Daily GK & Current Affairs Quiz – 21st February 2020
Daily GK & Current Affairs Quiz – 21st February 2020

GK & Current Affairs Questions – 21st February 2020

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 21st February 2020. Monthly Current Affairs PDF.February 2020 Current Affairs. Latest Current Affairs Questions for IBPS Clerk Mains, SBI Clerk & SBI PO 2020. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz February 2020″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – February 2020″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 21st February 2020


1.In which of the following state North East Sustainable Development Goals 2020 will be held?
A. Sikkim
B. Meghalaya
C. Assam
D. Arunachal Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Assam
Explanation: The North East Sustainable Development Goals Conclave 2020 will be held in Assam from February 24-26, 2020. The theme of the Sustainable Development Goals (SDG) Conclave 2020 is Partnerships, Cooperation and Development of North Eastern States.

2.India’s rank in UN-backed Sustainable Index 2020 report is:
A. 71st
B. 77th
C. 24th
D. 39th
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 77th
Explanation: India has been ranked at 77th position in the Sustainability Index 2020 and 131st on the Flourishing Index 2020, according to a UN-backed report. The report released on 19 February 2020 commissioned by the World Health Organization (WHO), UN Children’s Fund (UNICEF) and The Lancet medical journal.

3.Arunachal Pradesh, Mizoram statehood day is celebrated on:
A. 17th February
B. 19th February
C. 16th February
D. 20th February
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 20th February
Explanation: Indian states of Mizoram and Arunachal Pradesh celebrated the Statehood Day on 20 February.The culture of Arunachal Pradesh is special. The people are known for their wonderful nature and patriotic zeal. Similarly, the people of Mizoram are known for their valour and rich value systems.

4.Who among the following has been appointed as the new Central Vigilance Commissioner?
A. Sanjay Kothari
B. Sharad Kumar
C. Pradeep Kumar
D. P J Thomas
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Sanjay Kothari
Explanation:  The Secretary to the President Sanjay Kothari has been chosen as the new Chief Vigilance Commissioner (CVC) by a high-powered 6-member committee headed by Prime Minister Narendra Modi. The former Information and Broadcasting Secretary Bimal Julka has been chosen as the new Chief Information Commissioner (CIC) in the Central Information Commission.

5.In which of the following city K D Jadhav Indoor stadium is located?
A. Hyderabad
B. New Delhi
C. Pune
D. Indore
E. None of these

Correct Answer – B. New Delhi
Explanation: Indian wrestlers have won five medals that includes one gold and four bronze from the Greco Roman category of the Asian Wrestling Championships 2020 which was held at the KD Jadhav Indoor Stadium, Indira Gandhi Arena, New Delhi on 18 and 19 February 2020. The lone gold came from Indian Wrestling Champion Sushil Kumar in 87 kg category by defeating Azat Salidinov from Kyrgyzstan.

[/su_spoiler]

6. Bhaskaracharya Institute of Space Applications and Geoinformatics (BISAG) located at:

A. Gujarat
B. Maharashtra
C. Karnataka
D. Tamilnadu
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Gujarat
Explanation: Pakistan successfully flight tested the air-launched nuclear-capable cruise missile Ra’ad-II. The test aimed to boost the military’s deterrence capability on land and at sea. The Ra’ad-II missile is an attempt to match India’s BrahMos cruise missile.

7.World Day of Social Justice observed on:
A. 17th February
B. 19th February
C. 16th February
D. 20th February
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 20th February
Explanation: The United Nations’ (UN) World Day of Social Justice is observed on February 20 every year since 2009. 2020 Theme: “Closing the Inequalities Gap to Achieve Social Justice”

8.Which of the following organization hosts National e-Governance Awards?
A. Department of Telecommunications
B. Department for Promotion of Industry and Internal Trade
C. Department of Pharmaceuticals
D. Department of Administrative Reforms and Public Grievances
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Department of Administrative Reforms and Public Grievances
Explanation: National e-Governance Awards are presented every year by the Department of Administrative Reforms and Public Grievances (DARPG). The award aims to recognize and promote excellence in the implementation of e-Governance initiatives. More than 500 nominations were received.

9.The ________ was awarded Silver under Category II of National e-Governance Awards-“Excellence in providing Citizen-centric Delivery”.
A. RailMadad Portal
B. Swachh Bharat Mission
C. National Career Portal
D. e-Governance Portal
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. RailMadad Portal
Explanation: RailMadad was awarded Silver under Category II of National e-Governance Awards-“Excellence in providing Citizen-centric Delivery”. The award was presented at the 23rd National Conference on e-Governance. RailMadad is the grievance redressal portal of Indian Railways.The portal can be accessed by Railways customers using RailMadad Helpline 139, website railmadad.indianrailways.gov.in

10.Which of the following city has became Assam’s first zero-waste town?
A. Guwahati
B. Silchar
C. Jorhat
D. Titabor
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Titabor
Explanation: Titabor has become Assam’s first “zero waste town” by setting high standards in effective integrated waste management. Titabor has revolutionized municipal solid waste management than any other town in the state.

11. Bronze Dancing Girl was excavated from ________.
A. Kalibangam
B. Lothal
C. Mohenjodaro
D. Dholavira
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Mohenjodaro
Explanation: Dancing Girl is a prehistoric bronze sculpture made in the lost-wax process about c. 2300-1750 BCE in the Indus Valley Civilisation city of Mohenjodaro, which was one of the earliest cities.

12.The theme of the 2020 World Day of Social Justice is:
A. If you want Peace and Development, Work for Social Justice
B. Closing the Inequalities Gap to Achieve Social Justice
C. Workers on the Move: the Quest for Social Justice
D. Life and Dignity of the Human Person
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Closing the Inequalities Gap to Achieve Social Justice
Explanation: World Day of Social Justice is observed on 20 February. The theme for the year 2020 is “Closing the Inequalities Gap to Achieve Social Justice”. The theme focuses to uphold the principles of social justice by promoting gender equality, or the rights of indigenous peoples and migrants.

13.The Laureus World Sportsman of the year award won by ________.
A. Lewis Hamilton
B. Lionei Messi
C. Oksana Masters
D. A and B
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. A and B
Explanation: British racing driver Lewis Hamilton and footballer Lionel Messi were declared the joint winners of the Laureus World Sportsman of the year award. The two received the same number of votes. For the first in the 20-year history, the award was split.

14.Which country will host 2022 Asian Football Confederation (AFC) Women’s Asian Cup?
A. China
B. India
C. Sri Lanka
D. Japan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. India
Explanation: India has been selected to host the 2022 AFC Women’s Asian Cup. This was announced by the Women’s Committee of the Asian Football Confederation (AFC)  in Kuala Lumpur, Malaysia, on 19 February 2020. India is the first South Asian country to host the Asian Football Confederation (AFC) Women’s Asian Cup.

15.The Agriculture Ministry will launch Tilhan Mission to make the country self-reliant in oilseed production. Name the Union Minister of Agriculture & Farmers Welfare.

A. Harsimrat Kaur Badal
B. Narendra Singh Tomar
C. Smriti Zubin Irani
D. Prahlad Joshi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Narendra Singh Tomar
Explanation: The Union Minister of Agriculture & Farmers Welfare and Minister of Rural Development, Shri Narendra Singh Tomar has announced that the government will launch Tilhan Mission to make the country self-reliant in oilseed production.


Yearly Current Affair PDF 2019 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 5200+ MCQ with Detailed Solutions

Yearly Current Affair PDF 2019 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 5200+ MCQ with Detailed Solutions
Yearly Current Affair PDF 2019 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 5200+ MCQ with Detailed Solutions
Print Friendly, PDF & Email