Daily GK & Current Affairs Quiz – 26th January 2020
Daily GK & Current Affairs Quiz – 26th January 2020

GK & Current Affairs Questions – 26th January 2020

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 26th  January 2020. Monthly Current Affairs PDF.January 2020 Current Affairs. Latest Current Affairs Questions for IBPS Clerk Mains, SBI Clerk & SBI PO 2020. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz January 2020″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – January 2020″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 26th January 2020


1.Which of the following country has taken chairmanship of Forum of the Election Management Bodies of South Asia(FEMBoSA)?
A. Bangladesh
B. China
C. India
D. Myanmar
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. India

Explanation: India has taken the Chair of FEMBoSA from CEC of Bangladesh and he handed over the Logo of FEMBoSA to CEC of India at the 10th Annual Meeting of FEMBoSA held in New Delhi.

2.Which of the following will be included under 6th schedule of the Indian Constitution?

A. Jammu and Kashmir
B. Ladakh
C. Manipur
D. Sikkim
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Ladakh

Explanation: Ministry of Tribal Affairs has proposed to include Ladakh in the 6th Schedule of Indian Constitution. It was declared by the Minister of Tribal Affairs i.e. Arjun Munda.

3.National Voters Day is celebrated on?
A. 24th January
B. 23rd January
C. 22nd January
D. 25th January
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 25th January

Explanation: the aim to celebrate the day is to create awareness about the voting rights of the people, especially among the youth who are 18 to 19 years old and attract more voters.
This day is observed at the National Level, Assembly Level, Constituency Level, State Level, Polling Station Level, and District Level.

4.In which of the following city International Summit on Women in STEM- Visualizing the Future was held?

A. New Delhi
B. Indore
C. Jaipur
D. Lucknow
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. New Delhi

Explanation: this International Summit was organized with an aim to boost the participation of women in science, technology, engineering and math (STEM) fields for the development of scientific careers. It was held at India habitat center, New Delhi.

5.In which of the following city First war memorial for animals will be setup?

A. Merrut
B. Agra
C. Lucknow
D. Haryana
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Merrut

Explanation: The Government will set up a war memorial for animals in Meerut, Uttar Pradesh. It will be set up at the Remount and Veterinary Corps (RVC) Centre and College in Meerut. RVC is where the army breeds, rears, and trains dogs, mules and horses.

6.In which of the following state Two day National Highway review is concluded?

A. Uttar Pradesh
B. Haryana
C. Rajasthan
D. Madhya Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Haryana

Explanation:  Shri Nitin Gadkari and General (Retd.) V. K. Singh has conducted a review meeting at Manesar near Gurugram, Haryana. They reviewed the projects of all National Highway development. They reviewed the project in a state-wise manner.

7.One Trillion Trees Initiative is launched by?

A. World Economic Forum
B. Biodiversity International
C. Earth Day Network
D. International Tree Foundation
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. World Economic Forum

Explanation: The one trillion trees initiative aims to slow down climate change by removing large amounts of carbon dioxide from the atmosphere.

8.With which of the following organization Govt. of India has signed loan agreement of 210 million dollars for Maharashtra Agribuisness?

A. International Monetary Fund
B. World Bank
C. Asian Development Bank
D. New Development Bank
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. World Bank

Explanation: it aims to support the smallholder farmers to participate in the competitive agriculture value chains and facilitate agri-business investments in the state. The loan amount is from the International Bank for Reconstruction and Development (IBRD) and has a grace period of six years and a maturity period of 13.5 years.

9.Which of the following state passes bill for having three state capitals?

A. Telangana
B. Andhra Pradesh
C. Gujarat
D. Madhya Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Andhra Pradesh

Explanation: The Andhra Pradesh Assembly has recently passed the law for the decentralization of the capital and overall development of all areas of the state by the year 2020. As per the law, there will be three capitals of Andhra Pradesh and it has become the first state in the country to do so.

10.Which of the following city become the most dynamic city in the world?

A. Mumbai
B. Kolkata
C. Hyderabad
D. New Delhi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Hyderabad

Explanation: Hyderabad has been declared the most dynamic city in the world.

11.Carbon Disclosure Project, a global reporting initiative that works to measure carbon reduction activities. What is the rank of India for the year 2019?

A. 10th
B. 7th
C. 4th
D. 5th
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 5th

Explanation:  India has secured 5th place in its annual index. As per the report a total of 58 companies has informed about the environment-friendly activities undertaken by them. The report also said that about 98% of Indian companies have formed some type of group or small committee to look after climate-related issues within the companies.

12.Which of the following states is not under the 6th Schedule of Indian Constitution?

A. Tripura
B. Mizoram
C. Meghalaya
D. Manipur
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Manipur

Explanation: Presently, the schedule includes four states of the North East Region of the country. The four states are Assam, Mizoram, Tripura and Meghalaya. Ministry of Tribal Affairs has also proposed to include Ladakh in the schedule.

13.National Tourism Day is celebrated on:

A. 21th January
B. 25th January
C. 22nd January
D. 24th January
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 25th January

Explanation: Every year on 25th of January National Tourism Day is celebrated to raise awareness about the importance of tourism for the economy of the country. India offers tourism in various fields like natural, cultural, heritage,  sports, rural, medical, educational, business, cruise, and eco-tourism form.

14.Where will be the 11th edition of the biennial Defexpo has been scheduled?

A. Lucknow
B. Bhopal
C. New Delhi
D. Jaislmer
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Lucknow

Explanation: The 11th edition of the biennial Defexpo will held at Lucknow in Uttar Pradesh. DRDO is all set to display indigeneous military systems and technologies.

15.Present Chief Justice of India inaugurated the 79th Foundation Day Celebrations and All India Conference of ITAT. Name the Chief Justice of India?

A. H.L. Dattu
B. T.S. Thakur
C. P Sathasivam
D. S. A. Bobde
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. S. A. Bobde

Explanation: Sharad Arvind Bobde is the current first chief justice of India. The Chief Justice of India, Mr. Bobde inaugurated the 79th Foundation Day Celebrations and All India Members’ Conference of the Income Tax Appellate Tribunal (ITAT).


Yearly Current Affair PDF 2019 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 5200+ MCQ with Detailed Solutions

Yearly Current Affair PDF 2019 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 5200+ MCQ with Detailed Solutions
Yearly Current Affair PDF 2019 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 5200+ MCQ with Detailed Solutions
Print Friendly, PDF & Email