Daily GK & Current Affairs Quiz – 29th January 2020
Daily GK & Current Affairs Quiz – 29th January 2020

GK & Current Affairs Questions – 29th January 2020

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 29th  January 2020. Monthly Current Affairs PDF.January 2020 Current Affairs. Latest Current Affairs Questions for IBPS Clerk Mains, SBI Clerk & SBI PO 2020. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz January 2020″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – January 2020″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 29th January 2020


1.Which of the following state has passed a resolution to abolish legislative council?
A. Bihar
B. Uttar Pradesh
C. Andhra Pradesh
D. Telangana
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Andhra Pradesh

Explanation: Andhra Pradesh has passed the resolution to abolish legislative council i.e. upper house in the state. The decision will be adopted in assembly and forward to the Centre following necessary action. Not all the state has legislative council in the states.

2.Which of the following city has planned to start first underwater metro project?

A. Hyderabad
B. Lucknow
C. Kolkata
D. Mumbai
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Kolkata

Explanation: Kolkata Metro Rail Corporation will start its East-West project which runs partly under the Hooghly River, by March 2022 after a delay of several years doubled costs. The final installment of 200 million rupees – $2.8 million over the next two years from the Indian Railway Board and also a loan amount of 41.6 billion rupees from the Japan International Cooperation Agency helps fund 48.5% of the project.

3.3rd Global Potato Conclave will be inaugurated in:
A. Gandhinagar
B. Agra
C. Meerut
D. Vadodara
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Gandhinagar

Explanation: 3rd Global Potato Conclave 2020 will be inaugurated by PM Modi at Gandhinagar in Gujarat. The conclave will be a 4 day event which will provide an opportunity to bring all the stakeholders at one platform. Gujarat is one of the leading producers of Potato in the country.

4.Which of the following state has become fourth in the series to pass a resolution against Citizenship Amendment Act (CAA)?

A. Madhya Pradesh
B. Maharashtra
C. Rajasthan
D. West Bengal
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. West Bengal

Explanation:  West Bengal has became the fourth state to pass a resolution against the controversial Citizenship Amendment Act (CAA). CM Mamata Banerjee has urged the Party of India (Marxist) or CPI (M) and Congress to put aside with BJP government at the Centre.

5.Who is appointed as new IBA Chief Executive?

A. Suresh Kumar
B. Vikram Sharma
C. Sunil Mehta
D. Suresh Gupta
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Sunil Mehta

Explanation: Sunil Mehta has been appointed as new chief executive of Indian Bank Association (IBA). Mr. Mehta has served in the Punjab National Bank as MD and CEO of the bank.

6.Lala Lajpat Rai birth anniversary is celebrated on:

A. 27th January
B. 28th January
C. 29th January
D. 26th January
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 28th January

Explanation: Lala Lajpat Rai was born on 28th January 1865. He took part in various freedom movement and and also part of the famous radical Trio known as LAL BAL PAL who advocated the Swadeshi Movement which stressed upon boycott all imported goods and increase use of Indian made goods

7.Which of the following is awarded as best Tableau during 71st Republic Day?

A. Jal Jeevan Mission
B. Clean Ganga Mission
C. Stand Up India Scheme
D. PM Jan Dhan Yojana
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Jal Jeevan Mission

Explanation: Jal Jeevan Mission is an initiative launched by the Ministry of Jal Shakti. The mission is aimed at that the Functional Household Tap Connection to every rural household by 2024 jointly with NDRF tableau. Defence Minister Rajnath Singh has awarded the best tableau award to the Jal Jeevan Mission in the ceremony.

8.National Tiger Conservation Authority was established in:

A. 2006
B. 1992
C. 2005
D. 2008
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 2005

Explanation: National Tiger Conservation Authority was established in 2005 on the recommendation of the Tiger Task Force. It is constituted by the Prime Minister of India for reorganized management of Project Tiger and the many Tiger Reserves in India. Supreme Court has allowed Centre to introduce the African cheetah to suitable habitat in India

9.Govt. of India has targeted to install ————–Giga Watt renewable energy by 2022?

A. 178
B. 177
C. 179
D. 175
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 175

Explanation:  The central government has planned to install 175GW renewable energy by 2022 with an aim to build a healthy planet with a less carbon-intensive economy. PM-KUSUM scheme government, empowers the farmers to be the producer of energy. The PM-KUSUM scheme covers grid-connected renewable energy power plants, stand-alone solar-powered agricultural pumps, and solarization of existing grid-connected agriculture pumps.

10.Which of the following Indian state has won 1st Prize during 71st Republic Day Parade?

A. Madhya Pradesh
B. Punjab
C. Assam
D. West Bengal
E. Both A and C

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Assam

Explanation: Assam’s tableau has won 1st prize, which has portrayed the unique craftsmanship and culture of the Assam, followed by Odisha and Uttar Pradesh tied for the second position. The Assam tableau also showcased various dance forms of the country, especially the Bhortal dance of Assam.

11.Who among the following had been awarded with title Punjab Kesari?

A. Bhagat Singh
B. G .K. Gokhle
C.  Lala Lajpat Rai
D.  Bal Gangadhar Tilak
E.  None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Lala Lajpat Rai

Explanation:  Lala Lajpat Rai was famously known as Punjab Kesari and the Lion of Punjab.

12.Which of the following has become first women captain to lead a male squad in Republic Day Parade?

A. Tania Shergill
B. Suman Verma
C. Tania Sehgal
D. Sushma Nangal
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Tania Shergill

Explanation: 71st Republic Day was celebrated by India, this year Chinnok and Apache helicopters were included in the parade where Tania Shergill was seen as leading the male squad. She is the first woman to lead a male squad in the parade.

13.Which of the following ship will be 104th to be constructed and provided by the GRSE to Indian Navy?

A. INS Kavratti
B. INS Arihant
C. INS Kalaveri
D. INS Kohassa
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. INS Kavratti

Explanation: Kavaratti will be the 104th ship to be delivered by GRSE to Indian Navy. Garden Reach Shipbuilders ant (GRSE) all set to deliver the anti-submarine warfare stealth corvette INS Kavaratti. Kavaratti is the last of the four Anti-Submarine Warfare (ASW) stealth corvettes bu for the Indian Navy under Project P28.

14.Which of the following year has been set as target to run Indian Railways 100 percent on electricity?

A. 2022
B. 2025
C. 2024
D. 2030
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 2024

Explanation: Piyush Goyal has planned to run entire Indian Railways on electricity by 2024. The presently diesel locomotives are steadily being shunted out of service. Piyush Goyal is Union Minister of Railways.  It will be the first railway network in the world to be run purely on electricity. This railway forum was organized during Brazilian President Jair Bolsonaro visit.

15.In which of the following city National Cadet Corps Rally was held?

A. Delhi
B. Jaipur
C. Mumbai
D. Lucknow
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Delhi

Explanation: PM Modi has addressed the National Cadet Corps Rally in Delhi. PM inspected the Guard of Honour and has reviewed the March Past by the various contingents of NCC and also from Cadets from other friendly and neighboring countries.


Yearly Current Affair PDF 2019 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 5200+ MCQ with Detailed Solutions

Yearly Current Affair PDF 2019 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 5200+ MCQ with Detailed Solutions
Yearly Current Affair PDF 2019 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 5200+ MCQ with Detailed Solutions
Print Friendly, PDF & Email