Daily GK & Current Affairs Quiz– 15th August 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz– 15th August 2019

GK & Current Affairs Questions – August 2019

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 15th August 2019. GK & Current Affairs today Quiz. Latest Current Affairs Questions for RRB NTPC & SBI Clerk Mains 2019. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz August 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – August 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 15th August 2019


1. Who inducted the Commando for Railway Security (CORAS) in New Delhi?

A. Narendra Modi
B. Arun Jaitley
C. Amit Shah
D. Piyush Goyal
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Piyush Goyal

Explanation: These CORAS commandos will be posted in Left extremist wing affected areas, NE region and J&K where security is the utmost priority.

2. After receiving evidentiary packages from the World Anti-Doping Agency (WADA) intelligence and investigations department, International Weightlifting Federation (IWF) suspended 5 athletes of _______.

A. Russia
B. South Africa
C. North Korea
D. Sri Lanka
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Russia

Explanation: In April, World Anti-Doping Agency (WADA) said had retrieved 2,262 samples from Moscow’s former drug-testing laboratory.It is worth noting that the IWF delegated the management of its anti-doping program to the International Testing Agency (ITA), earlier this year.

3. _________ has announced that all loans contracted by tribals from unofficial sources would be deemed ‘discharged’.

A. MP
B. Maharashtra
C. Gujarat
D. Punjab
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. MP

Explanation: Nearly 1.5 crore tribals will be rid of usury. Notably, they account for nearly 20% of the Madhya Pradesh population. Rupay debit cards will be provided to debt-ridden tribals to enable them to repay the debt to moneylenders.

4. World Sanskrit Day 2019 is marked on __________ this year. 

A. 14th August
B. 15th August
C. 16th August
D. 17th August
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 15th August

Explanation: The first celebrations of World Sanskrit Day were in the year 1969. This day is celebrated to spread the significance of Sanskrit language which is one of the oldest languages of Ancient times.

5. The famous Palani panchamirtham, given as ‘prasadam’ at the Murugan temple in ____________, has been granted the Geographical Indication (GI) tag..

A. Tamil Nadu
B. Telangana
C. MP
D. Bihar
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Tamil Nadu

Explanation: The panchamirtham is a combination of five natural substances:
1. Banana
2. Jaggery
3. Cow Ghee
4. Honey
5. Cardamom

The geographical area for its production is Palani town in Dindigul district, Tamil Nadu.

6. 5 female wild buffaloes are to be translocated to _____ to revive the waning population of the endangered species in central India.

A. Bhopal
B. Raipur
C. Varanasi
D. Jaipur
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Raipur

Explanation: This will help revive the bovine population in the central Indian state. It is worth noting that the wild buffalo is the state animal of Chhattisgarh. The wild buffalo is listed in:
– Schedule I of the Indian Wild Life (Protection) Act, 1972
– Classified as endangered in the IUCN (International Union for Conservation of Nature) Red List of Threatened Species.

7. ________ beat England by 36 runs to win the Physical Disability World Series 2019.

A. Pakistan
B. India
C. Sri Lanka
D. Malaysia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. India

Explanation: The six-nation tournament was organised by the England and Wales Cricket Board. It is worth noting that Indian team had earlier defeated Pakistan to seal a spot in the final of the tournament.

8. Which Indian sprinter has been made a member of the Athletes Commission of the Asian Athletics Association?

A. PT Usha
B. Banoo Gulzar
C. Saathi Geeta
D. Nilma Ghose
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. PT Usha

Explanation: PT Usha will be one of the six members of the AAA Athletes Commission. The commission would be headed by 1992 Olympics gold medallist hammer thrower Andrey Abduvaliyev (Uzbekistan). The other members of the Athletes Commission are:

– Wang Yu of China
– Olga Rypakova of Kazakhstan
– Lee Hup Wei of Malaysia
– Saad Shaddad of Saudi Arabia

9. ________ launched a Special Drive with a Code Name – Operation “Number Plate” recently.

A. RPF
B. BSF
C. NITI Aayog
D. NSG
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. RPF

Explanation: This operation aims to identify and verify all vehicles parked in Railway premises, and even in the ‘No Parking’ areas for longer duration, as they are considered as a serious threat to security and safety of passengers.
– During the operation 549 vehicles were towed away.
– 3943 vehicles were found parked unattended for more than 5 days.

10. Military aircraft can now use the _______ International Airport for take-off and landing in accordance with an MoU that was signed with the Indian Navy.

A. Chandigarh
B. New Delhi
C. Cochin
D. Bengaluru
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – C. Cochin

Explanation: The MoU was signed between the Navy and Cochin International Airport Limited. It lays down Standard Operating Procedures (SOPs) for ensuring safe, secure and uninterrupted military air operations.

11.Naval Tata Hockey Academy (NTHA) has been recently inaugurated in ______.

A. MP
B. West Bengal
C. Odisha
D. UP
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – C. Odisha

Explanation: The NTHA is a joint initiative of the state government, Tata Steel and Tata Trusts. This is a major boost to the hockey coaching in the eastern region. It has initially selected 24 girls (18 from Odisha) falling in the age group of 12 to 17 years. It will also enroll boys for training in future.

12. The Inter-State Council, has been reconstituted with _______ as its chairman and six Union ministers and all chief ministers as members. 

A. Narendra Modi
B. Arun Jaitley
C. Amit Shah
D. NS Tomar
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Narendra Modi
Explanation: Article 263 of the Constitution provides for the establishment of an Inter-State Council. It is mandated to:
– Inquire into and advise upon disputes between states
– Investigate and discuss subjects in which some or all of the states, or the Union and one or more of the states, have a common interest.

13. ________ issued the final framework for regulatory sandbox in order to enable innovations in the financial technology space.

A. SEBI
B. RBI
C. NITI Aayog
D. Finance Ministry
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. RBI

Explanation: The framework will allow fintechs to test their applications, before introducing them to consumers, in a flexible regulatory environment. Fintech companies can explore areas like:
– Retail payments,
– Money transfer,
– Digital Know Your Customer (KYC),
– Smart contracts,
– Financial inclusion
– Cybersecurity among others

14. ________ has bagged the “best innovation and initiative leadership award” for its achievements in higher education in the World Education Summit-2019.

A. J&K
B. Himachal Pradesh
C. Uttarakhand
D. Rajasthan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Rajasthan

Explanation: Minister of State for Higher Education Bhanwar Singh Bhati received the award. It is worth noting that representatives of 8 countries and 17 states of India attended the 2-day World Education Summit-2019.

15. HDFC Bank managing director _________ remained the highest paid bank chief executive in India with a monthly basic salary of Rs 89 lakh in FY19.

A. Aditya Puri
B. Abhishek Chaudhary
C. Uday Kotak
D. Anitha Subramanian
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Aditya Puri

Explanation: Aditya Puri has led the bank, since its inception 25 years ago. It is worth noting that CEO compensation at banks has come into focus over profitability and bad loans. A few months ago, RBI, for a wider discussion, also released draft guidelines on compensation structure for bank CEOs and whole-time directors.



Print Friendly, PDF & Email