Daily GK & Current Affairs Quiz– 23rd August 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz– 23rd August 2019
IBPS PO Free Mock Test 2019

GK & Current Affairs Questions – August 2019

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 23rd August 2019. GK & Current Affairs today Quiz. Latest Current Affairs Questions for RRB NTPC & SBI Clerk Mains 2019. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz August 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – August 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 23rd August 2019


1. Who will be India’s new cabinet secretary – the most powerful position in the country’s civil service?

  1. Rajiv Guaba
  2. PK Sinha
  3. Ajit Shah
  4. N Parthasarthy
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Rajiv Guaba

Explanation: As per the official order, His tenure will be effective from August 30, 2019. Mr. Gauba will replace P.K. Sinha, who was appointed Cabinet Secretary in 2015.

2. _________ has unveiled the largest semiconductor chip ever built named as the ‘Wafer Scale Engine’ built to quickly train deep learning models.

  1. Cerebras Systems
  2. eShares
  3. Mixpanel
  4. Acorns
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Cerebras Systems

Explanation: This AI processor contains 1.2 trillion transistors. Cerebras’ chip covers more than 56 times the area of Nvidia’s most powerful server GPU. The mega chip, which is larger than a standard iPad, is 46,225 square millimeters in size.

3. ________ recorded highest ever rainfall in last 24 hours by breaking the record of last 70 years.  

  1. Punjab
  2. Himachal Pradesh
  3. Uttar Pradesh
  4. Kerala
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Himachal Pradesh

Explanation: Extremely heavy rains were reported in 2011 before this. According to the local Indian Meteorological Department (IMD):

– Naina Devi recorded the highest rainfall at 360 mm.

– Shimla recorded 153 mm of rainfall.

– Lahaul and Spiti district and Keylong have recorded 3mm snowfall till now

4. Bangladesh Prime Minister Sheikh Hasina and __________ will be among co-chairs for India Economic Summit to be held here in October by the World Economic Forum.

  1. Sania Mirza
  2. MS Dhoni
  3. Narendra Modi
  4. Ram Nath Kovind
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Sania Mirza

Explanation: The two-day summit is scheduled to be held on October 3-4. It will be held by Geneva-based WEF in collaboration with industry body CII. Its theme is ‘Innovating for India: Strengthening South Asia, Impacting the World’. Sania will co-chair the summit as the UN Women Goodwill Ambassador for South Asia.

5. The government has opened for foreigners _____ Himalayan peaks, for mountaineering expeditions and trekking in a major boost to tourism.

  1. 64
  2. 79
  3. 91
  4. 137
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 137

Explanation: Currently, foreigners have to seek permission from the ministries of defence and home. Of the 137 peaks:

– 51 are in Uttarakhand

– 24 in Sikkim

– 15 in Jammu and Kashmir

– 47 in Himachal Pradesh

Now, foreigners can apply directly to the Indian Mountaineering Foundation.

6. Who was recently arrested by the Central Bureau of Investigation from his residence in New Delhi in the INX Media corruption case?

  1. Amit Shah
  2. Kapil Sibbal
  3. P Chidambaram
  4. Sonia Gandhi
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – C. P Chidambaram

Explanation: It is worth mentioning that CBI alleged irregularities in the FIPB clearance granted to the INX Media group for receiving overseas funds. This was when Chidambaram was the finance minister in the UPA-I government.

7. E-commerce giant Amazon formally opened on Wednesday its largest campus building anywhere globally in _________.

  1. Hyderabad
  2. Chennai
  3. Pune
  4. Ahmedabad
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Hyderabad

Explanation: With 1.8 million sq feet of office space built over an area of 3 million sq ft, the new campus is Amazon’s first owned office building outside the U.S. Notably, Amazon already has its largest fulfilment centre in the country in Hyderabad.

8. Who has become the first Asian swimmer to cross the Catalina Channel of America?

  1. Satendra Singh Lohia
  2. Jitu Patwari
  3. Satyendra Verma
  4. Mishta Mukherjee
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Satendra Singh Lohia

Explanation: Lohia holds the Asian record of crossing both the English and Catalina channels. It is worth mentioning that the Catalina Channel  is regarded as one of the world’s seven most dangerous open water swims.

9. The World Senior Citizen’s Day is celebrated on ________ each year.

  1. August 16
  2. August 21
  3. August 30
  4. September 2
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – B. August 21

Explanation: According to the UN, by 2050, over 20% of the world’s population, will be 60 or older. This day reminds the government of its commitment to work for the welfare of older persons.

10. Tata Sons announced the appointment of _______ as the new CEO of Tata Digital.

  1. Pratik Pal
  2. Shubham Malhotra
  3. Anuj Jalota
  4. Gareema Sharma
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. Pratik Pal

Explanation: The new entity has been formed to incubate new digital businesses. According to the media reports, Tata Sons would infuse ₹1,000 crore in the new vertical. He will play a key role in building new platforms of growth as its CEO.

11. The CBI has filed a fresh FIR against _____ promoters Prannoy Roy and Radhika Roy and other unnamed officials in a case of alleged violation of FDI rules in one of their companies..

  1. NDTV
  2. Zee Media
  3. India Today Group
  4. Times Group
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. NDTV

Explanation: This is the 2nd FIR against NDTV as the CBI is already probing a case of alleged bank loan default against it. CBI also named former CEO and director Vikramaditya Chandra in the FIR. The FIR was filed under IPC sections of criminal conspiracy and cheating as also under the Prevention of Corruption Act.

12. Madras Day is celebrated on ______ every year.

  1. 21 August
  2. 22 August
  3. 23 August
  4. 24 August
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 22 August

Explanation: Initially, the city was called Madrasatnam, which soon became Madras and then Chennai. It was founded on August 22, 1639. Its celebrations were started by Chennai Heritage Foundation in 2004.

13. SARAL Index, sometimes seen in the news, is associated with which among the following?

  1. Solar Energy
  2. Air Pollution
  3. Water Quality
  4. Education
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. Solar Energy

Explanation: State Rooftop Solar Attractiveness Index (SARAL) would incentivise rooftop solar by creating healthy competition among the States.

SARAL currently captures five key aspects:

– Robustness of Policy Framework

– Implementation Environment

– Investment Climate

– Consumer Experience

– Business Ecosystem

14. ________ appointed South Africa’s Russell Domingo as the national team’s head coach on a two-year contract.

  1. Bangladesh
  2. Sri Lanka
  3. Myanmar
  4. Malaysia
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. Bangladesh

Explanation: Domingo was recently appointed as the head coach of Bangladesh for the next 2 years, who will replace Steve Rhodes. Notably, Domingo was previously in charge of the South African under 19. His first assignment in charge will be the one-off Test against Afghanistan.

15. __________ launched the National Initiative for School Heads’ and Teachers’ Holistic Advancements (NISHTHA).

  1. HRD Ministry
  2. Finance Ministry
  3. Corporate Affairs Ministry
  4. Personnel Ministry
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. HRD Ministry

Explanation: NISHTHA will focus on training 42 lakh teachers from across the country. This programme will motivate and train teachers to encourage and foster critical thinking among students. The module has been devised by national council for teacher education and NCERT.



Print Friendly, PDF & Email