Daily GK & Current Affairs Quiz– 11th August 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz– 11th August 2019

GK & Current Affairs Questions – August 2019

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 11th August 2019. GK & Current Affairs today Quiz. Latest Current Affairs Questions for RRB NTPC & SBI Clerk Mains 2019. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz August 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – August 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 11th August 2019


1. ___________ is reportedly the first state in the country to bring the policy for biofuel after the notification of the Centre.

  1. Punjab
  2. Gujarat
  3. Goa
  4. Madhya Pradesh
  5. None of these

Spoiler title

Correct Answer – E. None of these

Explanation: Reportedly, Rajasthan is the 1st state in the country to bring the policy for biofuel. It has come out with the Biofuel Rules 2019 incorporating the best practices in the world. It is worth mentioning that presently, 1250 crore liters of fossil fuel is being used in the state.

2. Leader of Opposition and former President Mahinda Rajapaksa on named _________ as presidential candidate of the Sri Lanka Podujana Peramuna.

  1. Gotabaya Rajapaksa
  2. Ranil Wickremesinghe
  3. Sajith Premadasa
  4. Maithripala Sirisena
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Gotabaya Rajapaksa

Explanation: Mr. Gotabaya rose to prominence during Rajapaksa’s presidency, when he was appointed defence secretary. It is worth mentioning that Presidential elections in Sri Lanka are due before the end of the year.

3. United States on August 9, 1945 dropped another atomic bomb on Nagasaki, Japan, which was codenamed ________.

  1. Little Boy
  2. Fat Man
  3. Shoddy Toddler
  4. Heroic Baby
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Fat Man

Explanation: The nuclear bombing of Nagasaki and Hiroshima forced Japan to surrender, which ended the World War II. It is worth mentioning that the weapon weighed nearly 10,000 pounds, & was around 11 feet long.

4. _________ clinched the Men’s Singles title in the Hyderabad Open.

  1. Ajay Naik
  2. Gaurav Singla
  3. Sourabh Verma
  4. Pardeep Jadeja
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Sourabh Verma

Explanation: Verma beat Singapore’s Loh Kean Yew in a 52-minute final clash. Sourabh, hailing from MP, had won the Slovenian International in May this year.

5. More than 5 lakh Rohingya refugees living in _________ have been issued identity documents by the UNHCR. 

  1. Bangladesh
  2. India
  3. Sri Lanka
  4. Pakistan
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Bangladesh

Explanation: The current registration exercise started in June 2018. It is worth mentioning that these ID cards will help in safeguarding the right of Rohingya refugees to return to their homes in Myanmar.

6. ______ is the highest advisory body on immunization in the country.

  1. NTAGI
  2. NYATG
  3. NIIIE
  4. NIYAW
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. NTAGI

Explanation: NTAGI stands for National Technical Advisory Group on Immunization. It provides recommendations on vaccines after reviewing data on:

– disease burden

– efficacy and cost-effectiveness of vaccines

7. MSCI, has included HDFC Life Insurance Company to its _____________.

  1. Global Standard Index
  2. Global Innovation Index
  3. Global Design Index
  4. Global Structure Index
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Global Standard Index

Explanation: MSCI Inc is a leading provider of research-based indices and analytics. It does the quarterly index review for its MSCI Equity Indices.  It may be mentioned here that in May, the index powerhouse had deleted 10 stocks.

8. The World Archery (WA) suspended the Archery Association of ______ for defying its guidelines by electing two parallel bodies.

  1. India
  2. Bangladesh
  3. Pakistan
  4. Russia
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. India

Explanation: The AAI (Archery Association of India) has to find a solution by the end of July. It is worth mentioning that the WA had earlier suspended the Polish Archery Federation, its member association in Poland last year.

9. _______ surpassed Pakistan great Javed Miandad to become the highest run-scorer against the West Indies in ODI cricket.

  1. Virat Kohli
  2. Rohit Sharma
  3. MS Dhoni
  4. Shikhar Dhawan
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. Virat Kohli

Explanation: Kohli is now the highest scorer against West Indies in 50-over format. Virat has enjoyed an unprecedented 70.81 average against the Windies. It is worth mentioning that Miandad is known for hitting a six on the last ball in the Asia Cup final against India.

10. Independence Day of Pakistan is observed annually on ________.

  1. 15th August
  2. 20th September
  3. 3rd June
  4. 15th July
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – E. None of these

Explanation: Pakistan was formed on August 14, 1947, as a result of the Pakistan movement. In Persian and Urdu, the word ‘Pakistan’ means, “the land of Pure”.

11.Huawei has announced it is developing a new operating system called _________. 

  1. AddOS
  2. HarmonyOS
  3. EcoOS
  4. StrawOS
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. HarmonyOS

Explanation: HarmonyOS would first be used in devices such as smart speakers and watches, according to Huawei. Being an open-source platform, anybody could use the software to create compatible devices.

12. Which among the following governments will be installing 11,000 Wi-Fi hotspots all across the city?

  1. Delhi
  2. Chandigarh
  3. Mumbai
  4. Kanpur
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Delhi

Explanation: The annual cost of the project will be ₹100 crore. In addition to this, the services could start within the next 3-4 months. It aims to provide speeds of 200mbps.

13. World Humanitarian Day (WHD) is held every year on _______.

  1. 12 August
  2. 14 August
  3. 19 August
  4. 22 August
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – C. 19 August

Explanation: This day recognizes humanitarian efforts worldwide and propagates the idea of supporting people in crisis. It aims to increase public awareness about humanitarian assistance activities & the significance of international cooperation.

14. __________ is all set to find a place in the Asia Book of Records for becoming the most visited museum in the Indian sub-continent on a single day.

  1. Virasat-e-Khalsa
  2. Rail Museum
  3. National Museum
  4. Gandhi Museum
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. Virasat-e-Khalsa

Explanation: It is worth mentioning that on March20, the museum had witnessed a record footfall of 20,569 visitors on a single day. It may be recalled that this museum was built to commemorate the rich history and culture of Punjab and Sikhism. It was inaugurated in November 2011.

15. Gogabeel, located in ______ has been declared as the state’s first ‘Community Reserve’.

  1. Nagaland
  2. Himachal Pradesh
  3. UP
  4. Bihar
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Bihar

Explanation: Gogabeel is formed from the flow of the rivers Mahananda, Kankhar & the Ganga. Gogabeel, including Baghar Beel and Baldia Chaur, were given the status of an “Important Bird Area” in 2004.



Print Friendly, PDF & Email