Daily GK & Current Affairs Quiz– 27th August 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz– 27th August 2019

GK & Current Affairs Questions – August 2019

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 27th August 2019. GK & Current Affairs today Quiz. Latest Current Affairs Questions for RRB NTPC & SBI Clerk Mains 2019. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz August 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – August 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 27th August 2019


1. 2019 Indo Pacific Chiefs of Defence (CHOD) Conference is to be held in __________.

  1. Malaysia
  2. Sri Lanka
  3. India
  4. Thailand
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Thailand

Explanation: The theme for the conference is “Collaboration in a free and Open Indo – Pacific”. It will provide perspectives on common challenges faced and elicit open discussions on the same. Air Chief Marshal Birender Singh Dhanoa will pay a three-day visit to Thailand.

2. The Central Vigilance Commission (CVC) has constituted Advisory Board for Banking Frauds (ABBF) to examine bank fraud over Rs ______ and recommend action.

  1. 25 crore
  2. 50 crore
  3. 75 crore
  4. 100 crore
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 50 crore

Explanation: – The ABBF, would function as the first level of examination of all large fraud cases

– It would be headed by former Vigilance Commissioner TM Bhasin

– Other members of the panel are:

– Madhusudan Prasad

– D K Pathak

– Suresh N Patel

3. American aerospace major _____ delivered the 11th C-17 Globemaster III transport aircraft to the Indian Air Force, boosting its strategic airlift capabilities.

  1. Boeing
  2. Lockheed Martin
  3. Airbus
  4. GE Aviation
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Boeing

Explanation: The C-17 fleet has been a vital part of the IAF’s strategic and combat airlift capability. It can carry large combat equipment, troops and humanitarian aid in all weather conditions.

4. India’s trade ministry has recommended raising the tax on refined palm oil imports from Malaysia by ____ to curb cheaper purchases of the tropical oil.

  1. 5%
  2. 10%
  3. 15%
  4. 20%
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 5%

Explanation: It is worth mentioning that India presently imposes a 40% import tax on crude palm oil and 50% on refined palm oils. The revenue from extra 5% will help boost the country’s stagnating oilseed production.

5. Founder of Missionaries of Charity, Mother Teresa’s 109th birth anniversary, is observed on _______.

  1. August 25
  2. August 26
  3. August 27
  4. August 28
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. August 26

Explanation: Mother Teresa is also known as Saint Teresa of Calcutta. She arrived in India in 1929, when she was mere 19. It is worth mentioning that she was canonised at a ceremony in 2016 in St. Peter’s Square in the Vatican City.

6. Accepting the recommendation of a panel headed by its former governor Bimal Jalan, RBI decided to transfer a sum of Rs _________ to the government.

  1. 1,76,051 crore
  2. 2,86,051 crore
  3. 1,00,061 crore
  4. 3,76,057 crore
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. 1,76,051 crore

Explanation: It is worth mentioning that the Bimal Jalan panel, which was set up to examine the RBI economic capital framework. This transfer will help the government come over any shortfall in its tax revenue.

7. _______ of every year is marked as a Women’s Equality Day.

  1. August 21
  2. August 26
  3. August 31
  4. September 7
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. August 26

Explanation: This day was first celebrated on 26th August 1973. It commemorates the passage of the 19th Amendment in USA that provides equal rights to women including the right to vote. US Congress designated August 26 as Women’s Equality Day, in 1971.

8. A bus service was launched between Kathmandu and ______, the 10th bus service between Nepal and India.

  1. Siliguri
  2. Guwahati
  3. Patna
  4. Varanasi
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Siliguri

Explanation: This bus service will operate on a daily basis, according to the bus operators. It is worth mentioning that the Kathmandu-Gorakhpur direct bus service will also start in the near future. Besides benefitting visitors of the two countries, it will also help to expand trade links.

9. Who has been chosen for the ‘Eminent Engineer Award for the Year 2019’ by the Institution of Engineers (India)?

  1. Prabhakar Singh
  2. Amit Joshi
  3. Yashwant Kapoor
  4. R Mishra
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. Prabhakar Singh

Explanation: Sh. Singh has been chosen for his distinguished and exemplary service in the field of Engineering and Technology. It shall be conferred to him on the ‘Engineers Day’ on September 15.

10. Karnataka chief minister BS Yediyurappa appointed _____ deputy chief ministers.

  1. 2
  2. 3
  3. 4
  4. 5
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. 3

Explanation: It must be mentioned here that:

– Govind Makthappa,

– Ashwath Narayan

– Laxman Sangappa Savadi will serve as the deputy chief ministers, according to a notice.

11. On average, wireless subscribers in 2018 used ______ of data per month, according to data in a recently released Telecom Regulatory Authority of India report.

  1. 3.4 GB
  2. 7.6 GB
  3. 11.9 GB
  4. 17.1 GB
  5. None of these

Show Correct Answers

Explanation: It was 29 times higher than the usage in 2014. In 2018, 4G was the most widely used, whereas 2G and 3G users accounted for 12% each of the total wireless subscriber base. With Reliance Jio being a huge disruptor, the average cost of data fell dramatically in 2016.

12. __________ retained the top position in water management, according to the second edition of the Composite Water Management Index.

  1. Andhra Pradesh
  2. Telangana
  3. Gujarat
  4. Maharashtra
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Gujarat

Explanation: According to the second edition of the Composite Water Management Index:

– India will lose 6% of GDP by 2050 because of a water crisis

– India’s demand for water will exceed supply by a factor of two by 2030

– An Investment of Rs 20 trillion will be required to bridge the expected water supply gap by 2030.

13. _________ in the Indian Constitution gives power to the EC to direct, control, and conduct elections to all Parliament, to the Legislature and to the offices of the President and Vice President.

  1. Article 300
  2. Article 324
  3. Article 350
  4. Article 412
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – B. Article 324

Explanation: The “superintendence, direction and control of elections”, is vested “in an Election Commission”, by Article 324. It is worth mentioning that this article provides power to ECI for the superintendence, direction and control of the preparation of the electoral rolls.

14. Two day Brainstorming Session on Technological Innovations and Strategies for Farmers’ Prosperity in Madhya Pradesh & Chhattisgarh kick-started in _______.

  1. New Delhi
  2. Chandigarh
  3. Bhopal
  4. Ranchi
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. New Delhi

Explanation: Two day Brainstorming Session on Technological Innovations and Strategies for Farmers’ Prosperity in Madhya Pradesh & Chhattisgarh kick-started in New Delhi. It is worth mentioning that the government has set a target of doubling of farmers’ income by the year 2022.

15. Prime Minister Narendra Modi launched the RuPay card in _______, the first country in West Asia to initiate the Indian indigenous system of electronic payment.

  1. UAE
  2. Saudi Arabia
  3. Iraq
  4. Syria
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. UAE

Explanation: RuPay card scheme was launched in 2012. It aims to fulfil the RBI’s vision to have a domestic, open and multilateral system of payments. It is worth mentioning that India has already launched the RuPay card in Singapore and Bhutan.The UAE receives about three million Indian tourists annually.



Print Friendly, PDF & Email