Daily GK & Current Affairs Quiz – 27th January 2020
Daily GK & Current Affairs Quiz – 27th January 2020

GK & Current Affairs Questions – 27th January 2020

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 27th  January 2020. Monthly Current Affairs PDF.January 2020 Current Affairs. Latest Current Affairs Questions for IBPS Clerk Mains, SBI Clerk & SBI PO 2020. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz January 2020″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – January 2020″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 27th January 2020


1.“Bharat Parv” is inaugurated by:
A. Rajesh Kumar Chaturvedi
B. Arjun Munda
C. Smriti Irani
D. Piyush Goyal
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Rajesh Kumar Chaturvedi

Explanation: Bharat Parv is inaugurated by Rajesh Kumar Chaturvedi and the event will held from 26th Jan to 31st Jan by Ministry of Tourism.

2.The head of future European Union diplomatic mission to the UK after Brexit will be?

A. Ban Ki moon
B. Colin Powell
C. Joao Vale de Almeida
D. Henry Kissinger
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Joao Vale de Almeida

Explanation: The head is a Portuguese diplomat. The UK’s exit is scheduled on 31st January 2020.

3.International Customs Day is celebrated on?
A. 24th January
B. 23rd January
C. 22nd January
D. 26th January
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 26th January

Explanation: Every year on 26th January this day is celebrated. It recognizes the role of custom officials and agencies in maintaining border security. The day marks the anniversary of the formation of the Customs Co-operation Council (CCC).

4.First Constituent assembly meeting was held in:

A. 1945
B. 1946
C. 1947
D. 1949
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 1946

Explanation: the first meeting of the constituent assembly was held on 9th December 1946. The main purpose of the assembly was to present the constitution.

5.When was the Jana Mana Gana – National anthem was adopted?

A. 26th January 1950
B. 24th January 1950
C. 15th August 1947
D. 26th November 1949
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 24th January 1950

Explanation: The national anthem and national song was adopted on 24th January 1950 by the Indian Constitution.

6.Allosaurus jimmadseni- meat eating dinosaur the new species has been found in:

A. Canada
B. Nevada
C. Arizona
D. Utah
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Utah

Explanation:  Researchers has found the new species of the meat-eating dinosaur at the Natural History Museum of Utah. It is suspected they must have evolved at least 5 million years earlier than fragilis. The new species has been named dinosaur Allosaurus jimmadseni.

7.Custom Cooperation Council was renamed as:

A. International Custom Organization
B. World Custom Organization
C. Council of Custom and Tax
D. International Custom Foundation
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. World Custom Organization

Explanation: in 1994, the council was renamed as world custom organization.

8.Number of member countries in the World Customs Organization:

A. 138
B. 179
C. 162
D. 169
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 179

Explanation: the organization has 179 member countries. The day aimed at the working conditions and challenges that customs officers face in their jobs.

9.In which year Indian Constitution was confirmed?

A. 1946
B. 1949
C. 1950
D. 1947
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer B. 1946

Explanation:  The constitution was confirmed in 1946 and it was officially adopted after 3 years on 26 November 1949.

10.Which of the following is the theme of Bharat Parv 2020?

A. Ek Bharat Shreshth Bharat
B. Mera Bharat Mahan
C. Celebrating 150 years of Mahatma Gandhi
D. Dekho Apna Desh
E. Both A and C

Show Correct Answers

Correct Answer – Both A and C

Explanation: the theme of the event this year is  ‘Ek Bharat Shreshtha Bharat’ and ‘Celebrating 150 Years of Mahatma Gandhi’.

11.Name the author of the book “Bijji: Timeless Tales from Marwa”?

A. Dattaram Maruti Mirasdar
B. Achyut Godbole
C. Vishesh Kothari
D. Laxman Mane
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Laxman Mane

Explanation:  India has secured 5th place in its annual index. As per the report a total of 58 companies has informed about the environment-friendly activities undertaken by them. The report also said that about 98% of Indian companies have formed some type of group or small committee to look after climate-related issues within the companies.

12.Who presents the awards given to the soldiers in 26th January ceremony?

A. President of India
B. Prime Minister
C. Chief of Army
D. Vice- President
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. President of India

Explanation: the Police Medal for Gallantry (PMG), President’s Police Medal (PPM) for Distinguished Services and Police Medal (PM) for Meritorious Services to the Railway Protection Force (RPF) and Railway Protection Special Force (RPSF) personnel are given by President of India in Republic Day ceremony.

13.Who is the chairman of DRDO?

A. Rajnath Singh
B. V. K. Saraswat
C. Dr. K. Sivan
D. Dr. G. Satheesh Reddy
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Dr. G. Satheesh Reddy

Explanation: Dr. G. Satheesh Reddy is an Indian Aerospace Scientist and the current Chairman of Defence Research and Development Organisation.

14.Republic Day is celebrated on:

A. 24th January
B. 15th August
C. 26th January
D. 26th November
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 26th January

Explanation: Every year on 26th of January, Republic Day is celebrated as national festival of India.

15.In which of the following years International Customs Day was instituted?

A. 1953
B. 1960
C. 1993
D. 1993
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 1953

Explanation: The day was instituted by the World Customs Organization (WCO) in 1953 during the session of the Customs Cooperation Council (CCC) in Brussels, Belgium.


Yearly Current Affair PDF 2019 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 5200+ MCQ with Detailed Solutions

Yearly Current Affair PDF 2019 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 5200+ MCQ with Detailed Solutions
Yearly Current Affair PDF 2019 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 5200+ MCQ with Detailed Solutions
Print Friendly, PDF & Email