Daily GK & Current Affairs Quiz– 13th August 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz– 13th August 2019

GK & Current Affairs Questions – August 2019

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 13th August 2019. GK & Current Affairs today Quiz. Latest Current Affairs Questions for RRB NTPC & SBI Clerk Mains 2019. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz August 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – August 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 13th August 2019


1. Thousands of students and members of several social organisations unfurled a 15-km long national flag by forming a human chain in ________.

  1. Delhi
  2. J&K
  3. Chattisgarh
  4. Maharashtra
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Chattisgarh

Explanation: The event was organised by Vasudhaiv Kutumbakam Foundation in Raipur. It entered the Champions Book of World Records (for the longest tricolour).

2. _______ is under forest and tree cover, according to data shared in Parliament by the Ministry of Environment, Forest and Climate Change.

  1. 24.49%
  2. 29.11%
  3. 31.91%
  4. 34.56%
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 24.49%

Explanation: The lowest forest and tree cover is in Haryana (ar 6.79% of its geographical area). Whereas, at 97%, the Union Territory of Lakshadweep is on top. It is worth mentioning that since 1987, Forest Survey of India (FSI) has been assessing the forest and tree resources of our country.

3. A first-of-its-kind clinical ecotoxicology facility became operational in ________.

  1. Delhi
  2. Bengaluru
  3. Ahmedabad
  4. Jaipur
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Delhi

Explanation: This facility will provide diagnostic and research services with respect to diseases due to ecotoxicity. It is worth mentioning that about 92% of early deaths occur in the low-income and middle-income countries, due to environmental toxicity.

4. Army has launched ________ in Jammu to ensure basic necessities and essential services are available in the region post the abrogation of the provisions of Article 370.

  1. Mission Humanity
  2. Mission Insaniyat
  3. Mission Reach Out
  4. Mission Unity
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Mission Reach Out

Explanation: A high level ‘Mission Reach Out’ conference was recently held in the Nagrota Military Station. It is worth mentioning that with the abrogation of Article 370, Jammu & Kashmir’s special status within the Union of India has ended.

5. Saudi Arabian Oil Co. (Saudi Aramco) has agreed to acquire a ______ stake in Indian oil company Reliance Industries Ltd.’s oil.

  1. 10%
  2. 20%
  3. 25%
  4. 30%
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 20%

Explanation: The deal would be one of the largest foreign investment in India. It is worth mentioning that Saudi Aramco has increased its investments in Asian refineries. Saudi Aramco will provide with about 500,000 barrels of oil a day to Reliance’s refinery business.

6. Historic temple of Shri Guru Ravidas located in _________ was reportedly demolished on orders of the Supreme Court.

  1. Ludhiana
  2. Delhi
  3. Agra
  4. Gurugram
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – B. Delhi

Explanation: It was located in Shri Guru Ravidas Marg, New Delhi’s Tughalaqabad Village. Members of Ravidasia community held protests at several places in Punjab’s Doaba region. It is worth mentioning that Doaba is  home to the largest concentration of SC population in the state.

7. The Department of Atomic Energy (DAE), Government of India, is organizing a two-day exhibition on DAE spin-off technologies for non-power applications in ________.

  1. New Delhi
  2. Chandigarh
  3. Varanasi
  4. Lucknow
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. New Delhi

Explanation: The exhibition was inaugurated by the Chairman, UPSC Shri Rakesh Gupta. The exhibition is covering technologies developed by BARC, Raja Ramanna Centre for Advance Technology etc.

8. Srinagar-based CRPF helpline ________ has been re-activated for people, especially Kashmiris.

  1. 14411
  2. 12428
  3. 19999
  4. 10001
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 14411

Explanation: It is worth mentioning that CRPF had launched the 24×7 helpline ‘madadgaar’ (14411) in June 2017 to help any Kashmir Valley resident in distress. CRPF has a permanent deployment of about 65 battalions for security in J&K.

9. _________ has recently declared Tamil Yeoman (Cirrochroa thais) as its state butterfly.

  1. Kerala
  2. Odisha
  3. Andhra Pradesh
  4. Telangana
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – E. None of these

Explanation: To symbolise its rich natural and cultural heritage, Tamil Nadu has recently declared Tamil Yeoman (Cirrochroa thais) as its state butterfly. This canopy butterfly, belongs to the family of brush-footed butterflies or the Nymphalid. With this, it has become the fifth India state after Maharashtra, Uttarakhand, Karnataka and Kerala to bestow a state emblem status to one of its colourful insects.

10. Reliance Industries and BP Plc will together invest Rs _________ for bringing to production three sets of natural gas fields in the Krishna Godavari basin block. 

  1. 20,000 crore
  2. 35,000 crore
  3. 50,000 crore
  4. 80,000 crore
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. 35,000 crore

Explanation: This venture aims to monetise over three trillion cubic feet of discovered resources in the KG D6 block. The three projects will help reverse the falling gas output.

11. _______ has designated India among the over 20 major drug transit or illicit drug producing countries.

  1. USA
  2. Russia
  3. France
  4. Brazil
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. USA

Explanation: The reasons countries are place on the list, range from combination of geographic, commercial, and economic factors that let the drugs to transit or be produced. The countries identified in the list are:

– Afghanistan     – The Bahamas

– Belize              – Bolivia

– Burma             – Colombia,

– Costa Rica      – Dominican Republic

– Ecuador          – El Salvador

– Guatemala.     – Haiti

– Honduras        – India

– Jamaica          – Laos

– Mexico            – Nicaragua

– Pakistan          – Panama

– Peru                – Venezuela

12. _________ is inviting early-stage startups to apply for its third batch of Launchpad Accelerator India.

  1. Google
  2. Microsoft
  3. Facebook
  4. Amazon
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Google

Explanation: This programme mentors early-stage startups on various aspects of their businesses. Startups that use Artificial Intelligence (AI) and Machine Learning (ML) technologies in India can also apply.

13. 100th birth anniversary of Dr. Vikram Sarabhai — father of the Indian space programme, has been observed on _______.

  1. 10 August
  2. 12 August
  3. 14 August
  4. 16 August
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – B. 12 August

Explanation: Sarabhai was born on August 12, 1919 in Ahmedabad. He was one of the eight children of Ambalal and Sarla Devi. The establishment of ISRO was one of his greatest achievements.

14. Former PM Manmohan Singh is expected to file his nomination papers for the bypoll to the Rajya Sabha from ________.

  1. Punjab
  2. Rajasthan
  3. Maharashtra
  4. Kerala
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – B. Rajasthan

Explanation: The RS seat from Rajasthan got vacant after the death of BJP’s Rajya Sabha MP Madan Lal Saini. Rajasthan has 10 Rajya Sabha seats. It is worth mentioning that the Congress has the majority in the state assembly.

15. Who has been elected as the first woman president of the reputed Indian National Science Academy (INSA)?

  1. Chandrima Shaha
  2. Renuka Bansal
  3. Shobha Chatterjee
  4. Ramisha Pokhriyal
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Chandrima Shaha

Explanation: Ms. Shaha is currently Professor of Eminence at the National Institute of Immunology, an institute under the Department of Biotechnology. Shaha will head INSA from 2020. INSA was established in January 1935.



Print Friendly, PDF & Email