Daily GK Current Affairs Quiz January 2020 - 28th January 2020
Daily GK Current Affairs Quiz January 2020 - 28th January 2020

GK & Current Affairs Questions – 28th January 2020

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 28th  January 2020. Monthly Current Affairs PDF.January 2020 Current Affairs. Latest Current Affairs Questions for IBPS Clerk Mains, SBI Clerk & SBI PO 2020. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz January 2020″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – January 2020″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 28th January 2020


1.Who is appointed as new MD and CEO of Canara Bank by the Government of India?
A. Pallav Mohapatra
B. Amitabh Chaudhary
C. L V Prabhakar
D. P S Jayakumar
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. L V Prabhakar

Explanation: Govt. of India has appointed L V Prabhakar as new MD and CEO of Canara Bank from 1st February 2020. He will hold this position till 31st December 2022. L V Prabhakar is currently serving Punjab National Bank as the executive director. He had joined PNB in 2018. He had also served as a non-executive director on the board of PNB Housing Finance Ltd. And PNB MetLife India Insurance Company.

2.Which of the following state has announced to setup a waste- to- energy plant?

A. Madhya Pradesh
B. Karnataka
C. Assam
D. Meghalaya
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Assam

Explanation: Assam has announced to setup a waste to energy plant. The plant will be setup by the Assam Power Generation Corporation Ltd. (APGCL). It will be established near the proposed integrated solid waste management facility (ICWMF) of the Guwahati Municipal Corporation (GMC) in the campus of the old Chandrapur Thermal Power Plant.

3.Who is the Chief Minister of Assam?
A. Tarun Gogoi
B. Pema Khandu
C. Himanta Biswa Sarma
D. Sarbananda Sonowal
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Sarbananda Sonowal

Explanation: Sarbananda Sonowal is the Chief Minister of Assam. The Central government has signs an accord with the banned Assam-based insurgent group Democratic Front of Bodoland (NDFB). The agreement will be signed by the Joint Secretary in the MHA and Assam Chief Secretary with the leaders of the four factions of the NDFB. It will be presided over by the Amit Shah and Assam Chief Minister Sarbananda Sonowal.

4.Who is elected as the speaker of House of Representative of Nepal?

A. Onsari Gharti Magar
B. Krishna Bahadur Mahara
C. Agni Sapkota
D. Ram Chandra Poudel
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Agni Sapkota

Explanation: Agni Sapkota has been elected as the Speaker of the House of Representatives, the lower house of the parliament in Nepal. His name was proposed by the Nepal Communist Party. The speaker post was vacant since October 2019 when Krishna Bahadur Mahara resigned due to allegations of attempted rape.

5.From which of the following city the Ganga Yatra under Namami Gange Mission has begun?

A. Bijnor
B. Dehradun
C. Haridwar
D. Prayag raj
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer A. Bijnor

Explanation: Ganga Yatra under Namami Gange mission begins on 27 January from Bijnor, Uttar Pradesh. The yatra aims to promote bio-diversity and to make the villages situated on the banks of the holy river more developed and prosperous. The yatra was launched by the Uttar Pradesh CM Yogi Adityanath, Uttarakhand CM Trivendra Singh Rawat and Union Minister Sanjeev Baliyan.

6.Grammy Awards 2020 was held in:

A. Los Angeles
B. London
C. Paris
D. New York
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Los Angeles

Explanation:  The 62nd annual Grammy Awards were presented in Los Angeles. The ceremony was billed as the music’s biggest night. The winners were awarded in more than 80 categories.

7.To which of the following virus government has started 24×7 helpline number?

A. Swine Flu
B. Corona Virus
C. Dengue
D. HIV
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Corona Virus

Explanation: Government has launched a 24×7 helpline number to provide support regarding queries on novel coronavirus. Under the directions of Health Minister, the National Centre for Disease Control (NCDC) call center, 91-11-23978046, has been made operational to provide the services.

8.Which of the following state has launched Shiv Bhojan Scheme?

A. Madhya Pradesh
B. Andhra Pradesh
C. Telangana
D. Maharashtra
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Maharashtra

Explanation: Maharashtra has launched the “Shiv Bhojan” scheme. Under the Shiv Bhojan scheme a meal will be provided to the poor for just @ Rs.10.

9.Chinthala Venkat Reddy- winner of Padma Shri award in agriculture field hails from:

A. Andhra Pradesh
B. Karnataka
C. Telangana
D. Tamil Nadu
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Telangana

Explanation:  Chinthala Venkat Reddy is from Telangana who has won the Padma Shri award in the field of Agriculture. He was awarded for attaining an international patent for his technique in soil swapping and soil fertility. He is the first independent farmers in India to win the international patent for the technique.

10.Who has won Padma Bhushan award in sports category?

A. Mary Kom
B. Saina Nehwal
C. P V Sindhu
D. Babita Phogat
E. Both A and C

Show Correct Answers

Correct Answer – C. P V Sindhu

Explanation: P V Sindhu has been awarded by Padma Bhushan on 71st Republic Day for his outstanding performance in Badminton.

11.Corona Virus causes infection in:

A. Liver
B. Eyes
C. Nose
D. Kidney
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Nose

Explanation:  The virus can cause an infection in the nose, sinuses, or upper throat. Most of the viruses in this family are not dangerous. But some types are very serious and may lead to death. It was first identified in the 1960s. It can infect both humans and animals. The virus spreads from the infected people through coughing, sneezing, touching an infected person’s hands or face, or by touching things that infected people have touched.

12.Which of the following has become first women captain to lead a male squad in Republic Day Parade?

A. Tania Shergill
B. Suman Verma
C. Tania Sehgal
D. Sushma Nangal
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Tania Shergill

Explanation: 71st Republic Day was celebrated by India, this year Chinnok and Apache helicopters were included in the parade where Tania Shergill was seen as leading the male squad. She is the first woman to lead a male squad in the parade.

13.Bodo tribal community belongs to:

A. Arunachal Pradesh
B. Manipur
C. Assam
D. Meghalaya
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Assam

Explanation: The Bodo tribals are present in the state of Assam. They are a part of the Bodo-Kachari family. They speak the Bodo language. They are active in the Bodoland Territorial Council and in districts of Kokrajhar, Baksa, Udalguri, and Chirang of Assam.

14.International Day of Commemoration is observed on:

A. 27th January
B. 24th January
C. 26th January
D. 28th January
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 27th January

Explanation: International Day of Commemoration was observed on 27th January in memory of the victims of the Holocaust. This year marks the 75th anniversary of the liberation of Auschwitz, the ending of the Second World War, and the ending of the Holocaust. The theme for this year 2020 is “75 years after Auschwitz – Holocaust Education and Remembrance for Global Justice”.

15.K-4 nuclear-capable submarine-launched ballistic missile id developed by:

A. DRDO
B. ISRO
C. BARC
D. Both A and C
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. DRDO

Explanation: K-4 ballistic missile is an Intermediate-range submarine-launched ballistic missile (SLBM). It is developed by DRDO and manufactured by Bharat Dynamics Limited (BDL). The maximum range of the missile is 3,500 km. The missile has been successfully test fired for the second time.


Yearly Current Affair PDF 2019 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 5200+ MCQ with Detailed Solutions

Yearly Current Affair PDF 2019 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 5200+ MCQ with Detailed Solutions
Yearly Current Affair PDF 2019 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 5200+ MCQ with Detailed Solutions
Print Friendly, PDF & Email