Daily GK & Current Affairs Quiz– 22nd August 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz– 22nd August 2019
IBPS PO Free Mock Test 2019

GK & Current Affairs Questions – August 2019

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 22nd August 2019. GK & Current Affairs today Quiz. Latest Current Affairs Questions for RRB NTPC & SBI Clerk Mains 2019. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz August 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – August 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 22nd August 2019


1. NASA’s MMS mission has obtained unprecedented high-time resolution multipoint particle and field measurements of an interplanetary shock event. Expand MMS-

  1. Magnetospheric Multiscale
  2. Magnetospheric Multiple Serum
  3. Magnetospheric Multitude Scale
  4. Magnetospheric MultiSatellite
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Magnetospheric Multiscale

Explanation: MMS was launched in 2015. The mission is focused on studying the magnetic environment surrounding Earth. It is worth mentioning that an interplanetary shock is an interaction between 2 different patches of the stream of charged particles constantly flowing off the sun.Interestingly, 2 years ago SERB unveiled a scheme very similar to Supra i.e. “HRHR” (High Risk-High Reward). SERB is a statutory body under the Department of Science and Technology.

2. International Day for the Remembrance of the Slave Trade and Its Abolition is observed on ___________.

  1. 21st August
  2. 23rd August
  3. 25th August
  4. 27th August
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 23rd August

Explanation: This day intends to inscribe the tragedy of the slave trade in the memory of all peoples. It also pays tribute to those who worked hard to abolish slave trade & slavery throughout the world.

3. _______ would soon be introducing two awards – the Neelum Sharma Tejaswini award and the Achyutananda Sahoo Award.  

  1. NITI Aayog
  2. Prasar Bharti
  3. FICCI
  4. NDTV
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Prasar Bharti

Explanation: It is worth mentioning that Senior DD News anchor Neelum Sharma passed away on the 17th of August. Sharma started her career in 1995 with Doordarshan. She was known for her programs like ‘Tejaswini’ and ‘Badi Charcha’.

4. Which among the following states notified nictoine as Class A poison under the rules?

  1. Tamil Nadu
  2. Karnataka
  3. Kerala
  4. Maharashtra
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Karnataka

Explanation: By amending the Karnataka Poisons (Possession and Sale) Rules 2015, the state government has notified nictoine as Class A poison under the rules. It is worth mentioning that Karnataka had banned the sale and production of e-cigarettes in June 2016.

5. Boris Johnson used his first speech as Prime Minister to vow to lead Britain out of the European Union on _________.

  1. October 10
  2. October 31
  3. November 15
  4. November 30
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. October 31

Explanation: Johnson is one of Britain’s most prominent Brexit campaigners. To implement Brexit, Boris will appoint Dominic Cummings, as a senior adviser in Downing Street. Cummings is the campaign director of the official Brexit Vote Leave campaign.

6. National Conference of Tourism Ministers concluded recently in ________.

  1. New Delhi
  2. Chandigarh
  3. Kolkata
  4. Varanasi
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. New Delhi

Explanation: It was organized by the Union Ministry of Tourism. The Conference provided a platform for the Ministry of Tourism to apprise the states / UTs about new initiatives taken as well as, to get valuable feedback from them on the same.

-Tourism Minister launched the Hindi version of the new Incredible India portal.

– Incredible India Tourist Facilitator Certification (IITFC) portal has also been launched during the conference. IITF is a digital initiative of Ministry of Tourism for the citizens of India to become a part of the booming Tourism Industry.

7. _______ tied-up with the Indian Institute of Science (IISc) for advanced research and innovation in autonomous systems, robotics and 5G.

  1. Infosys
  2. Wipro
  3. Reliance Industries
  4. Walmart
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Wipro

Explanation: The industry-academia partnership will focus on R&D in disruptive technologies:

– Artificial Intelligence

– Machine Learning

– Visual computing

– Human computer interaction (HCI)

– Vehicle-to-everything communication

They have jointly set up the Wipro IISc Research and Innovation Network (WIRIN).

8. __________ is all set to implement an ambitious project of installing an 18-digit Quick Response (QR) code carrying metal plates outside all built-up structures across the state.

  1. J&K
  2. Himachal Pradesh
  3. Punjab
  4. Haryana
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Haryana

Explanation: Each QR code will have accurate plot area measurement. A drone-based Geographic Information Survey (GIS) has already begun. The metal plates to be affixed to the buildings will contain a Unique Property Identification too.

9. Wildfires raging in the Amazon rainforest have hit a record number this year, with ______ fires detected so far by Brazil’s space research center INPE.

  1. 72,843
  2. 51,917
  3. 99,661
  4. 12,600
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. 72,843

Explanation: The largest rainforest in the world (Amazon) is a vital carbon store. In Brazil, wildfires often occur in the dry season, but they are also deliberately started for cattle ranching. It is worth mentioning that Amazon is also home to about 3 million species of plants and animals.

10. _______ will continue as the title sponsor of the Indian cricket board’s domestic and international matches for the next five years.

  1. Paytm
  2. Amul
  3. Vivo
  4. Oppo
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. PayTm

Explanation: According to the BCCI, the bid from One 97 Communications (holding company of Paytm) of Rs 326.80 crore was the winning bid. It is worth mentioning that the new deal will be effective Sep 15, when the South African team will visit India.

11. “Quality Unknown: The Invisible Water Crisis”, sometimes seen in the news, is a report released by ________ recently.

  1. World Bank
  2. IMF
  3. AIIB
  4. NDB
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. World Bank

Explanation: The report shows that urgent attention must be given to the hidden dangers that lie beneath the water’s surface. As per the report,

– Increased awareness

– Strengthened prevention

– Smart investments using new technology

are needed to turn back the tide of water pollution. The report calls for a paradigm shift that emphasizes safer, and often more cost-effective remedies.

12. Which nation has tested a conventionally configured ground-launched cruise missile, the first such test since the country in question pulled out of the Intermediate-range Nuclear Forces Treaty (INF)?

  1. US
  2. Russia
  3. Israel
  4. India
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. US

Explanation: It is worth mentioning that United Sates officially withdrew from the 1987 Intermediate-Range Nuclear Forces (INF) Treaty. The above mentioned test would have been prohibited by the INF treaty.

13. Science and Engineering Research Board (SERB) plans to announce ________$ with the sole objective of funding exploration of new scientific and engineering breakthroughs.

  1. SUPER
  2. SUPRA
  3. STUCI
  4. SEERO
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – B. SUPRA

Explanation: SUPRA stands for Scientific and Useful Profound Research Advancement. It aims to attract high quality research proposals consisting of new hypotheses & provide ‘out-of-box’ solutions.

14. The scheme called ‘Mahatma Gandhi Sarbat Sehat Bima Yojana’, sometimes seen in the news, has been launched by _______.

  1. Haryana
  2. Punjab
  3. Rajasthan
  4. Gujarat
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – B. Punjab

Explanation: The scheme clubs both Centre’s Ayushman Bharat & existing insurance scheme of the state.

– The scheme has similar provision of Rs 5 Lakh insurance coverage like the original PMJAY.

– Of the total premium of Rs 333 crores under the scheme, the state’s share is 83%.

This will further bolster healthcare delivery system of the state.

15. Railways’ second double-decker Uday Express will run between Visakhapatnam and _________.

  1. Bengaluru
  2. Vijaywada
  3. Chennai
  4. Kochi
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Vijaywada

Explanation: The second Uday Express will have a carrying capacity of

– 50 passengers on upper deck

– 48 on lower deck

– 22 on the ends

The first Uday double-decker Yatri Express

started service between Coimbatore and Bangalore in June 2018.



Print Friendly, PDF & Email