Daily GK Current Affairs Quiz January 2020 - 31st January 2020
Daily GK Current Affairs Quiz January 2020 - 31st January 2020
Best English Language Book For All Bank & Government Exams Preparation

GK & Current Affairs Questions – 31st January 2020

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 31st  January 2020. Monthly Current Affairs PDF.January 2020 Current Affairs. Latest Current Affairs Questions for IBPS Clerk Mains, SBI Clerk & SBI PO 2020. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz January 2020″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – January 2020″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 31st January 2020


1.Which of the following article is related to the Election Commission of India?
A. Article 224
B. Article 324
C. Article 112
D. Article 174
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Article 324

Explanation: Article 324 talks about the Election Commission of India, on 30th January 2020, the commission under Article 324 and all other powers enabling it on the behalf bars Sh. Anurag Thakur and Sh. Parvesh Sahib Singh from holding any public meetings, public processions, public rallies, roadshows and interviews, public utterances in media connection with ongoing General Elections to the Legislative Assembly of NCT of Delhi 2020 for 72 hours.

2.Name the first executive of Election Commission of India:

A. Sukumar Sen
B. S. K. Gupta
C. Nitish Subaraj
D. Suresh Kumar
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Sukumar Sen

Explanation: The first executive of Election commission of India was Sukumar Sen. Sukumar Sen (1898–1963) was an Indian civil servant who was the first Chief Election Commissioner of India, serving from 21 March 1950 to 19 December 1958. Under his leadership, the Election Commission successfully administered and oversaw independent India’s first two general elections, in 1951–52 and in 1957.

3.Monetary Policy Committee was established in:
A. July 2017
B. October 2016
C. October 2017
D. July 2016
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. October 2016

Explanation: The committee was formed in October 2016 and it is responsible for fixing the benchmark interest rate in India. The meetings of the Monetary Policy Committee held at least four times a year. It is in news as RBI has appointed Executive Director Janak Raj as the member of the monetary policy committee.

4.In which of the following year Bombay Stock Exchange (BSE) was established?

A. 1857
B. 1867
C. 1889
D. 1875
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 1875

Explanation:  Bombay Stock Exchange was established in the year of 1875 and located at Dalal Street, Mumbai. It is in news as BSE has signed a licensing agreement with Intercontinental Exchange (ICE) Futures Europe an operator of global exchanges and clearinghouses. India is one of the largest consumers and importers of crude oil, and Brent crude is highly co-related with the Indian crude oil market. The agreement will serve the needs and interests of the Indian energy commodities space and market participants to access Rupee-dominated Brent benchmark prices.

5.Who has been appointed as new CEO of Essar Oil?

A. Mark Antony
B. William John
C. Mark Wilson
D. Mark Zuckerberg
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Mark Wilson

Explanation: Essar oil is an UK based oil company which also provide its service to India, Mark Wilson has been appointed as new CEO of the company.

6.World Neglected Diseases Day is observed on:

A. 30th January
B. 31st January
C. 29th January
D. 4th December
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 30th January

Explanation: First ever World Neglected Diseases day is observed on 30th January 2020. The day aimed at to create awareness in addressing the tropical diseases. The common cause of the disease is due to Pathogens.

7.In which of the following university DRDO will setup its technology centre?

A. Gujarat University
B. Delhi University
C. Jawaharlal Nehru University
D. IIT Delhi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Gujarat University

Explanation: The Defence Research and Development Organization (DRDO) is exploring the possibility of setting up a center for advanced defence technology at the Gujarat University upcoming Dr. APJ Abdul Kalam Centre for Extension and Research and Innovation (CERI). Defence Research and Development Organisation is an agency of the Government of India founded in the year 1958, charged with the military’s research and development, headquartered in New Delhi, India

8.Martyr’s Day is observed on:

A. 31st January
B. 23rd March
C. 30th January
D. 29th January
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 30th January

Explanation: On the Death anniversary of Mahatma Gandhi every year on 30th January, Martyr’s Day is observed in the country to remember the sacrifices and the contribution of the freedom fighters.

9.Where is headquarter of National Highway Authority of India?

A. Mumbai
B. New Delhi
C. Chennai
D. Gurgaon
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. New Delhi

Explanation:  National Highway Authority of India (NHAI) is an autonomous agency of the Govt. of India setup in 1988 and is responsible for management of a network of over 50,000 km of National Highways out of 1,15,000 km in India. It is a nodal agency of the Ministry of Road Transport and Highways.

10.Where will be the World largest meditation Centre inaugurated?

A. Telangana
B. Maharashtra
C. New Delhi
D. Rajasthan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Telangana

Explanation: World’s Largest Meditation Centre facility was inaugurated at the global headquarters of the Heartfulness Institute and the Shri Ram Chandra Mission (SRCM) in Hyderabad. It can accommodate one lakh meditation practitioner who was unveiled in the presence of Yoga guru Baba Ramdev and other dignitaries to mark the 75th anniversary of the formation of Ram Chandra Mission and Heartfulness Institute.

11.Which of the following company setup Google Cloud Centre for Excellence in Hyderabad?

A. Reliance Industries Limited
B. Tech Mahindra
C. Tata Consultancy Services
D. Larsen and Turbo
E.  None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Tech Mahindra

Explanation:  Tech Mahindra will setup the Google cloud centre for excellence with an aim to drive the digital transformation of enterprises globally. It will provide enterprises with access to the technology and services and deliver solutions to help them move critical workloads to Google Cloud, develop their Artificial Intelligence (AI) and data analytics solutions, and improve workplace productivity

12.Which among the following has been appointed as new foreign secretary?

A. S. Jaishankar
B. Harsh Vardhan Shringla
C. Rajiv Gauba
D. Ajay Kumar
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Harsh Vardhan Shringla
Explanation: The Foreign Secretary is the top diplomat of India and administrative head of the Ministry of External Affairs. This post is generally held by an IFS officer of the rank of Secretary to Government of India. The current and 33rd Foreign Secretary is Harsh Vardhan Shringla who took charge on January 29, 2020.

13.Which of the following state has to roll out 365 day work scheme with 5000 stipend?

A. Maharashtra
B. Madhya Pradesh
C. Rajasthan
D. Haryana
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Madhya Pradesh

Explanation: The Madhya Pradesh government has launched guaranteeing 100 days of work and pay to unemployed youth who have registered themselves with the government. The stipend has been increased by Rs 1,000 to Rs 5,000 per month. On the lines of MNREGA, the government is ready to extend the guarantee of 100 workdays to 365 days of temporary employment a year. The decision came after a review of a year of the scheme feedback was accepted, and the government decided to re-launch it.

14.Which of the following country creates Guinness World Record for highest altitude fashion show event?

A. Russia
B. America
C. France
D. Nepal
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Nepal

Explanation: Nepal has set an all-new Guinness World Record for the highest altitude fashion show event. The Mount Everest Fashion Runway organized by RB Diamonds and KASA Style in support of the Nepal Tourism Board held at 5340 meters elevation at Kala Patthar near the Everest base camp.

15.Assam Rifles War Memorial for 357 Martyrs will be constructed in:

A. Nagaland
B. Manipur
C. Assam
D. Mizoram
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Nagaland

Explanation:  The monument was built at Mokokchung, also the cultural and intellectual center of Nagaland. Assam Rifles has constructed the combined war memorial in Nagaland for the 357 Army and Assam Rifles personnel killed.


Yearly Current Affair PDF 2019 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 5200+ MCQ with Detailed Solutions

Yearly Current Affair PDF 2019 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 5200+ MCQ with Detailed Solutions
Yearly Current Affair PDF 2019 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 5200+ MCQ with Detailed Solutions