Daily GK & Current Affairs Quiz– 21st August 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz– 21st August 2019
IBPS PO Free Mock Test 2019

GK & Current Affairs Questions – August 2019

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 21st August 2019. GK & Current Affairs today Quiz. Latest Current Affairs Questions for RRB NTPC & SBI Clerk Mains 2019. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz August 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – August 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 21st August 2019


1. The Union Home Ministry has fixed the retirement age of all Central Armed Police Force (CAPF) personnel at _____.

  1. 60 years
  2. 62 years
  3. 65 years
  4. 70 years
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 60 years

Explanation: The latest home ministry direction comes in the wake of a January order of the Delhi High Court. Earlier, personnel of some ranks of armed police forces retired at 57.

2. India’s junior women boxers clinched ______, including four gold, at the third Nation’s Cup in Vrbas, Serbia.

  1. 7 medals
  2. 9 medals
  3. 12 medals
  4. 17 medals
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 12 medals

Explanation: The team won four gold, four silver and four bronze medals. India sent a 13-member squad in this tournament having over 160 boxers from 20 countries.

3. Telecom operator Vodafone Idea Ltd named _______ as its managing director and chief executive. 

  1. Balesh Sharma
  2. Ravinder Takkar
  3. Om Sharma
  4. Sanjeev Kharbanda
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Ravinder Takkar

Explanation: Mr. Takkar has been with Vodafone Group for over 25 years. He is currently a Board member of Vodafone Idea and Indus Towers. Before that, Ravinder was the CEO of Vodafone Romania for 3 years.

4. Who has won the 2019 South Asian Spelling Bee contest recently?

  1. Navneeth Murali
  2. Aditi Jain
  3. Pranav Nandakumar
  4. Ahmed Rao
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Navneeth Murali

Explanation: The South Asian Spelling Bee is an annual spelling bee platform in the US. It is for the children of South Asian descent. Since its launch in 2008, the SASB has been aired in over 120 countries.

5. _______ announced the promotion of its Chief Financial Officer Madhur Deora as the company’s President.

  1. PayTm
  2. Zee Media
  3. Balaji Telefilms
  4. Times Group
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. PayTm

Explanation: Prior to joining PayTm, Deora served as Managing Director in Citigroup’s investment banking business. He will now be responsible for all of Paytm’s consumer services business. Notably, the company is targeting to reach 250 million monthly active users.

6. Direct Tax Code (DTC) task force has recommended an even rate of ____ for both domestic and foreign companies.

  1. 10%
  2. 20%
  3. 25%
  4. 30%
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – C. 25%

Explanation: The task force was constituted in November 2017 to review the existing six-decade-old Income-tax Act. The taskforce is understood to have given its recommendation on three contentious issues:

– Tax on long term capital gain (LTCG)

– Dividend distribution tax (DDT)

– Minimum alternative tax (MAT)

Now, the report is expected to be placed for stakeholder consultations.

7. Former India paceman Shanthakumaran Sreesanth’s life ban for alleged spot-fixing in IPL games was reduced to _______.

  1. 3 years
  2. 5 years
  3. 7 years
  4. 9 years
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 7 years

Explanation: Sreesanth, by the time the ban ends next year, will be eligible to play cricket professionally. In 2013, BCCI banned Sreesanth, Ajit Chandila and Ankeet Chavan, for indulging in alleged spot-fixing in the IPL that year.

8. The term of Pakistan’s army chief General Qamar Javed Bajwa has been extended for a period of ________.

  1. 2 years
  2. 3 years
  3. 4 years
  4. 5 years
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 3 years

Explanation: The news of his extension comes amid heightened tensions between India and Pakistan. It is worth mentioning that Bajwa was appointed the chief of the Pakistani Army in 2016 by then PM Nawaz Sharif.

9. World Mosquito Day is observed annually on _______.

  1. 17 August
  2. 20 August
  3. 23 August
  4. 26 August
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – B. 20 August

Explanation: This day commemorates Ross’ discovery (1897) that female mosquitoes transmit malaria between humans. It aims to raise awareness about the causes of malaria and its prevention.

10. _______ has appointed Vivek Madhukar as its Chief Business Officer for their new fleet of intercity bus service called ‘IntrCity SmartBus’.

  1. MakeMyTrip
  2. RailYatri
  3. DMRC
  4. MindTree
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. RailYatri

Explanation: RailYatri’s IntrCity SmartBus is aimed at standardising the intercity bus service in India. It is worth mentioning that, Madhukar founded ProsperX.com, a marketplace for financial products, before his appointment.

11. Celebrated on August 20 every year, Sadbhavana Diwas commemorates the memory of our late erstwhile Prime Minister, _________.

  1. Indira Gandhi
  2. Lal Bahadur Shastri
  3. JL Nehru
  4. Rajiv Gandhi
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – D. Rajiv Gandhi

Explanation: Rajiv Gandhi was born on August 20, 1944. He served as the seventh Prime Minister of India from 1984 to 1989. Notably, he became the youngest Prime Minister of the country.

12. Which country will approach the International Court of Justice (ICJ) over the Kashmir issue?

  1. Pakistan
  2. China
  3. Myanmar
  4. Sri Lanka
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Pakistan

Explanation: After India abrogated provisions of Article 370 of the Constitution, tensions between India and Pakistan spiked. Last week Pakistan had formally called for an emergency meeting of the UNSC.

13. World Youth Chess Championship is to be held in ________ in October.

  1. Mumbai
  2. Chennai
  3. Bengaluru
  4. Noida
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. Mumbai

Explanation: The tournament will witness around 235 overseas players in action. The tournament is to be organised under the aegis of the All India Chess Federation.

14. India will now offer tourists a 30-day e-visa for a fee of ____ during the peak tourism season between July and March.

  1. $15
  2. $25
  3. $35
  4. $50
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – B. $25

Explanation: India is planning to introduce a flexible e-tourist visa regime based on tourist footfall. Both the home & external affairs ministries have given approval to the flexible e-tourist visa regime.

15. Controversial Islamic preacher Zakir Naik has been banned from giving public speeches anywhere in ________.

  1. Indonesia
  2. Malaysia
  3. Pakistan
  4. Saudi Arabia
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Malaysia

Explanation: Naik allegedly made racially sensitive remarks in Malaysia. It is worth mentioning that Naik fled India 3 years ago and moved to Muslim-dominated Malaysia. He is wanted by the National Investigative Agency (NIA) over charges of inciting terror in India.  It must be mentioned here that around 60% of Malaysia’s 32 million people are Muslim.



Print Friendly, PDF & Email