Daily GK & Current Affairs Quiz – 3rd February 2020
Daily GK & Current Affairs Quiz – 3rd February 2020
Best English Language Book For All Bank & Government Exams Preparation

GK & Current Affairs Questions – 3rd February 2020

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 3rd February 2020. Monthly Current Affairs PDF.February 2020 Current Affairs. Latest Current Affairs Questions for IBPS Clerk Mains, SBI Clerk & SBI PO 2020. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz February 2020″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – February 2020″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 3rd February 2020


1.Who has launched the new headquarters of Ram Chandra Mission in Hyderabad?
A. Ram Nath Kovind
B. Narendra Modi
C. Prakash Javedkar
D. K Chandershekhar Rao
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Ram Nath Kovind

Explanation: President of India Ram Nath Kovind inaugurate the new global headquarters Kanha Shanti Vanam of Shri Ram Chandra Mission in Ranga reddy District on February 2, 2020. Kanha Shanti Vanam Kanha Shanti Vanam is the global headquarters of the Heartfulness Institute. It is a spiritual retreat center or Ashram spread across in a sprawling 1,400-acre campus.

2.Which of the following country has declared Public Health Emergency over the spread of Corona Virus?

A. Canada
B. USA
C. Israel
D. United Kingdom
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. USA

Explanation: USA has declared a public health emergency over the spread of the coronavirus. USA citizens returning from Hubei province, where the outbreak started, will be quarantined for 14 days. World Health Organization (WHO) declared a global health emergency over the new virus.

3.Who won the Women 10m Air Rifle T1 Event?
A. Anjali Bhagwat
B. Apurvi Chandela
C. Manu Bhakar
D. Ayonika Paul
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Ayonika Paul

Explanation: Olympian Ayonika Paul won the women’s 10m Air Rifle T1 event in the National Shooting trials at Thiruvananthapuram. She came to a quality eight-woman field, which had the likes of Tokyo 2020 quota holders Apurvi Chandela and Anjum Moudgil among competitors.

4.Who among the following has been appointed as new Northern Command Chief?

A. Yogesh Kumar Joshi
B. D S Hooda
C. Devraj Anbu
D. P C Bhardwaj
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Yogesh Kumar Joshi

Explanation: Lieutenant General Yogesh Kumar Joshi assumes charge of GOC-in-C, Northern Command in Jammu and Kashmir’s Udhampur.K Joshi was commissioned into 13 JAK RIF on 12 June 1982 and later commanded the same unit.  He commanded 13 JAK RIF in Operation Vijay and Parakram.

5.Who won the Men’s 25m Air Rifle Event?

A. Gagan Narang
B. Vijayveer Sidhu
C. Abhinav Bindra
D. Sanjeev Rajput
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Vijayveer Sidhu

Explanation: Chandigarh’s Vijayveer won the junior men’s 25m Pistol with an aggregate score of 585. The three inner 10s, more than second-placed Rajkanwar Singh Sandhu of Punjab.

6.Where is the headquarters of Indian Railways?

A. Chennai
B. Kolkata
C. New Delhi
D. Gurugram
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. New Delhi

Explanation: Indian Railways is India’s national railway system operated by the Ministry of Railways. It manages the fourth largest railway network in the world by size. The Indian Railways headquarter is located in New Delhi.

7.Life Insurance Company is established in:

A. 1956
B. 1988
C. 1993
D. 1966
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 1956

Explanation: Life Insurance Corporation of India is an Indian state-owned insurance group and investment corporation owned by the Government of India. The Life Insurance Corporation of India was founded in 1956 when the Parliament of India passed the Life Insurance of India Act that nationalized the insurance industry in India.

8.What is the full form of IPO?

A. Initial Public Offering
B. Initial Partnership Offering
C. Initial Private Offering
D. Investment Public Offering
E. None of these

Show Correct Answers

Correct AnswerA. Initial Public Offering

Explanation: IPO stands for Initial Public Offering. Initial public offering or stock market launch is a type of public offering in which shares of a company are sold to institutional investors and usually also retail investors. An IPO is underwritten by one or more investment banks, who also arrange for the shares to be listed on one or more stock exchanges.

9.How many crores Indian Railways has demanded for setting up of Pension System?

A. 50,000
B. 49,000
C. 1, 00,000
D. 52,000
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 50,000

Explanation:  Indian Railways Demands Setting up Pension Fund to Deal with Rs 50,000 Crore Burden Rs 50,000 crore outgo as pension to more than 15.5 lakh former railway employees, the railways asked the Finance Ministry to set up the pension fund. About 25 percent of the railway’s earnings go into paying the pensions to the former railway employees. Amount shoots over Rs 50,000 crore. Thus we have requested the Finance Ministry for the pension fund.

10.Who among the following is the chairman of Railway Board?

A. Ashwani Lohani
B. Vinod Kumar Yadav
C. Vinay Mittal
D. S S Khurana
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Vinod Kumar Yadav

Explanation: Sri Vinod Kumar Yadav also known as V.K. Yadav is 1980 batch IRSEE officer and current Chairman of the Indian Railway Board. He is an engineer holding BE in electrical engineering from University of Allahabad’s Motilal Nehru Regional Engineering College (now Motilal Nehru National Institute of Technology, Allahabad) (1980) who later did an MBA from Australia’s La Trobe University (2004)

11.Union Govt aims to achieve objective of Housing for All by ________under PMAY-G.

A. 2024
B. 2022
C. 2025
D. 2030
E.  None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 2022

Explanation: PMAY-G is Pradhan Mantri Awaas Yojana-Gramin was launched in 2015 with an aim to achieve Housing for All by 2022. The Scheme was launched for both the rural and urban sector. Under this scheme, affordable houses will be built in selected cities and towns using eco-friendly construction methods for the benefit of the urban poor population in India. Also, under the Credit Linked Subsidy Scheme, beneficiaries under PM Awas Yojana are eligible for interest subsidy if they avail a loan to purchase or construct a house.

12.The Indian Coast Guard Foundation day is observed on:

A. 1st February
B. 2nd February
C. 31st January
D. 23rd July
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 1st February

Explanation: Prime Minister Narendra Modi greeted Indian Coast Guard on their Foundation Day. The Indian Coast Guard was founded in 1978 and is headquartered at New Delhi.  The Indian Coast Guard has made a mark due to its remarkable efforts to keep the coast safe. Indian Coast Guard Indian Coast Guard is an armed force that protects India’s maritime interests and enforces maritime law, with jurisdiction over the territorial waters of India.

13.Testing Centre of Novel Coronavirus will be setup in:

A. Mumbai
B. Hyderabad
C. New Delhi
D. Gurugram
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Hyderabad

Explanation: Telangana State Government will begin testing of Novel Corona Virusi n Hyderabad with the help of testing kits. The authorities at Gandhi Medical Hospital begun test trails of the packages following the approval given by the Central Health Ministry for testing the Virus in Hyderabad.

14.National Institute of Virology is in:

A. Hyderabad
B. Pune
C. Mumbai
D. New Delhi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Pune

Explanation: The National Institute of Virology, Pune is an Indian virology research institute founded in 1952, and one of the Translational science cells part of Indian Council of Medical Research (ICMR) It was previously known as ‘Virus Research Center’ and was founded in collaboration with the Rockefeller Foundation. It has been designated as a WHO H5 reference Laboratory for SE Asia region.

15.Which of the following government has proposed for Single Exam for All government jobs?

A. Uttar Pradesh Government
B. Maharashtra Government
C. Kerala Government
D. Union Government
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Union Government

Explanation:  The union governmentproposes a single exam for all government jobs. In the budget 2020, presented by the Finance Minister, the union government intends to introduce major reforms in recruitment to non-gazetted posts in governments and public sector banks. The government proposes to form a National Recruitment Agency which would also be referred to as NRA. The NRA will be an independent, professional, specialist organization and will conduct an exam, which would be known as the Common Eligibility Test, for selection to government jobs.


Yearly Current Affair PDF 2019 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 5200+ MCQ with Detailed Solutions

Yearly Current Affair PDF 2019 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 5200+ MCQ with Detailed Solutions
Yearly Current Affair PDF 2019 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 5200+ MCQ with Detailed Solutions