Daily GK & Current Affairs Quiz – 30th January 2020
Daily GK & Current Affairs Quiz – 30th January 2020

GK & Current Affairs Questions – 30th January 2020

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 30th  January 2020. Monthly Current Affairs PDF.January 2020 Current Affairs. Latest Current Affairs Questions for IBPS Clerk Mains, SBI Clerk & SBI PO 2020. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz January 2020″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – January 2020″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 30th January 2020


1.Which of the following state has launched Virtual Police Station?
A. Bihar
B. Uttar Pradesh
C. Odisha
D. Telangana
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Odisha

Explanation: To reduce the human interface in the government offices, Odisha government has launched Virtual Police Station along with two other projects i.e. Road Accidents Documents Case Module and Medico-Legal Opinion System. The projects will reduce the public visits to the police stations.

2.Number of wetlands to be included in the Ramsar sites:

A. 10
B. 12
C. 08
D. 11
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 10

Explanation: Govt. of India has added 10 more sites to the Ramsar Sites. The 10 new ones are Nandur Madhameshwar, a first for Maharashtra; Keshopur-Miani, Beas Conservation Reserve and Nangal in Punjab; and Nawabganj, Parvati Agra, Saman, Samaspur, Sandi and Sarai Nawar in Uttar Pradesh. The other Ramsar sites are in Rajasthan, Kerala, Odisha, Madhya Pradesh, Himachal Pradesh, Assam, West Bengal, Jammu and Kashmir, Andhra Pradesh, Manipur, Gujarat, Tamil Nadu and Tripura.

3.Which of the following operation has been launched by Indian Navy to provide humanitarian assistance and disaster relief at Madgascar?
A. Operation Vanilla
B. Operation Python
C. Operation Parakaram
D. Operation Cactus
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Operation Vanilla

Explanation: Operation Vanilla has been launched by Indian Navy to provide assistance to the affected population of Madgascar post devastation caused by the Cyclone Diane. Indian Navy ship is geared to setup the medical camp and provide food, water, and other necessary relief material. Indian Navy will monitor to render all the requirements to the local population in Madgascar.

4.In which of the following city Indian Railways has commissioned India’s first governmental waste to energy plant?

A. Patna
B. Mumbai
C. Kolkata
D. Bhubaneswar
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. West Bengal

Explanation:  Indian Railways has launched India’s first waste to energy plant at Bhubaneswar (Odisha). The national transporter has put in place the governmental Waste to Energy plant in Mancheswar Carriage Repair Workshop, which falls under East Coast Railway.

5.Who has been appointed as new CEO of Essar Oil?

A. Mark Antony
B. William John
C. Mark Wilson
D. Mark Zuckerberg
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Mark Wilson

Explanation: Essar oil is an UK based oil company which also provide its service to India, Mark Wilson has been appointed as new CEO of the company.

6.Which of the following has developed Bhuvan Panchayat V3 Web Portal?

A. Tata Institute of Fundamental Research
B. Central Institute of Medical and Aromatic Plants
C. Council of Scientific and Industrial Research
D. Indian Space Research Organization
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Indian Space Research Organization

Explanation: Minister of State for PMO Dr. Jitender Singh has launched the web portal named as Bhuvan Panchayat V3 web portal which will enhance the network application of the gram panchayats, The portal will function with the help of the satellite technology which is developed by ISRO.

7.Which of the following technology has been used in waste to energy plant of Indian Railways?

A. Decompose Technology
B. Waste management
C. Polymer Waste Management Technology
D. Polycrack Technology
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Polycrack Technology

Explanation: A patented technology named as Polycrack will be used by Indian Railways in waste to energy plant. The new plant installed at the cost of Rs. 1.79 Crores while the maintenance cost will be Rs. 10.4 lakh per year and the estimated income from the byproducts will be Rs. 17.5 lakhs per year.

8.When was Indian Navy established?

A. 1613
B. 1612
C. 1615
D. 1614
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 1612

Explanation: Indian Navy was founded on 5th September 1612 as a naval branch of the Indian Armed Forces.

9.Who won Tyler Prize 2020?

A. Suresh Kumar
B. Rakesh Sharma
C. Vikram Sharma
D. Pavan Sukhdev
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Pavan Sukhdev

Explanation:Indian environmentalist economist and United Nations Environment Programme (UNEP) Goodwill Ambassador Mr. Pavan Sukhdev has won the Tyler Prize 2020. He won the Nobel Prize for the environment for his groundbreaking green economy work. He acknowledged for his work on bringing the economic consequences of environmental degradation and loss to the attention of corporate and political decision-makers.

10.Who among the following has appointed Ex-RBI and Ex-SEBI ED Ramesh Joshi as Non-Executive Chairman?

A. Vakrangee
B. T. N Gupta
C. Vikram Mehta
D. Dinesh Nandwana
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – Vakrangee

Explanation: Vakrangee Limited appointed as Mr. Ramesh Joshi (EX-RBI & EX- SEBI ED), a veteran with over 40 years of experience as the Non-Executive Chairman of the company. Mr. Dinesh Nandwana appointed as executive chairman as the Managing Director and Group CEO in place of Mr. Anil I Q1anna.

11.Which of the following company setup Google Cloud Centre for Excellence in Hyderabad?

A. Reliance Industries Limited
B. Tech Mahindra
C. Tata Consultancy Services
D. Larsen and Turbo
E.  None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Tech Mahindra

Explanation:  Tech Mahindra will setup the Google cloud centre for excellence with an aim to drive the digital transformation of enterprises globally. It will provide enterprises with access to the technology and services and deliver solutions to help them move critical workloads to Google Cloud, develop their Artificial Intelligence (AI) and data analytics solutions, and improve workplace productivity

12.Which of the following city has been declared for having worst traffic in the world?

A. Mumbai
B. Bengaluru
C. Delhi
D. Noida
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Bengaluru

Explanation: Bengaluru has been declared for having worst traffic in the world. Bengaluru is the world’s most traffic-congested city. As per a report, the Netherlands-based global provider of navigation, traffic, and map products, Bengaluru takes the top spot this year with drivers in the southern Indian city expecting to spend an average of 71% extra travel time stuck in traffic.

13.Which of the following Hindi word is Oxford Hindi Word for the year 2019?

A. Samvidhaan
B. Aadhaar
C. Nari Shakti
D. Gulab Jamun
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Samvidhaan

Explanation: Samvidhaan has been added to the Oxfor Hindi Word of the year 2019 and as it has received widespread attention in the year witness to the spirit of the Indian Constitution being embraced across segments of the society. The Samvidhan Oxford Hindi word of the year and reflects the ethos, mood, or preoccupations of the past year.

14.Which of the following space agency has choosen Axiom Space to build First Habitable Commercial Module for ISS?

A. ISRO
B. DRDO
C. NASA
D. ROCOSMOS
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. NASA

Explanation: NASA chose Axiom Space to set up at least one habitable commercial module that will be attached to the International Space Station (ISS). The module will be the first retail destination for future commercial spaceflight missions. The blade is expected to house experiments and technology developments for the space scientists.

15.Name the CM of Odisha who has launched Virtual Police Station:

A. Yogi Adityanath
B. Naveen Patnayak
C. Nitish Kumar
D. Manohar Lal Khattar
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Naveen Patnayak

Explanation: Odisha Chief Minister Naveen Patnaik launched a Virtual police station along with two other transformational projects of the Odisha Police. Main Aim: To reduce human interface with government offices. The three projects include Virtual Police Station, Road Accident Case Documents Module, and Medico-Legal Opinion System.


Yearly Current Affair PDF 2019 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 5200+ MCQ with Detailed Solutions

Yearly Current Affair PDF 2019 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 5200+ MCQ with Detailed Solutions
Yearly Current Affair PDF 2019 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 5200+ MCQ with Detailed Solutions
Print Friendly, PDF & Email