UNESCO, UN Information Centre for India and Bhutan, and a New Delhi-based NGO, Brotherhood.

6. Mumbai has been ranked as the _____ safest city on the Safe Cities Index (SCI).

  1. 23rd
  2. 38th
  3. 45th
  4. 78th
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – C. 45th

Explanation: Cities in the Asia-Pacific (APAC) region made up 6 of the top-10 safest cities. Mumbai and New Delhi are the only 2 Indian cities that made an appearance on the index.

About SCI:

The Safe Cities Index (SCI) 2019 ranks 60 countries worldwide across 5 continents. The Safe Cities Index 2019 was also narrowed down under four categories –

– Digital Security

– Health Security

– Infrastructure Security

– Personal Security

7. Indian Bank has launched its first Micro, Small and Medium Enterprise (MSME) Centralized Processing Centre, (CPC) in _______.

  1. Chennai
  2. Hyderabad
  3. Bengaluru
  4. Kolkata
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Chennai

Explanation: The new CPC has been inaugurated by Indian Bank MD and CEO Padmaja Chunduru. This initiative is a part of macro-level organization restructuring programme of Indian Bank. This will exclusively cater to the needs of the existing and new MSME clients of Chennai south zone.

8. The Gross Domestic Product (GDP) growth for the first quarter of the financial year 2019-20 dropped to ______.

  1. 4%
  2. 5%
  3. 6%
  4. 7%
  5. None of these

Show Correct Answers

Explanation: It is worth mentioning that the growth rate for the 4th quarter of FY 2018-19 (January to March) stood at 5.8%. Some of the factors behind the slowdown are:

– Uncertainty in the world economy due to the US-China trade war

– Brexit concerns

–  Substantial drop in consumption in the domestic market (particularly rural areas)

– Decline in purchasing power

Some other noteworthy facts:

– It was the weakest growth rate since the first quarter of 2013

– The biggest laggard was Manufacturing’ sector, which saw a tepid growth of 0.6%

9. For increasing green cover across the country, the Centre released Rs __________ to 27 states. 

  1. 47,436 crore
  2. 81,117 crore
  3. 56,222 crore
  4. 11,005 crore
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. 47,436 crore

Explanation: The list of 27 states, which received money on Thursday, do not include Nagaland and erstwhile state of Jammu & Kashmir. These are the long-pending dues part of the Compensatory Afforestation Fund.

– Odisha, the top recipient of funds, got nearly ₹6,000 crore

– Kerala got the least with ₹81.59 crore

10. Finance Minister Nirmala Sitharaman recently announced a big consolidation of public sector banks: 10 public sector banks to be merged into _____. 

  1. 2
  2. 4
  3. 5
  4. 6
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. 4

Explanation: The move aims to make state-owned lenders global sized banks.

– United Bank of India and OBC will be merged with PNB, making the proposed entity the 2nd largest public sector bank

 

– Andhra Bank and Corporation Bank will be consolidated with Union Bank of India

– Allahabad Bank will merge into the Indian Bank

– Syndicate Bank will be merged with Canara Bank

It is worth mentioning that the public sector banks will now be allowed to appoint chief risk officers at market-linked compensation to attract the best available talent.

11. Union Human Resource Development Minister Shri Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’ launched one of world’s largest Integrated Online Junction for – School Education __________ in New Delhi.

  1. Shaala
  2. Shagun
  3. Shiksha
  4. Gunvatta
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. Shagun

Explanation: School Education Shagun is an over-arching initiative. Shagun is coined from two different words:

– ‘Shala’ meaning Schools (+) ‘Gunvatta’ meaning Quality

– It will enhance the accessibility of information relating to schools

– It will ensure a holistic approach to transform education sector

12. Asian Development Bank (ADB) committed _________ to the government’s new flagship initiatives like piped water for all and road safety over the next three years.

  1. $12 billion
  2. $20 billion
  3. $24 billion
  4. $32 billion
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. $12 billion

Explanation: Currently, ADB’s sovereign lending to India is about $3 billion annually.

– In May, ADB made its single-largest non-sovereign loan to the Indian Railway Finance Corporation

– The multilateral agency will also expand assistance in secondary education and the universal health system

13. The government has set a target of setting up ______ Ayush centres across India.

  1. 3000
  2. 6500
  3. 9000
  4. 12500
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – D. 12500

Explanation: AYUSH stands for Ayurveda, Yoga & Naturopathy, Unani, Siddha and Homeopathy. PM Modi stressed for the need to create a homogenous system by creating an “Ayush grid”.

14. Digital payments in India are witnessing thriving growth with a compound annual growth rate (CAGR) of _______ in the number of non-cash transactions, according to global advisory KPMG.

  1. 7.5%
  2. 10.4%
  3. 12.5%
  4. 17.9%
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – C. 12.5%

Explanation: According to the report released by KPMG:

– Mobile payment revolution has led to a boom in the number of merchants adopting digital payment

– The global digital payments market is expected to touch $10.07 trillion by 2026

– The mobile wallet market is expected to continue its expansion at a CAGR of nearly 52.2 per cent (During 2019-23)

15. “Child’s Well-Being Index Report”, is the collaborated work of a research institute ____________ & an NGO World Vision India.

  1. UNICEF
  2. WHO
  3. IMF
  4. IFMR LEAD
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. IFMR LEAD

Explanation: This index is designed to measure and tracks children’s well-being comprehensively.

– Kerala, Tamil Nadu, Himachal Pradesh and Puducherry topped the charts

– 24 indicators were selected to develop the computation of the child well-being index



Print Friendly, PDF & Email