Daily GK & Current Affairs Quiz– 26th August 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz– 26th August 2019

GK & Current Affairs Questions – August 2019

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 26th August 2019. GK & Current Affairs today Quiz. Latest Current Affairs Questions for RRB NTPC & SBI Clerk Mains 2019. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz August 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – August 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 26th August 2019


1. Prime Minister Narendra Modi inaugurated a memorial in the honour of the victims of two Air India crashes in _______.

  1. Spain
  2. Bahrain
  3. France
  4. UAE
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. France

Explanation: The memorial is located at Nid d’Aigle, at the foot of Mount Blanc. It was dedicated to:

– Homi Bhabha and several other Indians & crew of the two Air India planes that crashed in 1950 and 1966

– Both planes crashed in the same region on the Mont Blanc mountain

– The 1966 crash claimed the life of Homi Jehangir Bhabha ( Father of India’s nuclear programme)

2. “Skin and Bones Unresolved: An Analysis of Tiger Seizures from 2000-2018”, report has been released by ________.

  1. NITI Aayog
  2. UNICEF
  3. TRAFFiC
  4. WHO
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. TRAFFIC

Explanation: This report is the 4th iteration of TRAFFIC’s analysis on the illegal trade in “Tigers Panthera tigris”.According to the report, an average of 124 tigers were killed each year. There were a total of 1,142 seizure incidents worldwide.

3. The Ministry of Health and Family Welfare notified new sets of specified health warnings for all tobacco product packs which are effective from ______.

  1. September 1
  2. September 20
  3. October 2
  4. October 30
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. September 1

Explanation: Telephone Quit-line number “QUIT TODAY CALL 1800-11-2356” is also the part of this, besides a message which reads–“Tobacco causes painful death.” For this, the ministry has brought an amendment in the Cigarettes and other Tobacco Products (Packaging and Labeling) Rules, 2008.

4. _______ launched an unmanned rocket carrying a life-size humanoid robot “Fedor”.

  1. US
  2. India
  3. Russia
  4. Sri Lanka
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Russia

Explanation: FEDOR stands for Final Experimental Demonstration Object Research. Fedor blasted off from Russia’s Baikonur cosmodrome in Kazakhstan.

5. Which Indian Professor was recently conferred the ‘Pushkin Medal – 2019’ recently?

  1. Meeta Narain
  2. Raj Umesh
  3. Seema Chaudhary
  4. Yashwant Sinha
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Meeta Narain

Explanation: ‘Pushkin Medal’ is the highest honour given to an Indian scholar by the Russian government. Her academic excellence in Russian Philology and Translation Studies has been recognised globally. It is worth mentioning that she has contributed towards re-writing of Russian studies textbooks after the dissolution of USSR.

6. A new Fit India Movement will be launched on  ___________.

  1. August 28
  2. August 29
  3. September 3
  4. September 10
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – B. August 29

Explanation: The ‘Fit India’ movement would be launched on August 29 with an aim to keep the country fit. Basically, it is a movement to take the nation forward on the path of fitness and wellness.

7. Who has been sworn in as Sudan’s new prime minister?

  1. Omar al-Bashir
  2. Abdalla Hamdok
  3. Tamador al-Tayeb
  4. Hamid Tijani
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Abdalla Hamdok

Explanation: The new government will run the country until an election. Hamdok has more than 3 decades of experience as an economist and senior policy analyst.

Here are some facts about Sudan:

– Sudan has been in economic turmoil since it lost the bulk of its oil production when South Sudan seceded

– High taxes, corruption and mismanagement have held back investment in the economy

8. India provided Rs ______ to the Nepal Government for various infrastructure projects.

  1. 123 crore
  2. 189 crore
  3. 233 crore
  4. 345 crore
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 233 crore

Explanation: The decision was taken during the 5th meeting of the Nepal-India Joint Commission, which was established in 1987. Its meetings are being held alternately in both countries.

9. Prime Minister Narendra Modi was honoured with “The King Hamad Order of the Renaissance” by ________..

  1. Iran
  2. Israel
  3. France
  4. Bahrain
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – D. Bahrain

Explanation: In recognition of New Delhi’s strong friendship with the Gulf nation, PM Modi has been honored with “The King Hamad Order of the Renaissance”. PM Modi’s visit to Bahrain is significant as it is the first visit of an Indian PM to the country.

10. National Conference on Varmam Science has been recently held in ________.

  1. Chandigarh
  2. New Delhi
  3. Chennai
  4. Mumbai
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – C. Chennai

Explanation: It is worth mentioning that ‘Varmam’ is a constituent of the Siddha system of medicine. It is worth mentioning that Indian traditional medical systems are being promoted by Indian government to ensure a holistic health care.

11. Who will be the new batting coach of the India cricket team?

  1. Vikram Rathore
  2. Bharat Arun
  3. R Shridhar
  4. Sanjay Bangar
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. Vikram Rathore

Explanation: Rathore will replace Sanjay Bangar who was elevated as assistant coach. He will be appointed for 2 years starting with the home series against South Africa in September.

12. Statue of Unity & _____ have been featured by the Time magazine in its second annual list of the 2019 World’s greatest places.

  1. Soho House
  2. India Gate
  3. Taj Mahal
  4. Red Fort
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Soho House

Explanation:The Statue of Unity is the tallest statue in the world. It was built at a cost of around Rs 3,000 crore. It is a tribute to Sardar Vallabhbhai Patel. Mumbai’s Soho House is located in an 11-storey building. It overlooks the Arabian Sea. It comprises a library, a movie theatre with 34 seats and a rooftop bar and swimming pool.

13. ‘Op-Blue Freedom’, a first-of-its-kind initiative in Asia, is associated with ___________.

  1. Football
  2. Scuba Diving
  3. Archery
  4. Hockey
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – B. Scuba Diving

Explanation: It is an adaptive scuba diving programme offered for people with disabilities as well as able-bodied persons. It is worth mentioning that each individual instructor holds decades of experience in Adventure, Survival and Combat.

14. Government is planning to launch ________, an e-commerce portal, on the lines of Alibaba.

  1. Bharat Craft
  2. Vande Bharti
  3. Hind Portal
  4. Swadeshi Bharat
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. Bharat Craft

Explanation: The Modi government is planning to launch its own version of an e-commerce portal, to be named “BharatCraft”. It will provide a platform for MSMEs to markets and sell their products.

15. ___________ is the fourth highest-paid actor in the world, according to the list of Highest-Paid Actors 2019.

  1. Salman Khan
  2. Priyanka Chopra
  3. Varun Dhawan
  4. Akshay Kumar
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Akshay Kumar

Explanation: Akshay earned a staggering $65 million between June 1, 2018, and June 1, 2019, according to the report. In addition to this, he endorses more than 20 top brands across different categories currently.



Print Friendly, PDF & Email