Daily GK & Current Affairs Quiz– 12th August 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz– 12th August 2019
IBPS PO Free Mock Test 2019

GK & Current Affairs Questions – August 2019

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 12th August 2019. GK & Current Affairs today Quiz. Latest Current Affairs Questions for RRB NTPC & SBI Clerk Mains 2019. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz August 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – August 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 12th August 2019


1. Every year _________ is observed as World Biofuel Day.

  1. 8 August
  2. 10 August
  3. 15 August
  4. 20 August
  5. None of these

Spoiler title

Correct Answer – B. 10 August

Explanation: Its theme for 2019 is “Production of Biodiesel from Used Cooking Oil (UCO)’. It is worth mentioning that the Government approved the National Policy on Biofuels-2018 in June 2018.

2. A nine-year-old girl Elangbam Valentina Devi, has been made the brand ambassador of __________.

  1. Assam
  2. Manipur
  3. West Bengal
  4. Telangana
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Manipur

Explanation: She has been appointed the brand ambassador for the Chief Minister’s Green Manipur Mission. This decision came after a video of her crying on seeing the 2 trees being cut down went viral.

3. _______ released a new draft Agricultural Policy with focus on raising farmers’ income and overall development of the agriculture sector.

  1. Odisha
  2. Telangana
  3. Maharashtra
  4. Tamil Nadu
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Odisha

Explanation: The draft policy deals with sector specific strategy on eight points:

– leveraging science and technology

– adoption to climate change

– markets

– higher productivity

–  infrastructure

– diversification

– skilling

– strengthening institution

According to the draft, estimated 50,000 single landless women are there in the state.

4. ___________ has tied up with technology business incubator Social Alpha to mentor enterprises that focus on sectors such as inclusion, healthcare, and environment.

  1. PNB
  2. DBS Bank
  3. SBI
  4. Yes Bank
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. DBS Bank

Explanation: To mentor enterprises that focus especially on sectors such as healthcare, and environment, DBS Bank (India) has partnered with technology business incubator Social Alpha.

5. ‘Lekima’ was in news recently, it is the name of a/an ________.

  1. Typhoon
  2. Asteroid
  3. Martian Gas
  4. Gold
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Typhoon

Explanation: Typhoon Lekima made landfall in the eastern province of Zhejiang. Lekima, downgraded to a tropical storm, was heading slowly north along China’s east coast.

6. More than 22 crore saplings were planted at 12.2 lakh locations in ______ on the occasion of 77th anniversary of Quit India Movement.

  1. UP
  2. Bihar
  3. Ladakh
  4. Maharashtra
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. UP

Explanation: UP Chief Minister inaugurated the plantation drive by planting ‘Harishankari’ (a combination of peepal, pakar and banyan). People should name ‘vatikas’ they plant after national icons and freedom fighters, according to the CM.

7. _________ launched the country’s first corporate credit card called ‘Freedom Card’ for small and medium enterprises (SMEs).

  1. PayTm
  2. Bank of America
  3. RBI
  4. EnKash
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. EnKash

Explanation: This card will give SMEs, besides startups the freedom to avail credit facility for immediate needs, in addition to, managing their liquidity.

8. _________ & digital healthcare platform Practo have partnered to launch an industry first co-branded health credit card.

  1. RBL Bank
  2. Reliance Industries
  3. SIDBI
  4. NABARD
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. RBL Bank

Explanation: It is available on both Practo and RBL mobile apps and websites. It is worth mentioning that digital healthcare market is expected to reach $372 billion by 2022, according to the statistics. It offers benefits like:

– unlimited and round-the-clock online consultations with experienced and qualified doctors

– one free full body health check-up

9. The Centre signed a pact with an insurgent group (NLFT-SD) of ________ under which it has agreed to lay down arms and join the mainstream.

  1. Nagaland
  2. UP
  3. Tripura
  4. Punjab
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – C. Tripura

Explanation: The NLFT-SD has agreed to abjure the path of violence. Also, it has agreed to the surrender of its 88 cadres with their weapons. Under the Surrender-cum-Rehabilitation Scheme, 2018 of the Ministry of Home Affairs, these cadres will be given benefits.

10. _________ is the highest paid executive of the Indian pharma industry with ₹58.8 crore remuneration which includes salary and commission in 2018-19. 

  1. N Ravi
  2. K Ramanna
  3. Murali K Divi
  4. S Govind
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – C. Murali K Divi

Explanation: Divi is the chairman and Managing Director of city-based pharma company Divi’s Laboratories. He was given a hike of 46.3 % in his remuneration over the previous fiscal.

11. ___________ signed a corporate agency agreement with Cholamandalam MS General Insurance Company for distribution of its insurance products to bank customers.

  1. Bank of Baroda
  2. PNB
  3. Indian Bank
  4. SBI
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – C. Indian Bank

Explanation: Cholamandalam MS would sell its range of insurance policies to customers of Indian Bank, according to the corporate agency agreement. It is worth mentioning that Indian Bank has 2,872 branches across the country.

12. Mukhyamantri Krishi Ashirwad Yojana, was recently launched in _________.

  1. J&K
  2. Ladakh
  3. Haryana
  4. Jharkhand
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Jharkhand

Explanation: The expenditure of the abovementioned scheme is Rs 2250 Crore. It aims to double the farmer’s income in the upcoming 4 years (2022). Under this, government will also provide the crop loans at zero percent interest rate.

13. _________ has launched the Fourth Edition of Women Transforming India (WTI) Awards, in collaboration with the United Nations.

  1. NITI Aayog
  2. FICCI
  3. CII
  4. Reliance
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. NITI Aayog

Explanation: The theme for WTI Awards 2019 is “Women and Entrepreneurship”. Since its inception in 2016, these awards have been recognising and celebrating stories of exemplary women from across India.

14. DMK candidate Kathir Anand won which among the following Lok Sabha seat?

  1. Vellore
  2. Kochi
  3. Bengaluru
  4. Hyderabad
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. Vellore

Explanation: Kathir Anand, won by a margin of 8,141 votes against the AIADMK’s AC Shanmugam. It is worth mentioning that the Vellore by-poll was cancelled owing to excessive use of money power.

15. Who will be the interim Congress president?

  1. Rahul Gandhi
  2. Sonia Gandhi
  3. Priyanka Vadra
  4. Motilal Vohra
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Sonia Gandhi

Explanation: Mrs. Gandhi led the Congress to two election victories in 2004 and 2009. She has been the longest-serving Congress president in her earlier stint.



Print Friendly, PDF & Email