Daily GK & Current Affairs Quiz– 17th August 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz– 17th August 2019
IBPS PO Free Mock Test 2019

GK & Current Affairs Questions – August 2019

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 17th August 2019. GK & Current Affairs today Quiz. Latest Current Affairs Questions for RRB NTPC & SBI Clerk Mains 2019. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz August 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – August 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 17th August 2019


1. A rare variety of tea from Upper Assam’s Dikom Tea Estate set a new record as it was auctioned for Rs _______ per kg at the Guwahati Tea Auction Centre (GTAC).

  1. 20,000
  2. 40,000
  3. 75,000
  4. 90,000
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 75,000

Explanation: The Golden Butterfly is made of tea buds, not tea leaves. Before the Golden Butterfly, the record was held by Maijan Orthodox Golden Tea  (Rs 70,501 for a kilo).

2. Former Prime Minister Atal Bihari Vajpayee’s first death anniversary has been observed on ________.

  1. 14 August
  2. 15 August
  3. 16 August
  4. 17 August
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 16 August

Explanation: Vajpayee died on August 16, 2018 after a long illness. He served as PM thrice: briefly in 1996, and then for two terms between 1998 and 2004.

Sadaiv Atal, the memorial for the iconic leader, was unveiled last December.

3. India’s first Space Science Museum opened in  ________ recently.

  1. Bengaluru
  2. Chandigarh
  3. Hyderabad
  4. Mumbai
  5. None of these

[

Correct Answer – C. Hyderabad

Explanation: It is a collaborative effort between the Indian Space Research Organization (ISRO) and the B M Birla Science Centre. ISRO will provide some 65 models of various spacecrafts, satellites and rockets of varying sizes.

[/su_spoiler]

4. Chairman K Sivan was recently awarded the Dr APJ Abdul Kalam Award by __________ in recognition of his stellar work in promotion of science and technology.

  1. Telangana
  2. Kerala
  3. Tamil Nadu
  4. Punjab
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Tamil Nadu

Explanation: Kailasavadivoo Sivan led ISRO’s successful launch of Chandrayaan-2 mission recently. The award carries 8 gm gold medal, Rs five lakh in cash and a citation. Sivan, former director of Vikram Sarabhai Space Centre, is known as the ‘Rocket Man’.

5. Who will continue as the head coach of India cricket team for another two years?

  1. Kapil Dev
  2. Sachin Tendulkar
  3. Ravi Shastri
  4. Virat Kohli
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Ravi Shastri

Explanation: Ravi Shastri’s tenure has been extended till the T20 World Cup in 2021. Under Ravi Shastri, India won their first-ever Test series in Australia earlier this year. India, under him, also reached the semi-final of World Cup 2019.

6. Prime Minister Narendra Modi, announced an outlay of Rs __________ for Jal Jeevan Mission for Centre and states to work together to provide water to every household. 

  1. 1.0 lakh crore
  2. 2.0 lakh crore
  3. 3.5 lakh crore
  4. 5.0 lakh crore
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – C. 3.5 lakh crore

Explanation: The Jal Jeevan Mission will focus on integrated demand and supply-side management of water at the local level. It is worth mentioning that the Jal Shakti Ministry was also formed by integrating the Water Resources and Drinking Water and Sanitation Ministries  recently.

7. _________ hoisted its Boeing 777 aircraft over the North pole to become the first Indian airline to operate commercial flights overflying the polar region.

  1. Air India
  2. GoAir
  3. SpiceJet
  4. IndiGo
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Air India

Explanation: Air India’s Delhi-San Francisco flight flew over zero degree north in a unique feat. It usually takes the route over the Atlantic or the Pacific ocean. In an earlier instance, Air India’s Boeing 777 in 2007 travelled over the polar region.

8. _________ overtook China to become the largest foreign holder of US Treasuries in June.

  1. India
  2. Japan
  3. Russia
  4. Israel
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Japan

Explanation: At the end of June, Japan held $1.123T of U.S. Treasury securities ( vs China’s $1.113T). Combined, China and Japan still held more than one third of the total foreign holdings of US Treasuries in the month. It is worth mentioning that China’s US debt hoard has come under increased scrutiny amid speculation that the it could sell Treasuries in response to the trade dispute.

9. The government recently appointed ________ as Drug Controller General of India (DCGI).

  1. VG Somani
  2. Rakesh Asthana
  3. Pardeep Mehra
  4. Neelam Sood
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. VG Somani

Explanation: Somani is currently Joint Drugs Controller of India. His appointment will end the wait of having full-time DCGI for the last 2 years. It must be mentioned here that DCGI heads the Central Drugs Standard Control Organisation (CDSCO).

10. Prime Minister Narendra Modi recently announced the creation of a CDS position. Expand CDS.

  1. Chief of Defence Staff
  2. Commission of Defence Staff
  3. Chief of Defensive Staff
  4. Chief of Defender Staff
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. Chief of Defence Staff

Explanation: The CDS will coordinate between the three services, the Army, Air Force and Navy. Presently, India has a Chiefs of Staff Committee (CoSC).

11.________ has decided to double the classroom teaching time from 45 minutes to 90 minutes for three subjects.

  1. Telangana
  2. Ladakh
  3. Delhi
  4. Odisha
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – D. Odisha

Explanation: The classroom teaching time of three subjects:

– English

– Mathematics

– Science, will get doubled in the schools in Odisha.

It is worth mentioning that Annual Status of Education Report (ASER) 2018 also showed inter-district disparities in reading and Math skills.

12. All communications made by the tax department to assessees from _____ will carry a Document Identification Number (DIN) in order to promote transparency. 

  1. October 1
  2. November 15
  3. December 1
  4. December 20
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. October 1

Explanation: Issuance of DIN is another step towards better delivery of taxpayer services. Any communication without a computer generated DIN would be treated as invalid. All such communications would be verifiable on the e-filing portal.

13. _________ has launched the world’s first negative interest rate mortgage.

  1. Jyske Bank
  2. JP Morgan Chase
  3. HSBC
  4. BNP Paribas
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. Jyske Bank

Explanation: Jyske Bank is offering ten-year -0.5% fixed-interest mortgages. Effectively, it means that it will pay customers to borrow money. It is worth mentioning that Jyske Bank is Denmark’s third-largest bank.

14. ________ became the first and only batsman to have scored 20,000 international runs in a decade.

  1. Virat Kohli
  2. Sachin Tendulkar
  3. Rohit Sharma
  4. Shikhar Dhawan
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. Virat Kohli

Explanation: During the team’s victory against West Indies on August 14, Kohli became the first and only batsman to have scored 20,000 international runs in the span of 10 years.

15. The system of appointing grama (village) volunteers to ensure better delivery of various benefits to the public under welfare schemes has begun in ______.

  1. Haryana
  2. Punjab
  3. Andhra Pradesh
  4. J&K
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Andhra Pradesh

Explanation: The system aims to ensure an efficient and corruption-free delivery of the welfare schemes. Each volunteer will be paid Rs 5,000 per month. The volunteers will be in the age group of 18 to 35. The person has to ensure that benefits reach the people in the 50 households in the village.



Print Friendly, PDF & Email