Daily GK & Current Affairs Quiz– 10th August 2019
Daily GK & Current Affairs Quiz– 10th August 2019
IBPS PO Free Mock Test 2019

GK & Current Affairs Questions – August 2019

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 10th August 2019. GK & Current Affairs today Quiz. Latest Current Affairs Questions for RRB NTPC & SBI Clerk Mains 2019. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz August 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – August 2019″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 10th August 2019


1. _______ has unveiled three new precision-guided missiles namely “Yasin”, “Balaban,” as well as a new series of the “Qaem” missile.

  1. Iran
  2. Pakistan
  3. Saudi Arabia
  4. Sri Lanka
  5. None of these

Spoiler title

Correct Answer – A. Iran

Explanation: Despite new US sanctions, Iran is continuing to improve its missile arsenal. Amid tensions between Iran and the US and its allies, they were unveiled.

2. India’s GDP growth is likely to be _______ during the current fiscal, down from 6.8 per cent in 2018-19, according to economic think-tank NCAER.

  1. 6.0%
  2. 6.2%
  3. 6.4%
  4. 6.6%
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 6.2%

Explanation: On account of flat growth in agriculture sector, GDP growth is likely to be 6.2%. In 2019-20, the real agriculture GVA is envisaged to grow at zero per cent, according to NCAER.

3. National Sports Day in India is observed on ________ every year. 

  1. 20th August
  2. 22nd August
  3. 25th August
  4. 29th August
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 29th August

Explanation: This day honours, celebrates & commemorates the legendary hockey player Dhyan Chand as he was born on this day in 1905.

4. _________ has launched “Identity Check Express” to create a completely friction-free digital payment experience for online shopping.

  1. MasterCard
  2. PayTm
  3. Capital One
  4. Visa
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. MasterCard

Explanation: This aims to obviate the need for an OTP to authenticate consumers putting through mobile transactions. It is worth mentioning that OTP has been an issue for Indian consumers, owing to sluggish data speeds and high OTP delivery failure rate.

5. ____________ has topped the list of states in breastfeeding, infant and young child feeding practises in the country.

  1. Tripura
  2. Manipur
  3. UP
  4. Tamil Nadu
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Manipur

Explanation: Breastfeeding involves skin-to-skin contact which releases oxytocin in the hormones to develop bonding between the mother and baby. Newborn babies should be exclusively breastfed for the first six months, according to WHO.

6. “Nanoseaweed”, sometimes seen in the news, is the world’s thinnest ___________.

  1. Gold
  2. Silver
  3. Magnesium
  4. Copper
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. Gold

 Explanation: The gold nanoseaweed is just two atoms thick. At just 0.47 nanometres – it is regarded as 2D. Due to the gold’s nanoscale dimensions, it appears green in water.

7. India’s first national Time Release Study (TRS) between 1st – 7th August has been conducted by _______.

  1. HRD Ministry
  2. Finance Ministry
  3. Corporate Affairs Ministry
  4. Rural Development Ministry
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Finance Ministry

Explanation: TRS (Time Release Study) measures the efficiency and effectiveness of international trade flows. This initiative will measure rule based and procedural bottlenecks in the clearance of goods.

8. According to the Updated Aqueduct Water Risk Atlas, India is the _____ most water-stressed country in the world.

  1. 10th
  2. 13th
  3. 19th
  4. 23rd
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 13th

Explanation: The Updated Aqueduct Water Risk Atlas was released by World Resources Institute (WRI). According to the report:

– Northern India is facing severe groundwater depletion.

– Extreme water stress can hasten conflict and migration and also threaten food security.

9. Consumer Protection Bill, 2019 was passed by the Lok Sabha recently. Subject to the notification passed by the Government, the present ___________ will stand repealed.

  1. Consumer Protection Act, 1986
  2. Consumer Protection Act, 1980
  3. Consumer Protection Act, 1999
  4. Consumer Protection Act, 2005
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. Consumer Protection Act, 1986

Explanation: The Consumer Protection Act, 1986 was enacted to provide better protection of the consumers’ interests.

– Central Consumer Protection Authority (CCPA) will be set up to protect, promote and enforce consumer rights.

– CCPA can impose a fine of up to Rs 10 lakh on celebrity endorsers for a false/misleading advertisement.

– Consumer Disputes Redressal Commissions will be set up to address consumer grievances.

10. PMS Bazaar & _________ have partnered for a strategic collaboration, to introduce all-in-one PMS & AIF tracking portal for investors. 

  1. EbixCash Financial Technologies
  2. SBI
  3. LIC
  4. MindTree
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. EbixCash Financial Technologies

Explanation: With this, investors can seamlessly analyse their entire gamut of investments in a click. It offers a very safe, easy accessible various PMS & AIF investment reports in one go.

11. DAC accorded approval for procurement of indigenous Software Defined Radio and Next Generation Maritime Mobile Coastal Batteries for the Indian Navy. Expand DAC.

  1. Defence Acquisition Council
  2. Defence Acquire Convention
  3. Defence Ministry Accurate Council
  4. Defence Security Ammunition Council
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. Defence Acquisition Council

Explanation: The SDR is a state-of-the-art communication system, which has been indigenously designed and developed by DRDO, BEL and WESEE. In 2001, India decided to set up an integrated DAC. It is headed by the Defence Minister.

12. SBI Life Insurance and ________ have entered into a bancassurance pact to offer holistic financial planning solutions to the latter’s customers.

  1. Bank of America
  2. Bank of Baroda
  3. PNB
  4. Indian Bank
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Indian Bank

Explanation: With this pact, over 2800 branches of Indian Bank will offer SBI Life’s diverse range of individual and group insurance solutions. It is worth mentioning that Bancassurance means selling insurance product through banks.

13. The e-version of Rozgar Samachar has been launched by ____________.

  1. Finance Ministry
  2. Corporate Affairs Ministry
  3. Information & Broadcasting Ministry
  4. HRD Ministry
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – C. Information & Broadcasting Ministry

Explanation: It has been launched to make make aspirants aware of job opportunities in government sector. The journal has been priced at 75% of the cost of its print version. Notably, Rozgar Samachar is the corresponding version of Employment News (English).

14. AustralianSuper, and Ontario Teachers’ Pension Plan, will invest ______ each with the The National Investment and Infrastructure Fund (NIIF) Master Fund.

  1. $1 billion
  2. $2 billion
  3. $3 billion
  4. $4 billion
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. $1 billion

Explanation: National Investment and Infrastructure Fund is India’s first sovereign wealth fund (set up in 2015). It is worth mentioning that the Master Fund is denominated in Indian Rupees to suit the requirements of the infrastructure sector.

15. International Youth Day is commemorated every year on _______.

  1. 10th August
  2. 12th August
  3. 14th August
  4. 18th August
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 12th August

Explanation: The theme of International Youth Day 2019 is “Transforming education.” It aims to promote ways to engage the youth in becoming more actively involved in making positive contributions to their communities.



Print Friendly, PDF & Email