Daily GK & Current Affairs Quiz– 29th August 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz– 29th August 2019

GK & Current Affairs Questions – August 2019

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 29th August 2019. GK & Current Affairs today Quiz. Latest Current Affairs Questions for RRB NTPC & SBI Clerk Mains 2019. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz August 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – August 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 29th August 2019


1. ___________, India’s first woman Director General of Police (DGP), passed away following an illness in Mumbai.

  1. Kanchan Chaudhary Bhattacharya
  2. Anita Sabharwal
  3. Hardeep Kaur
  4. Monika Chatterjee
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Kanchan Chaudhary Bhattacharya

Explanation: Bhattacharya made history in 2004 when she was appointed as the DGP of Uttarakhand. She retired as the DGP on October 31, 2007. It is worth mentioning that she also contested the 2014 Lok Sabha election on an Aam Aadmi Party’s ticket from Haridwar constituency.

2. Which IPS officer has been selected for the Tenzing Norgay National Adventure Award 2018?

  1. Aparna Kumar
  2. Sushil Mathur
  3. Atul Joshi
  4. Rakesh Janjua
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Aparna Kumar

Explanation: Kumar is the first IPS officer to be bestowed with this prestigious award. The winners will receive statuettes, certificates and award money of Rs 5 lakh each. The awardees will be facilitated by President Ram Nath Kovind.

3. “Annual Observance Report of the Special Data Dissemination Standard for 2018”, has been recently released by ________.

  1. IMF
  2. ILO
  3. BRICS
  4. ASEAN
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. IMF

Explanation: India failed to comply with prescribed Special Data Dissemination Standard (SDDS), according to the “Annual Observance Report of the Special Data Dissemination Standard for 2018”.

About SDDS:

It is a global benchmark for disseminating macroeconomic statistics to the public. India subscribed to the SDDS on December 27, 1996.

4. An app _______ was launched to help para-athletes to look up accessible places in Tokyo during their visit to the city for the 2020 Paralympics Games.

  1. IndTokyo
  2. BharatVishav
  3. JapanInd
  4. Para2020
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. IndTokyo

Explanation: It has features like information on para-athletes and accessible places in Tokyo among others. Over 4,000 athletes from across the world are scheduled to participate in the event.

5. A rare jackfruit tree ‘Siddu Halasu’ in ___________ is now being protected with CCTV cameras.

  1. Karnataka
  2. Maharashtra
  3. Gujarat
  4. Rajasthan
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Karnataka

Explanation: The well-known unique variety of jackfruit have a high nutritive value, having coppery red flakes. It is worth mentioning that it is grown by SS Paramesha of Chelur village in Karnataka’s Tumakuru district.

6. DEET, a first-of-its-kind initiative in the country, has been launched by _______.

  1. Andhra Pradesh
  2. Odisha
  3. Punjab
  4. Telangana
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – D. Telangana

Explanation: Digital Employment Exchange of Telangana (DEET) is an exclusive app for unemployed youth in Telangana. This platform has 40,000 vacancies from companies across the State and the country.

7. Chandrayaan-2’s orbiter or mother spacecraft has zeroed in on a crater on the moon named after _________.

  1. Atal Bihari Vajpayee
  2. SC Dhawan
  3. Jawahar Lal Nehru
  4. Sisir Kumar Mitra
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Sisir Kumar Mitra

Explanation: Mitra is an impact crater with a diameter of 92 km. He is known for his pioneering work in the field of ionosphere and radiophysics. It is worth mentioning that India’s second mission to the moon (Chandrayaan-2) is currently revolving around the moon.

8. _________ is planning to dispatch the Akademik Lomonosov, its first floating nuclear power station, on a 4,000-mile journey along the Northern Sea route.

  1. Russia
  2. France
  3. UK
  4. India
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Russia

Explanation: The vessel weighs 21,000 tons, besides having 2 reactors with a capacity of 35 megawatts each. Greenpeace has dubbed it a “floating Chernobyl.” However, the project has been criticized by environmentalists, saying it is risky and a threat to the pristine Arctic region.

9. Telecom operator Vodafone Idea has received shareholders’ approval to raise its authorised share capital to _________.

  1. ₹20,000 crore
  2. ₹30,000 crore
  3. ₹40,000 crore
  4. ₹50,000 crore
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – D. ₹50,000 crore

Explanation: This step will provide headroom for the company to infuse additional funds. The proposal was approved by over 92% shareholders in the annual general meeting of the company.

10. Trichy International Airport’s new terminal has been shortlisted for the LEAF awards. Expand LEAF.

A. Leading European Architecture Forum
B. Leading Eurasian Artistic Forum
C. Leading European Artwork Forum
D. Leading European Architecture Fruit
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. Leading European Architecture Forum

Explanation: It is worth noting that the Pascall+Watson has designed the new terminal building of Trichy international airport. It is an international architectural firm. The LEAF Awards programme is operated by the Leading European Architects Forum (LEAF), which was founded in 2001.

11. Who has scripted history by becoming the first female officer to be appointed as flight commander of a flying unit?

  1. S Dhami
  2. Manjula Dhawan
  3. Ritika Ahuja
  4. Seeta Bajwa
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. S Dhami

Explanation: S Dhami has been appointed as the Flight Commander of a Chetak helicopter unit at Hindon airbase. Notably, she is the 1st woman officer of IAF to be given a permanent commission for a long tenure.

12. Public sector lender ________ has launched the first OTP facility for ATM withdrawals.

  1. PNB
  2. Bank of Baroda
  3. Canara Bank
  4. SBI
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Canara Bank

Explanation: Canara Bank has started the process of sending OTP for ATM transactions carried out above Rs 10,000. It is worth mentioning that OTP based ATM transactions are going to be launched by the public sector banks for customers in a bid to check the menace of ATM related frauds.

13. Which among the following ministries launched the National Digital Library of India? 

  1. HRD Ministry
  2. Personnel Ministry
  3. Finance Ministry
  4. Corporate Affairs Ministry
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. HRD Ministry

Explanation: This initiative falls under the aegis of National Mission on Education through Information and Communication Technology. It aims to make digital educational resources  available to all citizens of the country to empower, inspire and encourage learning.

14. ‘Shaheen exercise’, sometimes seen in the news, is between China & ______.

  1. Pakistan
  2. Russia
  3. UAE
  4. Saudi Arabia
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. Pakistan

Explanation: The Shaheen series of exercises between the two countries began in March 2011.

 

– Pakistan and China are strategic cooperative partners and all-weather friends

– Both militaries always maintain high-level exchanges as well as defence and security cooperation

– The strategic partnership has manifested itself in the form of infrastructure development & CPEC

15. Which among the following states announced the launch of “Didi ke bolo” campaign?

  1. Andhra Pradesh
  2. Himachal Pradesh
  3. Nagaland
  4. West Bengal
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. West Bengal

Explanation: It is worth noting that the campaign aims to highlight and solve issues that the people decide to bring into the notice of the administration. Being an online platform, it will be monitored by a special IT team.



Print Friendly, PDF & Email