Daily GK & Current Affairs Quiz – 9th January 2020
Daily GK & Current Affairs Quiz – 9th January 2020

GK & Current Affairs Questions – 9th January 2020

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 9th  January 2020. Monthly Current Affairs PDF.January 2020 Current Affairs. Latest Current Affairs Questions for IBPS Clerk Mains, SBI Clerk & SBI PO 2020. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz January 2020″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – January 2020″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 9th January 2020


1.The second National GST Conference and Central and State Commissioners was recently held to streamline the Goods and Services Tax. It was chaired by _______.
A. Narendra Modi
B. Nirmala Sitharaman
C. Amit Shah
D. Ajay Bhushan Pandey
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: D. Ajay Bhushan Pandey

Explanation: The conference aims to build synergy and to share their knowledge and best practices. It focused on streamlining GST system and plugging revenue leakages.

2.During the 107th Indian Science Congress, the Indian Railways has announced that it will build a hydrogen-powered rail engine by the end of _____.
A. 2021
B. 2022
C. 2023
D. 2024
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. 2021

Explanation: The Indian Railways Organisation for Alternate Fuels will be developing a hydrogen-powered rail engine. The proposed train will have four passenger coaches operating at 75 km/hr speed.

3.________ High Court ordered the government to impose a ban on single use plastic in coastal areas and hotels, motels and restaurants across the country within the next one year.
A. Bangladesh
B. India
C. Myanmar
D. Pakistan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Bangladesh

Explanation: The court order came in response to a writ petition filed by 11 organizations. Pollution from single-use plastics is a major problem in Bangladesh.

4.Finland’s newly elected Prime Minister _________ has proposed a four-day working week.
A. Sanna Marin
B. Antti Rinne
C. Katri Kulmuni
D. Maria Ohisalo
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Sanna Marin

Explanation: Reportedly, Sanna Marin had proposed putting the entire country on a four-day workweek consisting of six-hour workdays. Currently, Finland has normal working-hours of eight hours per day, five days a week.

5.The fourth ‘Buxa Bird Festival’ has begun in ________.
A. Nagaland
B. Bihar
C. West Bengal
D. Maharashtra
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: C. West Bengal

Explanation: The fourth ‘Buxa Bird Festival’ has begun in West Bengal’s Alipurduar district. Over 50 birdwatchers from across the country and abroad have registered for the 2020 edition.

6.SpaceX launched its third batch of ____ mini-satellites into orbit.
A. 20
B. 40
C. 60
D. 80
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: C. 60

Explanation: The cluster of 60 satellites separated successfully from a Falcon 9 rocket above the ocean between Australia and Antarctica. The satellite deployment was filmed live by a camera onboard the rocket.

7.The first tri-dimensional expedition‘Maha-Navy Connect 2020’ was launched by Indian Navy in _____.
A. Pune
B. Mumbai
C. Aurangabad
D. Nagpur
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Mumbai

Explanation: This aims to promote the maritime heritage of India and spread awareness about coastal security amongst the coastal communities in Maharashtra.

8.The CISF will observe 2020 as the ‘Year of _________.’
A. Workforce
B. Mobility
C. Peace
D. Security
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Mobility

Explanation: This has been decided to accomplish the objective of serving the nation with utmost dedication and professionalism. It will have a special focus on the creation of more residential units and implementation of various welfare measures for the troops.

9.In the third special open market operation, the RBI bought ______ of three long-term securities while selling a same amount of three short-term bonds.
A. Rs 10,000 crore
B. Rs 20,000 crore
C. Rs 30,000 crore
D. Rs 40,000 crore
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Rs 10,000 crore

Explanation: These special OMO auctions are similar to the US Federal Reserves’ Operation Twist. It got bids worth 64,505 crore rupees for the three bonds but choose to accept only bids of 10,000 crore rupees.

10.Indian weightlifter Sarbjeet Kaur has been banned from the sport for ____ after being found guilty of a doping violation.
A. 2 years
B. 3 years
C. 4 years
D. 5 years
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: C. 4 years

Explanation: The sample of Sarbjeet was collected during 34th Women Senior National Weightlifting Championship (Vishakhapatnam). According to NADA, her sample had presence of:

1. Prohibited substance namely — Di-hydroxy-LGD-4033 (LGD 4033 METABOLITE)

2. Selective Androgen Receptor Modulations (SARM)

3. Ostarine (Enobosarm)


Yearly Current Affair PDF 2019 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 5200+ MCQ with Detailed Solutions

Yearly Current Affair PDF 2019 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 5200+ MCQ with Detailed Solutions
Yearly Current Affair PDF 2019 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 5200+ MCQ with Detailed Solutions
Print Friendly, PDF & Email