Daily GK & Current Affairs Quiz– 16th August 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz– 16th August 2019

GK & Current Affairs Questions – August 2019

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 16th August 2019. GK & Current Affairs today Quiz. Latest Current Affairs Questions for RRB NTPC & SBI Clerk Mains 2019. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz August 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – August 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 16th August 2019


1. Who has been awarded the 2019 Prem Bhatia Award for Outstanding Political Reporting?

A. Sudhir Chaudhary
B. Raveesh Kumar
C. Amish Devgan
D. Rajdeep Sardesai
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Rajdeep Sardesai
Explanation: The annual award carries a prize of Rs 2 lakh It was established in the memory of veteran journalist Prem Bhatia, who was famous for his political reporting. While, the 2019 award for environmental reporting went to Down to Earth’s Ishan Kukreti and independent journalist Sharada Balasubramanian.

2. _________ has become India’s first junior World Champion in 18 years.

A. Ramesh Thakkar
B. Deepak Punia
C. Teerath Singh
D. Mohan Urbash
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Deepak Punia
Explanation:  Punia defeated Russia’s Alik Shebzukhov 2-2 in the 86 kg gold medal bout. It is worth noting that he will be representing the country at the Senior World Championships in Kazakhstan next month.

3. The creation of two more districts takes the total tally of districts in Tamil Nadu to ______.

A. 31
B. 37
C. 42
D. 46
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 37
Explanation:  Vellore is one of the largest districts in Tamil Nadu by area. Two new districts with Ranipet and Tirupattur as headquarters respectively will be carved out from Vellore. It is worth noting that the Vellore district was created in 1989 by bifurcating North Arcot district into Vellore and Tiruvannamalai districts.

4. Paytm will invest _______ to approximately double its monthly active user base on mobile to 250 million by March 2020.

A. ₹550 crore
B. ₹750 crore
C. ₹1250 crore
D. ₹2350 crore
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. ₹750 crore
Explanation:  Currently, Paytm has a monthly active user base of around 140 million. It is worth noting that Paytm also has plans to start content, news, short videos, and live television on its app by September this year.

5. There was ______ reduction in crop residue burning in North India in 2018 compared with that in 2016, according to the reports.

A. 29%
B. 34%
C. 41%
D. 78%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 41%
Explanation:  It is worth noting that the central government is promoting agricultural mechanisation for in-situ management of crop residue in North India. Within one year of the implementation of the central sector scheme, the happy seeder/zero tillage technology was adopted in 8 lakh hectares of land in the north-western India.

6. Arantza Pena Popo of _______ won the 2019 edition of “Doodle for Google” competition. 

A. India
B. Armenia
C. China
D. Georgia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Georgia
Explanation:  The “Doodle for Google” contest conceived by Google was started early this year. Popo’s Doodle was picked the winner by judges from over 2,22,000 entries. Google awarded Arantza with:
– USD 30,000 college scholarship
– USD 50,000 technology award for her school

7. Sixteen states have signed pacts with the Ministry of Textiles to partner with it for skilling about four lakh workers as part of the _______ scheme.

A. Ujjwala
B. Samarth
C. Prerna
D. Shiksha
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Samarth
Explanation:  Samarth scheme aims at skilling nearly 10 lakh young Indians over a period of three years (2017-2020) in organized plus traditional textile sectors. This scheme was approved by the CCEA in December,2017.

8. ‘The Rath,’ a steel monument, sometimes seen in the news, is in _________.

A. Odisha
B. Andhra Pradesh
C. Tamil Nadu
D. Kerala
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Odisha
Explanation: ‘The Rath’ explores the notion of life, motion and energy. It is built using 13.5 tonne of Tata structural steel hollow sections. The monument seeks to accentuate Odisha’s diverse culture and rich heritage.

9. India has contributed ______ to the UN Special Purpose Trust Fund for the Resident Coordinator System.

A. $1 million
B. $2 million
C. $3 million
D. $4 million
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. $1 million
Explanation: The Special Purpose Trust Fund is a specific fund housed within the UN Secretariat. It is established to manage all contributions and financial transactions of the new Resident Coordinator system effectively.

10. After Pakistan, _____ has formally asked for “closed consultations” in the UN Security Council to discuss India revoking the special status to Jammu and Kashmir.

A. US
B. China
C. Russia
D. Mexico
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. China
Explanation:  According to the reports, China has submitted a formal request for “closed consultations” in UNSC to discuss scrapping of the special status to J&K. It is worth noting that Pakistan wrote a letter on the same issue to Poland, the council President.

11.Union Minister Prakash Javadekar released a patriotic song called ______ produced by Doordarshan on Tuesday ahead of the Independence Day celebrations.

A. Bharat
B. Watan
C. Desh
D. Karma
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Watan
Explanation:  The song pays a tribute to New India, besides highlighting several path-breaking initiatives of the government. The song has been:
– sung by Bollywood singer Javed Ali
– written by lyricist Alok Shrivastav
– musically composed by Dushyant
– produced by public service broadcaster Doordarshan, Prasar Bharati

12. Aditya Birla Health Insurance Co Ltd (ABHICL) recently announced bancassurance tie-up with which among the following banks? 

A. SBI
B. Axis
C. HDFC
D. ICICI
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Axis
Explanation:  This robust partnership will provide Aditya Birla Health Insurance Co Ltd (ABHICL) a platform, for reaching out to the bank’s customers. ABHICL is a subsidiary of Aditya Birla Capital. It has completed two years of operations as of end March 2019.

13. The panel headed by _________ constituted to review the Competition Act, 2002, handed its report to the Finance Minister.

A. Injeti Srinivas
B. Arun Jaitley
C. S Jaishankar
D. Nirmala Sitharaman
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Injeti Srinivas
Explanation:  This high-level government panel was constituted last September to review the Competition Act , 2002.
– Green Channel route should be the de facto route for merger notification and approval
– Introduction of express provisions to identify ‘hub and spoke’ agreements
– Additional enforcement mechanism of ‘Settlement & Commitments”
– A ranking system for states on the basis of competitiveness of their laws and policies

14. ________ has signed an agreement to invest $23 million in a debt instrument of GR Infraprojects Ltd. to help the company scale up construction of roads and highways in India.

A. ADB
B. AIIB
C. World Bank
D. OECD
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. ADB
Explanation:  ADB is to invest USD 23 million (about Rs 160 crore) in a debt instrument being issued by GRIL. The long-term financing will enable GR Infra to expand its execution capacity. It must be mentioned here that GR Infraprojects is an Indian engineering, procurement and construction company.

15. _________ has banned offering namaz across the roads.

A. Delhi Police
B. Punjab Police
C. UP Police
D. Rajasthan Police
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. UP Police
Explanation: In a move to ease traffic snarls and cap the possibility of communal flare-ups, this decision has been taken by the state. It is worth noting that the ban on namaz on roads was initially imposed in Aligarh and Meerut, but now it would be enforced across the state.



Print Friendly, PDF & Email