Daily GK & Current Affairs Quiz– 25th August 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz– 25th August 2019

GK & Current Affairs Questions – August 2019

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 25th August 2019. GK & Current Affairs today Quiz. Latest Current Affairs Questions for RRB NTPC & SBI Clerk Mains 2019. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz August 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – August 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 25th August 2019


1. ______ officially became a non-regional member of the Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB).

  1. Afghanistan
  2. Sudan
  3. Kenya
  4. Serbia
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Serbia

Explanation: The China-initiated multilateral financial institution began operation in January 2016. Notably, Serbia deposited the instrument of accession and paid the first instrumental of its share in the bank’s capital.

2. Sabka Vishwas (Legacy Dispute Resolution) Scheme will be operationalised from _______.

  1. September 1
  2. October 1
  3. October 15
  4. November 30
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. September 1

Explanation: The Scheme would continue till 31st December 2019. The two main components of the scheme are:

– Dispute resolution ( liquidating the legacy cases of Central Excise and Service Tax )

– Amnesty ( opportunity to the taxpayers to pay the outstanding tax and be free of any other consequence under the law )

3. 225th meeting of CBT was held at _________ recently.

  1. Hyderabad
  2. New Delhi
  3. Varanasi
  4. Jaipur
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Hyderabad

Explanation: Central Board of Trustees (CBT) EPF meet approved the proposal to recommend for amendment in Employees’ Pension Scheme (EPS) 1995. The Chairman CBT also launched the revamped EPFIGMS 2.0 version which will benefit more than 5 crore subscribers.

4. ‘Anubhav’ is an online initiative that enables submission and display of commendable work done by retiring employees. It is an initiative of ________.

  1. HRD Ministry
  2. Corporate Affairs Ministry
  3. Personnel Ministry
  4. NITI Aayog
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Personnel Ministry

Explanation: It is an initiative of Ministry of Personnel, Public Grievances & Pensions. It provides satisfaction to the retiring employees, besides acting as motivator for serving employees.

5. Prime Minister Narendra Modi launched the USD 4.2 million redevelopment project of the 200-year-old Lord Sri Krishna temple in ______.

  1. Pakistan
  2. Bahrain
  3. Saudi Arabia
  4. Israel
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Bahrain

Explanation: The facelift for the Shreenathji temple will kick off later this year. This project will be on a piece of land measuring 16,500 sq ft. The heritage and the legacy of the temple will be highlighted in the redevelopment.

6. Google and __________ on Wednesday signed a Memorandum of Understanding (MOU) to improve and get more local language content online using Google’s digital publishing tool – Navlekha.

  1. Andhra Pradesh
  2. Telangana
  3. Odisha
  4. Kerala
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – B. Telangana

Explanation: Google will provide technical mentorship and advisory support for the realisation of Telangana’s digitization goals. This step will improve the usability of Google Maps in villages and rural regions as well.

7. Which has been named “World’s Best Bank” by leading global financial publication Euromoney in its 2019 Awards for Excellence?

  1. HDFC Bank
  2. BNP Paribas
  3. DBS
  4. ICICI Bank
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. DBS

Explanation: This is the 1st time an Asian-headquartered bank has been named “World’s Best Bank” by Euromoney. It was also named Asia’s & Singapore’s Best Bank. Notably, DBS was the 1st bank in Southeast Asia to be included in the Dow Jones Sustainability Index Asia-Pacific.

8. Transfer of funds through the high-value RTGS system will be available from ______ from August 26.

  1. 6 am
  2. 6.30 am
  3. 7 am
  4. 7.30 am
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 7 am

Explanation: Currently, RTGS (Real Time Gross Settlement) system is available for customer transactions from 8 am to 6 pm. It is worth mentioning that:

– RTGS is primarily meant for high-value transactions

–  The minimum amount to be remitted through RTGS is ₹2 lakh with no maximum limit.

9. Who became the first Indian to win badminton World Championships gold by beating familiar rival Nozomi Okuhara of Japan?

  1. PV Sindhu
  2. Jwala Gutta
  3. Saina Nehwal
  4. Ashwini Ponnappa
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. PV Sindhu

Explanation: The Indian won 21-7 21-7 in the summit clash. It was Sindhu’s fifth World Championships medal. After 2 years, Sindhu finally achieved the unachievable by an other Indian.

10. Who was awarded the prestigious Clark R Bavin Wildlife Law Enforcement Award for the year 2019?

  1. Vivek Menon
  2. Sudhir Hari
  3. BK Prasad
  4. Henry Joel
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. Vivek Menon

Explanation: Menon was presented the award by Ivonne Higuero, the secretary general of the CITES. It must be mentioned here that:

– Sh. Menon has been at the forefront of wildlife enforcement

– He co-founded TRAFFIC India with his mentor the late Ashok Kumar

– He has trained enforcement staff of over 50 countries in prevention of illegal wildlife trade.

11. Union Minister for Textiles, Smriti Zubin Irani launched _________ a move towards sustainable fashion at Lakmé Fashion Winter/Festive 2019, in Mumbai.

  1. Project SURE
  2. Project FASHION
  3. Project KHADI
  4. Project BHARAT
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. Project SURE

Explanation: SURE stands for ‘Sustainable Resolution’. It is a firm commitment to move towards fashion that contributes to a clean environment.  Project SURE will be the first holistic effort by the apparel industry towards establishing critical sustainability goals.

12. Indian Constitution’s Articles ______ deal with the Citizenship of India. 

  1. 5 – 11
  2. 7 – 16
  3. 24 – 45
  4. 3 – 10
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Articles 5 – 11

Explanation: The citizenship is governed by Articles 5 to 11 (Part II) of the Constitution of Indian Constitution

  • Article 5: Citizenship at the commencement of the Constitution
  • Article 6: Rights of citizenship of certain persons who have migrated to India from Pakistan
  • Article 7: Rights of citizenship of certain migrants to Pakistan
  • Article 8: Rights of citizenship of certain persons of Indian origin residing outside India
  • Article 9: Persons voluntarily acquiring citizenship of a foreign State not to be citizens
  • Article 10: Continuance of the rights of citizenship
  • Article 11: Parliament to regulate the right of citizenship by law

13. “Order of Zayed”, sometimes seen in the news, is the highest civilian award of which among the following countries?

  1. Saudi Arabia
  2. Japan
  3. UAE
  4. Pakistan
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – C. UAE

Explanation: Prime Minister Narendra Modi was recently honoured with the “Order of Zayed”. The award was conferred on Modi by the Abu Dhabi crown prince, Sheikh Mohammed bin Zayed Al Nahyan. Here are some Indo-UAE facts:

– UAE is India’s third-largest trade partner

– It is also the fourth-largest exporter of crude oil for India

– The annual bilateral trade stands at about $60 billion

14. _________ announced to enhance family income limit for a household for qualifying as a beneficiary under the Below Poverty Line (BPL) list from Rs 10,000 per month to Rs 15,000 per month.

  1. Punjab
  2. Haryana
  3. Rajasthan
  4. Gujarat
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – B. Haryana

Explanation: This step will ensure that maximum eligible families get the benefit of various government schemes admissible to them. Accordingly, Haryana government will now prepare ration cards of all those respective families.

15. Global e-commerce giant Amazon will acquire  ______ stake in Future Coupons.

  1. 26%
  2. 49%
  3. 51%
  4. 74%
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 49%

Explanation: This entity is owned by India’s second largest retail chain, Future Retail. As part of the agreement, Amazon has been granted a call option. It is worth mentioning that India has become the latest battleground for American giants Amazon and Walmart.



Print Friendly, PDF & Email