Daily GK & Current Affairs Quiz– 14th August 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz– 14th August 2019

GK & Current Affairs Questions – August 2019

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 14th August 2019. GK & Current Affairs today Quiz. Latest Current Affairs Questions for RRB NTPC & SBI Clerk Mains 2019. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz August 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – August 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 14th August 2019


1. World Elephant Day is an international annual event observed on _________.

  1. August 10
  2. August 12
  3. August 14
  4. August 16
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. August 12

Explanation: In 2012, the first international Elephant Day was celebrated. Some of the threats to both African and Asian elephants are:

– Poaching,

– Habitat loss

– Human-elephant conflict

– Mistreatment in captivity

2. _____ issued a final rule that denies green cards to legal immigrants who have received certain public benefits.

  1. US
  2. Australia
  3. New Zealand
  4. Canada
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. US

Explanation: This new regulation represents Donald Trump’s most ambitious effort to restrict undocumented immigration. According to the White House, 22 million non-citizen residents of the US who are using public services will not be able to obtain green cards/US citizenship.

3. Newly discovered Kajin Sara lake in ________ is all set to become the world’s highest lake.

  1. Nepal
  2. Bangladesh
  3. Myanmar
  4. Sri Lanka
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Nepal

Explanation: The lake is situated at a height of 5,200 metres in Manang ( Nepal ). The lake is called Singar locally. It is said to have formed out of the water melted from the Himalayas.

4. _________ alumni have rolled out the world’s first automotive crutches that have the potential to stand on their own.

  1. IIT Delhi
  2. IIT Goa
  3. IIT Kharagpur
  4. IIT Hyderabad
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. IIT Delhi

Explanation: The product was developed by a startup called Flexmotiv. It intends to help the elderly and the handicapped. Flexmotiv is a leg-shaped structure with ‘toe and heel’ at the ends, unlike the normal crutches.

5. _________ has launched the first residential project of Gujarat International Finance Tec-City (GIFT City).

  1. Sobha Ltd.
  2. Uday Ltd.
  3. Reliance Industries
  4. Infosys
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Sobha Ltd.

Explanation: Sobha Dream Heights is the first residential project of Gujarat International Finance Tec-City (GIFT City). The 33-storey building will be the tallest residential project in Gujarat.

6. _________ made history by becoming the first Indian to win a world title in motorsports.

  1. Aishwarya Pissay
  2. Sonali Ahuja
  3. Niharika Munjal
  4. Pooja Kumari
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. Aishwarya Pissay

Explanation: Aishwarya won the FIM World Cup in the women’s category after the final round of the championship in Hungary. She became the first Indian to claim a world title in motorsports.

7. Confederation of Indian Industries (CII) is partnering with the local government in Jammu and Kashmir to organise an investors’ summit in __________ to attract investment to the region.

  1. September 2019
  2. October 2019
  3. November 2019
  4. January 2020
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. October 2019

Explanation: The J&K Investor Summit will provide the region with an opportunity to showcase its strengths, strategies and potential. The opening ceremony will be held on October 12 at Srinagar.

8. _______ is celebrated as ‘World Organ Donation Day’.

  1. August 12
  2. August 13
  3. August 14
  4. August 15
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. August 13

Explanation: This day is dedicated to motivate people to pledge to donate their organs. Statistically, at least 15 patients die waiting for an organ.

9. Bar Council of India (BCI) has imposed a _______ moratorium on the opening of new institutions barring national law universities, if proposed by a state.

  1. 2-year
  2. 3-year
  3. 4-year
  4. 5-year
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – B. 3-year

Explanation: As per the Advocates Act, the sanction of BCI is necessary for starting a law college. It is worth mentioning that BCI unanimously approved the proposal of BCI member Ved Prakash Sharma to put moratorium in effect.

10. Reliance Industries Ltd announced a partnership with _______ for the Azure cloud platform.

  1. Facebook
  2. Microsoft
  3. Google
  4. Samsung
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. Microsoft

Explanation: This robust partnership could help Jio extend its services to India’s start-up ecosystem. It poses a direct challenge to rivals like Amazon.com and Alphabet’s Google.

11.Alejandro Giammattei, a center-right businessman, was elected as the president of  ___________.

  1. Mauritius
  2. Canada
  3. Mexico
  4. Guatemala
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – D. Guatemala

Explanation: Giammattei, defeated former Sandra Torres, a social-democrat, according to preliminary results. Mr. Giammattei, worked as a doctor in the early 1980s during the country’s 36-year civil war.

12. ___________ launched the fifth edition of Swachh Survekshan 2020 (SS 2020), an annual cleanliness survey. 

  1. HRD Ministry
  2. Ministry of Housing and Urban Affairs
  3. Corporate Affairs Ministry
  4. Agriculture Ministry
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Ministry of Housing and Urban Affairs

Explanation: The survey will beconducted in January 2020. Alongside, the following have also been launched:

– Swachh Survekshan 2020 ToolkitS

– SBM Water PLUS Protocol and ToolkitS

– Swachh Nagar – an integrated waste management app

– AI enabled mSBM App

13. Former Indian cricket captain Mahendra Singh Dhoni has invested in tech-enabled used car firm ________.

  1. CARS24
  2. Maruti Suzuki
  3. Dacia
  4. Abarth
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. CARS24

Explanation: CARS24 is one of the largest platforms for buying and selling cars in the country. It was founded in 2015. It has over 10,000 channel partners from more than 230 cities across the nation.

14. __________ is observed as International Left Handers Day.

  1. August 17
  2. August 24
  3. August 13
  4. July 29
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – C. August 13

Explanation: According to LiveScience, around 11% of the world’s population is left-handed. It gives left-handed people the chance to celebrate their unusual status.

15. As many as 10 MLAs of the Sikkim Democratic Front joined the ________ recently.

  1. INC
  2. BJP
  3. TMC
  4. BSP
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. BJP

Explanation: It is worth mentioning that BJP is running government with regional parties in all the NE states except Sikkim. Without violating the anti-defection law, two-thirds or more numbers of the MLAs of a party can join a new party.



Print Friendly, PDF & Email