Daily GK & Current Affairs Quiz– 30th August 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz– 30th August 2019

GK & Current Affairs Questions – August 2019

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 30th August 2019. GK & Current Affairs today Quiz. Latest Current Affairs Questions for RRB NTPC & SBI Clerk Mains 2019. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz August 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – August 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 30th August 2019


1. __________ has successfully test-fired surface-to-surface ballistic missile ‘Ghaznavi’.

  1. Bangladesh
  2. Pakistan
  3. Afghanistan
  4. UAE
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Pakistan

Explanation: The ballistic missile is capable of delivering multiple types of warheads up to 290 kms. It is worth mentioning that the missile was launched amid Pak’s efforts to internationalise the Kashmir issue.

2. Value of bank fraud cases increased ____ from ₹41,167 cr in FY18 to ₹71,543 cr in FY19, said the RBI annual report 2019.

  1. 25%
  2. 48%
  3. 55%
  4. 74%
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 74%

Explanation: The amount involved in such frauds rose by 73.8%, while the number of frauds reported by banks has shot up by 15% in 2018-19. In it’s report, RBI also enumerated ways to improve the fraud risk management framework for banks.

3. The United Nations (UN) observes the International Day of the Victims of Enforced Disappearances on _______ each year.

  1. August 30
  2. September 7
  3. September 12
  4. October 2
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. August 30

Explanation: The purpose of this day aims to raise awareness of the wide range of enforced/involuntary disappearances that occur to people globally. Notably, Enforced disappearance is used as a strategy to spread terror within the society.

4. Who has become the first Indian national to complete the ‘La Ultra The High’ marathon, which is 555 km long?

  1. Ashish Kasodekar
  2. Sunil Shastri
  3. Karan Dhillon
  4. Sartaj Saluja
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Ashish Kasodekar

Explanation: This event is organised every year in Ladakh. Kasodekar has become the 1st Indian to complete ”La Ultra The High” marathon in Ladakh. It is worth mentioning that Ashish had started running in a marathon in 2014. This marathon is also known as the cruellest marathon of the world.

5. The tenure of Central Board of Direct Taxes (CBDT) Chairman __________ has been extended by an year.

  1. Pramod Chandra Mody
  2. Rakesh Asthana
  3. Darshan Suneja
  4. N Parth
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Pramod Chandra Mody

Explanation: A 1982-batch Indian Revenue Service officer, Mody took over as the CBDT chief in February. The move is aimed at ensuring continuity so that policy measures initiated are not affected. Notably, the Appointments Committee of the Cabinet has approved the re-appointment.

6. Central Government has withdrawn the security by the SPG to former Prime Minister Manmohan Singh. Expand SPG.

  1. Special Protection Group
  2. Specific Protection Group
  3. Special Protectors Group
  4. Special Protection Goals
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. Special Protection Group

Explanation: However, Mr. Singh will continue to enjoy Z plus security cover. Singh was entitled to SPG cover for one year after he demitted office in 2014, according to the SPG Act, 1988.

About SPG:

The SPG was set up in 1985 after the assassination of former PM Indira Gandhi. The SPG Act was passed in 1988, which dedicates the group to protecting the prime minister.

7. ________ has appointed ex-Goldman executive Amit Nayyar as president, financial services business.

  1. Paytm
  2. ICICI Bank
  3. HDFC
  4. DCB Bank
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Paytm

Explanation: Nayyar worked for Goldman Sachs from 2009-2016. Nayyar will lead Paytm’s efforts to further its footprint in lending, insurance, wealth management and broking businesses.

8. _________ has become the first country in the world to issue a Biometric Seafarer Identity Document (BSID) to its seafarers.

  1. US
  2. India
  3. Russia
  4. Spain
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. India

Explanation: The BSID (Biometric Seafarer Identity Document) has the dimensions of a smart ID card. It will give a foolproof identification to Indian seafarers which will facilitate their movement. It is worth mentioning that this technology is a marked improvement over the two finger or iris based bio-metric data.

9. 115th birth anniversary of Dhyan Chand has been observed on _________.

  1. 27 August
  2. 29 August
  3. 6 September
  4. 8 September
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – B. 29 August

Explanation: Dhyan Chand was born on 29 August 1905 in Allahabad. Dhyan Chand is a legendary figure in the Indian and world hockey.

– Notably, his birthday on August 29, is celebrated as National Sports Day in India every year.

– India renamed the National Stadium, Delhi to Dhyan Chand National Stadium in 2002 in his honour.

10. The 12th India Security Summit was held in __________.

  1. New Delhi
  2. Kolkata
  3. Chandigarh
  4. Jaipur
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. New Delhi

Explanation: Its theme was “Towards New National Cyber Security Strategy”. Many issues were discussed such as:

– Protection of critical national infrastructure

– Emerging cyber threats: incidents, challenges and response

It is worth mentioning that Home Affairs Ministry has rolled out a scheme ‘Indian Cyber Crime Coordination Centre (I4C)’ to combat cyber crime.

11. Who has become the new Chairman and Managing Director of  Coal India Ltd?

  1. Pramod Agarwal
  2. Anil Jha
  3. Rishi Singh
  4. Ramesh Mishra
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. Pramod Agarwal

Explanation: Agrawal is currently Principal Secretary, Urban Development and Housing Department of MP. Agrawal will succeed Anil Kumar Jha who is due to super-annuate on January 31 next year.

12. Pakistan has closed three aviation routes over  _________ from 28 August to 31 August.

  1. Islamabad
  2. Karachi
  3. Lahore
  4. Rawalpindi
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Karachi

Explanation: The decision of ban will affect all international flights using the three routes above Karachi. The closure comes as tensions are running high between India and Pakistan after New Delhi abrogated Article 370.

13. World Coconut Day (WCD) is observed every year on ____________. 

  1. September 1
  2. September 2
  3. September 3
  4. September 4
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – B. September 2

Explanation: World Coconut Day commemorates the formation day of Asian Pacific Coconut Community (APCC). India is one of the founding member of this organization since 1968. India is one of the leading countries in coconut production and productivity. Among all coconut producing states, Tamil Nadu stands on top (more than 31% of the total coconut produced).

14. Prime Minister Narendra Modi will launch the CDRI at the upcoming United Nations Climate Summit in New York on 23 September. Expand CDRI.

  1. Coalition for Disaster Resilient Infrastructure
  2. Coalition for Disaster Resilience Infrastructure
  3. Coalition for Dengue Resilient Infrastructure
  4. Coalition for Disaster Resilient Investment
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. Coalition for Disaster Resilient Infrastructure

Explanation: – This coalition will create a mechanism to help nations for upgrading their capacities as per their vulnerability, disaster risk and economic needs

– The memorandum and by-laws of the CDRI society will be prepared by the National Disaster Management Authority.

– Its supporting secretariat will be set up in New Delhi

– India has pledged ₹480 crore to the CDRI to hep fund technical assistance and research projects.

15. The central government has approved the establishment of ____ new medical colleges in the country.

  1. 30
  2. 46
  3. 75
  4. 101
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 75

Explanation: This addition would lead to the creation 15,700 more MBBS seats in India. They would be established by 2021-22. New medical colleges would be set up in under-served regions with no medical college.



Print Friendly, PDF & Email