Daily GK & Current Affairs Quiz – 7th February 2020
Daily GK & Current Affairs Quiz – 7th February 2020

GK & Current Affairs Questions – 7th February 2020

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 7th February 2020. Monthly Current Affairs PDF.February 2020 Current Affairs. Latest Current Affairs Questions for IBPS Clerk Mains, SBI Clerk & SBI PO 2020. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz February 2020″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – February 2020″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 7th February 2020


1.India ranks ——– in International IP Index.
A. 42nd
B. 41st
C. 40th
D. 39th
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 40th

Explanation: India has ranked 40th on a global International Intellectual Property (IP) Index. It was released by the Global Innovation Policy Center (GIPC) of the US Chambers of Commerce. GIPC conducted the survey for 53 countries. India scored 38.46% (19.23 out of 50) in 2020. It 2019, it scored 36.04% (16.22 out of 45).

2.Who among the following has inaugurated Meghalaya Police Academy at Umran?

A. Prem Singh Tamang
B. Conard K Sangama
C. Biren Singh
D. Sarbananda Sonowal
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Conard K Sangama

Explanation: Chief Minister of Meghalaya Conrad K Sangma inaugurated the Meghalaya Police Academy at Umran in the Ri-Bhoi district. It is close to the North Eastern Police Academy (NEPA) in the Ri-Bhoi district. Initially, the academy will take in 40 trainees. The setting up of the academy began in 2011.

3.Which of the following district received National Award for implementing PM Matru Vandana Yojana?
A. Darrang
B. South Salmara Mankachar
C. Merrut
D. Agra
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. South Salmara Mankachar

Explanation: The district of South Salmara Mankachar of Assam has won National Award for implementation of the Pradhan Mantri Matru Vandana Yojana under the category of State/Union Territory having a population of more than one crore. The award was conferred by the Union Minister for Women and Child Development Smriti Irani in a prize distribution meeting held at New Delhi.

4.With which of the following country India reiterates maritime security cooperation?

A. Madagascar
B. Mauritius
C. Myanmar
D. Canada
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Madagascar

Explanation:  India and Madagascar have agreed to reiterate maritime security cooperation in bilateral talks. DefExpo 2020 provides a platform for India and Madagascar to further strengthen the defence ties and in exploring various areas of mutual engagement.

5.India International Seafood Show will be held in:

A. Mumbai
B. Chennai
C. Kochi
D. Vishakhapatnam
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Kochi

Explanation: Ministry of Commerce and Industry is conducting the 22nd edition of India International Seafood Show (IISS) 2020 in Kochi from 7-9 February 2020. The three-day event is organized by the Marine Products Export Development Authority (MPEDA), under the Ministry of Commerce and Industry in association with the Seafood Exporters Association of India (SEAI). The theme for the 2020 seafood show is “Blue Revolution- Beyond Production to Value Addition”.

6.——- edition of DefExpo has inaugurated by PM in Lucknow.

A. 10th
B. 11th
C. 12th
D. 15th
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 11th

Explanation: Prime Minister Narendra Modi inaugurated the 11th edition of DefExpo in Lucknow, Uttar Pradesh on 5 February 2020. The 2020 Def Expo is organized over a 200-acre area. Also, it is expected that 65 MoUs will be signed with the Indian and foreign defence companies at the Lucknow expo. The event will be held from 5-9 February 2020.

7.International Day of Zero Tolerance for Female Genital Mutilation (FGM) is observed on:

A. 5th February
B. 6th February
C. 7th February
D. 4th February
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 6th February

Explanation: International Day of Zero Tolerance for Female Genital Mutilation (FGM) is observed on 6 February. The day is observed to end the practice of FGM. It creates awareness about FGM which is a violation of the human rights of girls and women.

8.Rashtriya Vayoshree Yojana was launched in:

A. 2016
B. 2015
C. 2014
D. 2017
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 2017

Explanation: Rashtriya Vayoshri Yojana was launched in March 2017. Under the scheme, Rs.7,000 will be provided to each person. So far, 1,24,142 senior citizens have been covered under the scheme. The government aims to reach out to 5.20 lakh beneficiaries under the scheme. The issue is in news as the central government has planned a new scheme which will allow NGOs to take care of senior citizens.

9.In which of the following state Vadhavan Port is located?

A. Maharashtra
B. Karnataka
C. Odisha
D. Andhra Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Maharashtra

Explanation: The Union Cabinet led by the Prime Minister Narendra Modi gave its in-principle approval to set up a Major Port at Vadhavan near Dahanu in Maharashtra. The Vadhavan port will be developed on the landlord model. A Special Purpose Vehicle (SPV) will be formed with Jawaharlal Nehru Port Trust. JNTP is the lead partner with equity participation equal to or more than 50% to implement the project.

10.As per IIIT Laws(Amendment) Bill approved by the central government, the new IITs will be setup in:

A. Bhagalpur
B. Agartala
C. Surat
D. Bhopal
E. All of these

Show Correct Answers

Correct Answer – E. All of these

Explanation: The Union Cabinet chaired by PM Narendra Modi approved the Indian Institutes of Information Technology Laws (Amendment) Bill, 2020. The Bill will approve the formalization of IIITs at Agartala, Bhagalpur, Bhopal, Raichur, and Surat. The institutions will now be covered under the IIIT (PPP) Act, 2017.

11.Which of the following Indian state has given subsidies on pesticides to control locusts?

A. Haryana
B. Uttar Pradesh
C. Madhya Pradesh
D. Punjab
E.  None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Haryana

Explanation: Haryana Agriculture and Farmers’ Welfare Minister Jai Parkash Dalal said that after the reports of locust attack reported in Punjab and Rajasthan, the State has also been put on high alert. Special supervision teams have been constituted to tackle the situation and to spread the awareness about the same across the State and further to control the locust attack, the State farmers will also get the pesticides at 50 percent subsidy he added.

12.Which of the following state  has ‘Intivadhakey Pension’ Scheme?

A. Maharashtra
B. Odisha
C. Tamil Nadu
D. Andhra Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Andhra Pradesh

Explanation: The Andhra Pradesh Government led by its Chief Minister Yeduguri Sandinti Jaganmohan Reddy, has created a record with its ‘Intivadhakey Pension’ (Pension to your Doorstep) Scheme by covering 94 % of about 60 lakh pensioners at their doorstep within a few days. The scheme was launched in 13 districts on February 1, 2020.

13.Which of the following state has topped in Greenbone Sustainable Resilience Data report?
A. Maharashtra
B. Odisha
C. Tamil Nadu
D. Andhra Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Maharashtra

Explanation: As per the report published by German cybersecurity firm Greenbone Sustainable Resilience, Maharashtra topped among the Indian states which has been hit by global medical data leak. Maharashtra was followed by Karnataka in 2nd place with 1,82,865 data leaks giving access to 1,37,31,001

14.Which of the following authority has notified to establish Gram Nyaylayas within 4 weeks?

A. High Courts
B. Supreme Court
C. Central Government
D. National Human Rights Commission
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Supreme Court

Explanation: The Supreme Court bench headed by Justice Nuthalapati Venkata (NV) Ramana has directed the state governments to issue notifications for establishing mobile village courts called “Gram Nyayalayas” within 4 weeks. It also asked the High Courts (HC) to speed up consultation with department concerned on the matter.

15.Which of the following country has end free entry to Indian Tourist?

A. Nepal
B. Bhutan
C. Sri Lanka
D. Bangladesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Bhutan

Explanation:  The Government of Bhutan has decided to implement a daily fee of Rs.1200 for “regional tourists” from India, the Maldives, and Bangladesh from July 2020. The fee is called SDF “Sustainable Development Fees in order to regulate a new tourism policy (tourism facilities, better infrastructure).


Yearly Current Affair PDF 2019 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 5200+ MCQ with Detailed Solutions

Yearly Current Affair PDF 2019 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 5200+ MCQ with Detailed Solutions
Yearly Current Affair PDF 2019 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 5200+ MCQ with Detailed Solutions
Print Friendly, PDF & Email