Daily GK & Current Affairs Quiz– 28th August 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz– 28th August 2019

GK & Current Affairs Questions – August 2019

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 28th August 2019. GK & Current Affairs today Quiz. Latest Current Affairs Questions for RRB NTPC & SBI Clerk Mains 2019. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz August 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – August 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 28th August 2019


1. _______ and India are joining forces to create the world’s first space-based automatic identification system (AIS) to track merchant ships on a real-time basis.

  1. France
  2. Russia
  3. UK
  4. USA
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. France

Explanation: It will track merchant ships on a real-time basis. The pact between the two space agencies was signed during PM Modi’s visit to France. This step will further boost the wide-ranging space partnership between the 2 countries.

2. ________ urged the U.N. Security Council to lift its suspension of troop withdrawals and ensure all peacekeepers leave by June 2020.

  1. Sudan
  2. South Africa
  3. China
  4. Libya
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Sudan

Explanation: “It’s time to shift from peacekeeping to peacebuilding in Darfur,” Sudan’s UN Ambassador Omer Mohamed Siddig told the council. It is worth mentioning that UNSC voted unanimously to put the brakes on the withdrawal of the joint UN-African Union peacekeeping force from Sudan.

3. ________ will reject an offer of aid worth millions of dollars from G7 countries to help fight raging fires in the Amazon rainforest.

  1. Brazil
  2. Argentina
  3. Chile
  4. Mexico
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Brazil

Explanation: French President Macron said during the G7 summit that the group would donate $22m to help tackle the blazes. Separately, Britain and Canada also pledged $12m and $11m in aid respectively. It is worth mentioning that more than 80,000 fires have broken out in the Amazon rainforest in 2019.

4. The capital city of __________ is to be relocated to the province of East Kalimantan on the island of Borneo.

  1. Indonesia
  2. Malaysia
  3. Sri Lanka
  4. Maldives
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Indonesia

Explanation: Indonesia’s present capital Jakarta is home to more than 10 million people. Jakarta faces a number of problems, including the fact that it’s sinking.

Other such cases:

– In 1961 Brazil moved its administrative capital from Rio de Janeiro to Brasilia

– Myanmar moved its capital Naypyidaw from Yangon in 2005

– Egypt is building a new capital that will sit in the desert between the Nile and the Suez Canal

5. The 2019 edition of the DCC commenced at the Maritime Warfare Centre (MWC). Expand DCC.

  1. Defence Correspondents Course
  2. Defence Correspondents Curriculum
  3. Defence Correspondence Courses
  4. Defence Communications Course
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Defence Correspondents Course

Explanation: The aim of DCC is to build pool of journalists at all levels, who understand the Armed Forces. Besides this, it also aims to make them cognizant of the domain when reporting on stories regarding the maritime environment.

6. HRIDAY scheme, sometimes seen in the news, is associated with _________.

  1. Heritage Cities
  2. Water Conservation
  3. Ozone Depletion
  4. Nuclear Radioactivity
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. Heritage Cities

Explanation: This scheme aims to preserve the heritage character of all the Heritage Cities in the country. National Heritage City Development and Augmentation Yojana (HRIDAY) was launched in 2015.

7. Which state rolled out Amma Patrol vehicles to check crimes against women, kids?

  1. Haryana
  2. Rajasthan
  3. Gujarat
  4. Kerala
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – E. None of these

Explanation: Tamil Nadu rolled out Amma Patrol vehicles to check crimes against women, kids. In the first phase, the ‘Amma Patrol’ vehicles have been handed over to the Chennai’s 35 All Women Police Stations. Helpline numbers to complain of crimes against women and children have also been pasted on the body of the vehicles.

8. Global sales of smartphones to end-users declined _______ in the Q2 of 2019, totalling 368 million units, according to Gartner.

  1. 1.7%
  2. 3.8%
  3. 5.6%
  4. 6.2%
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 1.7%

Explanation: Smartphone sales are to grow again in 2020, according to the Gartner. It is worth mentioning that aales in India showed a 2.3 decline year over year. The top 5 smartphone vendors worldwide include Samsung, Huawei, Apple, Xiaomi & Oppo.

9. __________ launched a dedicated education channel “Kalvi TV” for school students recently.

  1. Andhra Pradesh
  2. Tamil Nadu
  3. Punjab
  4. Himachal Pradesh
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – B. Tamil Nadu

Explanation: Kalvi TV will telecast only education-related programmes. Besides this, programmes for students from LKG to 12th standard will be covered. Exclusive coaching for NEET, IIT, JEE professional course entrance examinations will also be offered by it.

10. Software Technology Parks of India (STPI) has set up a ‘Centre of Excellence in FinTech’ in _________.

  1. Hyderabad
  2. Chennai
  3. Chandigarh
  4. Ranchi
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. Chennai

Explanation: It aims to provide resources in terms of mentoring, technology support and funding for FinTech startups. It has been established in Chennai as it is emerging fast in the financial landscape. Arun Jain will be its chief mentor.

11. The seventh ”Community Radio Sammelan” is being held in ________.

  1. New Delhi
  2. Noida
  3. Mumbai
  4. Ahmedabad
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. New Delhi

Explanation: The ”Sammelan”, is being organised by the Ministry of Information and Broadcasting. The theme of this year”s Sammelan is ”Community Radio for SDGs”.

12. Delhi and District Cricket Association (DDCA) decided to rechristen Feroz Shah Kotla Stadium as ___________.

  1. Arun Jaitley Stadium
  2. Sushma Swaraj Stadium
  3. Atal Stadium
  4. Nehru Stadium
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Arun Jaitley Stadium

Explanation: The renaming will take place on September 12 at a function. It is worth mentioning that Jaitley is credited with renovating the stadium into a modern facility.

13. ________ has become country’s first start-up to launch an initial public offer (IPO). 

  1. Oyo Rooms
  2. Blu-DV
  3. DFC Solutions
  4. Alphalogic Techsys
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – D. Alphalogic Techsys

Explanation: Alphalogic Techsys is engaged in offering end-to-end technology solutions, technology consulting and support services. It was incorporated in 2016. It is worth mentioning that its equity shares will be listed on the SME Startup Platform of BSE Limited on September 5.

14. ________ announced water arrear waiver for all households having functional water meters.

  1. Ladakh
  2. Chandigarh
  3. Delhi
  4. J&K
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – C. Delhi

Explanation: It is worth mentioning that housing colonies in Delhi are categorised from A to H.

E, F, G and H category areas will get a full principal rebate, while

Category D: 75% Rebate

Category C: 50% Rebate

Category B: 25% Rebate

Category A: 25% Rebate

15. The government slashed price of sanitary napkins sold from its Jan Aushadhi Kendras to just ___ per piece.

  1. ₹1
  2. ₹2
  3. ₹3.50
  4. ₹5.50
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. ₹1

Explanation: Empowerment of women has been a key initiative of the NDA government. In addition to this, the government also launched Jan Aushadhi Sugam Mobile App for locating Jan Aushadhi stores. It is worth mentioning that the Government launched “Jan Aushadhi Suvidha Oxo-Biodegradable Sanitary Napkin” at Rs 2.50 per pad in 2018.



Print Friendly, PDF & Email