Daily GK & Current Affairs Quiz – 25th January 2020
Daily GK & Current Affairs Quiz – 25th January 2020

GK & Current Affairs Questions – 25th January 2020

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 24th  January 2020. Monthly Current Affairs PDF.January 2020 Current Affairs. Latest Current Affairs Questions for IBPS Clerk Mains, SBI Clerk & SBI PO 2020. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz January 2020″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – January 2020″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 25th January 2020


1.Who is the Union Minister of Agriculture and Farmer Welfare)?
A. Rao Inderjit
B. Narendra Singh Tomar
C. Arjun Munda
D. D.V Sadananda Gowda
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Narendra Tomar

Explanation: The Union Minister for Agriculture and Farmers’ Welfare, Shri Narendra Singh Tomar held a bilateral meeting with the Brazilian Minister for Agriculture, Livestock and Food Supply.

2.Where was First Mahatma Gandhi Convention Centre established?

A. Africa
B. India
C. Britain
D. Australia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Africa

Explanation: The first centre was established in the memory of Mahatma Gandhi on his 150th birth anniversary in 2019. Indian Foreign Minister is on his Africa visit. It was jointly inaugurated by Foreign Minister S. Jaishankar and President of Niger Mahamadou Issoufou.

3.National Girl Child Day is celebrated on?
A. 24th January
B. 23rd January
C. 22nd January
D. 25th January
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 24th January

Explanation: National Girl Child Day is celebrated on 24 January. It aims to create awareness for rights of the girl child in India and aims to improve the condition of girls in the society. It aims to improve the condition of girls in society.

4.In which of the following city first e-Waste clinic will be opened?

A. Indore
B. Bhopal
C. Jaipur
D. Lucknow
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer B. Bhopal

Explanation: India’s first e-waste clinic will be inaugurated in Bhopal on 24 January. The clinic will be jointly set up by the Bhopal Municipal Corporation (BMC) and Central Pollution Control Board (CPCB). The e-waste clinic will be started on the basis of a three-month pilot project.

5.Which of the following country passed new visa rules aimed to restrict birth tourism?

A. USA
B. Canada
C. Australia
D. New Zealand
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. USA

Explanation: The USA has passed new visa rules aimed to restrict birth tourism, under which women who travel to USA to give birth so that their children could have the passport of USA. As per the new rules in the Federal Register, the applicants will be denied tourist visas if they are determined by consular officers to be coming to the US primarily to give birth.

6.Who is the chairman of SEBI?

A. S. K Mohanty
B. Gurumoorthy Mahalingam
C. Ajay Tyagi
D. K V R Murty
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Ajay Tyagi

Explanation:  Ajay Tyagi is the chairman of SEBI. SEBI stands for Securities and Exchange Board of India. SEBI is today in news as SEBI will use Artificial Intelligence to curb market manipulations.

7.RBI has increased VEE limit for FPI to Rs. ———– crore?

A. 1, 50,000 crore
B. 1, 00,000 crore
C. 2, 50,000 crore
D. 4, 00,000 crore
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 1, 50,000 Crore

Explanation: The Reserve Bank of India has reopened the allotment of the investment limit under the revised Voluntary Retention Route (VRR) for the debt investments by foreign portfolio investors (FPIs). RBI has increased the investment limit under VRR to Rs.1, 50,000 crore from the Rs.75, 000 crore, with a minimum period of three years.

8.With which of the following company Govt. of India has partnered to improve the performance of GSTN?

A. Tata Consultancy Services
B. Wipro
C. Reliance
D. Infosys
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Infosys

Explanation: The Govt. of India has partnered with Infosys to improve the performance of the Goods and Service Tax Network (GSTN) filing portal on a permanent basis.

9.Which of the following organization releases Corruption Perception Index?

A. World Economic Forum
B. Transparency International
C. United Nations
D. World Bank
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Transparency International

Explanation: India has ranked 80th in the global Corruption Perception Index. In 2018, India was ranked at 78th in the index. CPI is released by Transparency International.

10.With which of the following organization Ghana has signed MoU to implement Ghanas National LPG Promotion Policy?

A. IOCL
B. Bharat Petroleum
C. Reliance
D. Hindustan Petroleum
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. IOCL

Explanation: Indian Oil Corporation Ltd (IOCL) has signed MoU with Ghana’s National Petroleum Authority (NPA) in New Delhi.

11.Which of the following organization releases World Employment and Social Outlook Report? 

A. World Bank
B. United Nations
C. World Economic Forum
D. International Labour Organisation
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. International Labour Organisation

Explanation: International Labour Organization (ILO) has released the World Employment and Social Outlook Trends 2020. As per the report more than 470 million people worldwide are unemployed or underemployed.

12.Who won 2020 Subhash Chandra Aapda Prabandhan Puruskar award?

A. Sukhdev Singh
B. Darshan Lal Jain
C. Munnan Singh
D. Pravin Gordhan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Munnan Singh

Explanation: The award was announced on the occasion of Subhash Chandra Bose birth anniversary. Disaster Mitigation & Management Centre (DMMC), Uttarakhand under the institution category won the award. DMMC received a certificate and a cash prize of Rs.51 lakhs. The prize will be used by the winning institution for Disaster Management related activities only.

13.International Day of Education is celebrated on:

A. 21th January
B. 23rd January
C. 22nd January
D. 24th January
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 24th January

Explanation: International Day of Education is observed on 24 January. It aims to celebrate the role of education for peace and development. The day aims to remind that without inclusive and equitable quality education and lifelong opportunities for all.

14.National Data and Analytics Platform will be developed by?

A. NITI AAYOG
B. Minister of Electronics and Information Technology
C. Infosys
D. Ministry of Statistics and Program Implementation
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. NITI AAYOG

Explanation: NITI Aayog will develop the National Data and Analytics Platform (NDAP). The platform aims to allow the stakeholders to access publicly available government data in a user-friendly manner. NDAP was released by the Vice-chairman Dr. Rajiv Kumar.

15.Who is the first chief election commissioner of India?

A. Kalyan Sundram
B. S. P Ven Sharma
C. T N Sheshan
D. Sukumar Sen
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Sukumar Sen

Explanation: Sukumar Sen was the first election commissioner of India. The Election Commission of India (ECI) organized the 1st Sukumar Sen Memorial Lecture. The lecture was organized as a tribute to the first Chief Election Commissioner of India.


Yearly Current Affair PDF 2019 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 5200+ MCQ with Detailed Solutions

Yearly Current Affair PDF 2019 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 5200+ MCQ with Detailed Solutions
Yearly Current Affair PDF 2019 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 5200+ MCQ with Detailed Solutions
Print Friendly, PDF & Email