Daily GK & Current Affairs Quiz– 24th August 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz– 24th August 2019
IBPS PO Free Mock Test 2019

GK & Current Affairs Questions – August 2019

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 24th August 2019. GK & Current Affairs today Quiz. Latest Current Affairs Questions for RRB NTPC & SBI Clerk Mains 2019. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz August 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – August 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 24th August 2019


1. Which country inducted Bavar-373 air defense system into the military?

  1. US
  2. Russia
  3. Iran
  4. Israel
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Iran

Explanation: The indigenous long-range air defense missile system can strike targets at an altitude of 65 km. The Bavar-373 uses a long-range, phased array fire-control radar.

2. President of the Republic of India, Shri Ram Nath Kovind inaugurated the first World Youth Conference on Kindness in ________.

  1. New Delhi
  2. Kolkata
  3. Chandigarh
  4. Ranchi
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. New Delhi

Explanation: Its theme was ‘Vasudhaiva Kutumbakam: Gandhi for the Contemporary World: Celebrating the 150th birth anniversary of Mahatma Gandhi’. It has been organised by the UNESCO Mahatma Gandhi Institute of Education for Peace and Sustainable Development and HRD Ministry.

3. Who chaired the 24th meeting of Western Zonal Council at Panaji in Goa? 

  1. Amit Shah
  2. Rahul Gandhi
  3. Shaktikanta Das
  4. Narendra Modi
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Amit Shah

Explanation: CMs of Maharashtra, Gujarat, Goa and representatives from the UTs of Daman and Diu, and Dadra and Nagar Haveli attended the meeting. It is worth mentioning that the five Zonal Councils:

– Western

– Eastern

– Northern

– Southern

– Central

were set up under the States Reorganization Act, 1956 to foster Inter-State co-operation and co-ordination among the States.

4. Which nation recently announced tariff hikes on USD 75 billion of US products?

  1. India
  2. China
  3. Russia
  4. North Korea
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. China

Explanation: This move will deepen the trade war that threatens to tip the global economy into recession. Previously, Trump announced plans to raise tariffs on an additional USD 300 billion of Chinese goods.

5. ________ has approved a proposal to declare the use of tidal and wave to generate electricity as renewable power.

  1. India
  2. Pakistan
  3. Maldives
  4. Malaysia
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. India

Explanation: This decision will boost the use of ocean energy in India. The potential of tidal energy in the country is estimated at around 12,455 MW.

6. The Asia Pacific Group (APG) of the Financial Action Task Force (FATF) has put _____ in the Enhanced Expedited Follow Up List (Blacklist) for its failure to meet its standards.

  1. Pakistan
  2. Sri Lanka
  3. Myanmar
  4. Bangladesh
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. Pakistan

Explanation: According to the APG, Pakistan was non-compliant on 32 of the 40 compliance parameters of terror financing & money laundering. It is worth mentioning that now, Pakistan has to focus on avoiding the blacklist in October 2019.

7. The annual G7 summit, also known as Group of Seven, is all set to be held in _______.

  1. US
  2. France
  3. Russia
  4. Saudi Arabia
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. France

Explanation: The 45th G7 summit will be held on August 24-26, 2019 in France. In the G7 summit, here are a few key issues that might be discussed:

– Kashmir Issue

– Iran-US Tensions

– Climate Emergency

– Global Corporate Tax Code

– Solution on Ukraine

– Counter-Terrorism

The seven members of the group are France, Italy, Japan, Germany, Canada, United States & United Kingdom.

8. Moody’s Investors Service revised downwards India’s GDP growth forecast for the current year to _____.

  1. 5.4%
  2. 5.8%
  3. 6.2%
  4. 7.0%
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 6.2%

Explanation: According to Moody’s Investors Service, weaker trade and investment weigh on GDP growth. Economy remains sluggish due to a combination of factors like:

– Weak Hiring

– Distress among Rural Households

– Tighter financial conditions

9. Indian Railways has decided to enforce a ban on single-use plastic materials on its premises, including trains, with effect from _______.

  1. October 2
  2. October 20
  3. November 15
  4. December 1
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. October 2

Explanation: It is worth mentioning that PM Modi urged Indians to shun single-use plastic from October 2. Notably, this move comes a day after single-use plastic was banned in the Parliament premises. Installation of 1,853 plastic water bottle crushing machines has been expedited at 360 major stations.

10. The latest Henley Passport Index ranked India at ____.

  1. 34
  2. 64
  3. 86
  4. 110
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – C. 86

Explanation: This index collects data from the International Air Transport Association. IATA manages inter-airline cooperation globally. It is worth mentioning that Afghanistan holds the weakest passport, with a score and ranking of 25 and 109, respectively.

11. Finance Minister Nirmala Sitharaman announced upfront capital infusion of ₹ _________ into public sector banks.

  1. 70,000 crore
  2. 60,000 crore
  3. 20,000 crore
  4. 90,000 crore
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. 70,000 crore

Explanation: It is worth mentioning that industry demanded a stimulus package to revive the declining sentiments. This is in addition to Rs 5 lakh crore upfront capital to Public Sector banks.

– Additional liquidity support of ₹20,000 crore to housing finance companies by the National Housing Bank

– NBFCs will be permitted to use the Aadhaar-authenticated bank ‘Know Your Customer’

– Violations of CSR norms would be treated only as a civil liability and not as a criminal offence

12. The terms ‘Black List’, ‘Grey List’, sometimes seen in the news, are associated with ______.

  1. FATF
  2. SAARC
  3. BRICS
  4. UN
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. FATF

Explanation: The FATF is an inter-governmental body, that was established in 1989. It aims to combat:

– Money Laundering

– Terrorist Financing and other related threats

FATF maintains two different lists of countries  ( Black List & Grey List ).

13. Amazon rainforest is the world’s largest tropical rainforest and does the critical task of providing Earth with ____ of its oxygen supply.

  1. 5%
  2. 20%
  3. 40%
  4. 50%
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – B. 20%

Explanation: The Amazon rainforest is located in South America. It is spreads over an astounding 5.5 million sq kms. This rainforest is in news as this week, more than 75,000 fires were reported. It is home to around 400 groups of indigenous people.

14. The composite water management index (CWMI) 2.0 was released by ___________ recently.

  1. NITI Aayog
  2. Ministry of HRD
  3. FICCI
  4. NSE
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. NITI Aayog

Explanation: The index aims to involve all key stakeholders to understand how states can better manage water resources. It is worth mentioning that CWMI 2.0 has ranked the states for the reference year 2017-18 as against the base year 2016-17.

15. Which state’s free medicine scheme secured the top position in the country in the ranking issued by the National Health Mission (NHM)?

  1. Rajasthan
  2. Punjab
  3. Kerala
  4. Odisha
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Rajasthan

Explanation: Rajasthan has been ranked 1st in 16 states of the country in implementation of free medicine scheme in June. Notably, on the basis of effective implementation of Drugs and Vaccine Distribution Management System, National Health Mission has ranked the states.



Print Friendly, PDF & Email