Daily GK & Current Affairs Quiz – 24th January 2020
Daily GK & Current Affairs Quiz – 24th January 2020
Best English Language Book For All Bank & Government Exams Preparation

GK & Current Affairs Questions – 24th January 2020

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 24th  January 2020. Monthly Current Affairs PDF.January 2020 Current Affairs. Latest Current Affairs Questions for IBPS Clerk Mains, SBI Clerk & SBI PO 2020. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz January 2020″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – January 2020″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 24th January 2020


1.Who will be the new MD of State Bank of India (SBI)?
A. Anshula Kant
B. P.K Gupta
C. Arijit Basu
D. Challa Sreenivasulu Setty
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Challa Sreenivasulu Setty

Explanation: Govt. of India has appointed Challa Sreenivasulu Setty as the new MD of SBI. The term of the MD is for a period of three years.

2.Who has won Global Citizen Prize: Cisco Youth Leadership Award?

A. John Legend
B. Wawira Njiru
C. Priya Prakash
D. Shared by both A and C
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Priya Prakash

Explanation: Priya works in schools to curb childhood obesity and prevent children from mental and physical health issues through her organization HealthSetGo.

3.What is the rank of India in recently released democracy index?
A. 49th
B. 51th
C. 74th
D. 71th
E. 35th

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 51th

Explanation: The index referred to the changes in Jammu & Kashmir and the controversial implementation of the National Register of Citizens (NRC) in Assam as the democratic regression caused in India.

4.Which of the following country joins Reskilling Revolution Scheme at the World Economic Reform annual meet?

A. India
B. France
C. Germany
D. Malaysia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. India

Explanation: India has joined The Reskilling Revolution scheme aims to train workers from technological change and help economies by providing new skills for the Fourth Industrial Revolution.

5.Which of the following organization has send half humanoid Vyommitra as a trial to space ahead of Gaganyaan mission. 

A. ISRO
B. NASA
C. Jointly by ISRO and NASA
D. BARC
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. ISRO

Explanation: ISRO has send Vyommitra, a prototype of half humanoid ad a trial to space before its Gaganyaan mission which aimed at sending astronauts to the space.

6.Where is the Kalalladu-Mundanthurai tiger reserve located?

A. Karnataka
B. Telangana
C. Madhya Pradesh
D. Tamil Nadu
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Tamil Nadu

Explanation:  it is located in the Tamil Nadu.The annual wildlife census has begun in the tiger sanctuary in Tamil Nadu on 22 January 2020. It will be held until 27 January. The census results will be included in the annual State of Wild Life Population report of the Union Ministry of Forest and Environment. Survey.

7.How much procurement has been approved by the Ministry of Defence for military equipment?

A. 1000 crore
B. 5100 crore
C. 750 crore
D. 1500 crore
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 5100 Crore

Explanation: Rs. 5100 crore has been procured for the military equipment by the ministry of defence. It has also approved the construction of six conventional submarines for the Navy in India.

8.Who is the Chairman of G77 group?

A. Palestine
B. Guyana
C. South Africa
D. Israel
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Guyana

Explanation: Guyana took over the chairmanship of G77. In 2020, Group of 77 will be celebrating the 75th anniversary of the United Nations. G77 is the largest intergovernmental organization of developing countries in the United Nations. India is the member of the group.

9.23rd January is the birth anniversary of?

A. G.K. Gokhle
B. S.C. Bose
C. Bal Gangadhar Tilak
D. Lal Bahadur Shastri
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. S.C. Bose

Explanation: Subhash Chandra Bose Jayanti is celebrated on 23 January 2020. The day marks the 124th birth anniversary of Bose. Subhash Chandra Bose’s birth anniversary commemorates his contribution to India’s struggle for independence.

10.Which of the following organization releases Global Sociality Mobility Index?

A. World Bank
B. World Economic Forum
C. United Nations
D. UNCTAD
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. World Economic Forum.

Explanation: This report is launched by the World Economic Forum.

11.Which of the following USA has signed agreement for the protection of Titanic debris. 

A. Japan
B. Britain
C. Australia
D. Canada
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. Britain

Explanation: With Britain, USA has signed the agreement. The titanic crash was happened 107 years ago.

12.Recently Hyderabad Metro Rail Limited has tied up with which of the following online bus ticketing platform?

A. Ibibo
B. Travelyaari
C. RedBus
D. ABhi bus
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Red Bus

Explanation: Hyderabad Metro Rail Limited has tied up with redbus ticketing platform to start carpool service for train passengers.

13.What is the rank of India in Global Sociality Mobility Index?

A. 76th
B. 82nd
C. 53rd
D. 69th
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 76th

Explanation: From the 82 countries in the list, India ranked at 76th. Denmark has topped the list.

14.Who will head the committee set up by Supreme Court to firm up draft legislation to give legal sanctity to disputes settled through mediation?

A. Niranjan Bhat
B. JP Bhat
C. Sriram Panchu
D. PS Narshima
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Niranjan Bhat

Explanation: Niranjan Bhat will head the committee to give legal sanctity to disputes settled through mediation.

15.Against which of the following virus, Indian airports has started thermal screening of passengers arriving from China and HongKong?

A. Zika Virus
B. Corona Virus
C. Ebola Virus
D. Japanese Encephalitis
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer B. Corona Virus

Explanation: Coronaviruses cause diseases in mammals and birds that include diarrhea in cows and pigs, upper respiratory disease in chickens and rare, but potentially lethal, human respiratory infections although these are often mild. There are no vaccines or antiviral drugs that are approved for prevention or treatment.


Yearly Current Affair PDF 2019 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 5200+ MCQ with Detailed Solutions

Yearly Current Affair PDF 2019 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 5200+ MCQ with Detailed Solutions
Yearly Current Affair PDF 2019 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 5200+ MCQ with Detailed Solutions