Daily GK & Current Affairs Quiz – 17th February 2020
Daily GK & Current Affairs Quiz – 17th February 2020

GK & Current Affairs Questions – 17th February 2020

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 17th February 2020. Monthly Current Affairs PDF.February 2020 Current Affairs. Latest Current Affairs Questions for IBPS Clerk Mains, SBI Clerk & SBI PO 2020. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz February 2020″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – February 2020″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 17th February 2020


1.Indian Railways will operate a new train based on_______ theme.
A. Mahabharata
B. Ramayana
C. Art and Craft
D. A and B
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Ramayana
Explanation: Indian Railways will operate a new train based on Ramayana theme which will take pilgrims to locations associated with Lord Rama. The new Ramayana circuit train will start operating from the last week of March. The train will give a feel to passengers of a temple on wheels with themes and pictures related to Ramayana. The exterior and the interior of the train will be based on the Ramayana theme with bhajans playing on board.

2.MILAN 2020 is a _______ exercise.
A. Indian Navy
B. Air force
C. A and B
D. Indian Army
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Indian Navy
Explanation: Milan 2020 includes a broader array of exercises at sea in multi-national groupings with seamanship drills, simulation of complex operational scenarios, tactical manoeuvres, and others. The event is aimed at honing the skills of operators, maintainers, planners, and executors across the full range of skill-sets, responsibilities, and authority on board a warship.

3.Which of the following state/UT is to conduct countrywide roadshows?

A. New Delhi
B. Jammu and Kashmir
C. Maharashtra
D. Uttar Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Jammu and Kashmir
Explanation: Jammu and Kashmir, the Union territory administration, come up with a plan to send 54 of its top officers to conduct roadshows across the country from February 17. The roadshows were scheduled from February 17 onwards in major cities across the country, a senior officer said, adding that each roadshow will focus on showcasing specific sectors for seeking investment in Jammu and Kashmir.

4.In which of the following state PM Modi recently inaugurated 63-feet high India’s largest statue of Pt. Deendayal Upadhyay?
A. Maharashtra
B. Jharkhand
C. Uttar Pradesh
D. Madhya Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Uttar Pradesh
Explanation:  PM Modi inaugurated a cultural arts and handicrafts exhibition named ‘Kashi Ek Roop Anek’ organized at the Deen Dayal Upadhyay Trade Facilitation Center, at Varanasi. Unveiled the 63 feet Statue of Deendayal Upadhyay (largest statue of the leader in the country) and dedicated to the nation the Deendayal Upadhyay Memorial in Varanasi.

5.In which of the following city 2020 All India Conference of the Central Administrative Tribunal (CAT) was held?
A. Mumbai
B. New Delhi
C. Bhopal
D. Kanpur
E. None of these

Correct Answer – B. New Delhi
Explanation: The annual All India Conference of the Central Administrative Tribunal (CAT) was held in New Delhi, on 16 February 2020. The Conference was presided over by Union Minister for Law and Justice, Shri Ravi Shankar Prasad.

[/su_spoiler]

6.15th Finance Commission is headed by:
A. Nand Kishore Singh
B. Anurag Thakur
C. Ashok Lahiri
D. A K Singh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Nand Kishore Singh
Explanation: The Fifteenth Finance Commission has constituted a 5-member group on Defence and Internal Security. The panel will be headed by the Chairman of the commission, Shri N.K. Singh. Home Secretary, Defence Secretary, Finance Secretary and a member of Commission will be the other members of the group.

7.Joshna Chinappa has claimed gold medal in a national championship recently. She belongs to:
A. Golf
B. Badminton
C. Squash
D. Tennis
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Squash
Explanation:  India’s top seed squash ace Joshna Chinappa has clinched 77th Senior National Championship in woman’s category by defeating Tanvi Khanna, 8-11, 11-6, 11-4, 11-7. With this win, Chinappa claimed the 18th title of her career.

8.Who is the head of Municipal Bonds Development Committee constituted by SEBI?
A. S K Mohanty
B. N K Singh
C. Sujit Prasad
D. K V R Murty
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Sujit Prasad
Explanation: Markets regulator Securities and Exchange Board of India (SEBI) has constituted a municipal bonds development committee. The committee will be headed by the Executive Director of SEBI, Mr Sujit Prasad and comprise of representatives from municipal corporations, lawyers, professionals and market practitioners.

9.Which of the following country won the 2020 Badminton Asia Men’s Team Championship?
A. India
B. Indonesia
C. Australia
D. Denmark
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Indonesia
Explanation: The 2020 Badminton Asia Team Championships was held in Manila, Philippines from 11 to 16 February 2020.  The tournament serves as the Asian qualifiers for the 2020 Thomas & Uber Cup in Denmark. Indonesia beat Malaysia in the finals to win the Men’s Team gold medal. The Indian Men’s team settled for bronze at the Championships after losing to two-time defending champions Indonesia 2-3 in semi-finals.

10.The 2020 World SnowShoe Championship held at:
A. India
B. Japan
C. Australia
D. Canada
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Japan
Explanation: Three Indian athletes from Kashmir, have won medals in their respective categories at the 2020 World SnowShoe Championship held at Myoko, Japan from 15 to 16 February 2020. Participants from 17 countries of different continents participated in the championship. It is first time ever in the history of SnowShoe sport that Indian athletes bagged medals in the World Championship. Indian contingent included nine members, of which three athletes bagged one silver and two bronze medals.

11. India and ___________marching hand-in-hand to foster business relations?
A. Thailand
B. Nepal
C. Myanmar
D. Israel
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – Thailand
Explanation:  Today, Tomorrow, Together collaboration with the India Thai Chamber of Commerce (ITCC) at their premises at Sathon, Bangkok, The exclusive networking saw the presence of eminent dignitaries such as Abhisit Vejjajiva, the former Prime Minister of Thailand and Suchitra Durai, the Ambassador of India to the Kingdom.

12.Who is the President of Portugal?
A. Vitorino Silva
B. Jorge Sequeira
C. Marcelo Rebelo de Sousa
D. Cândido Ferreira
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Marcelo Rebelo de Sousa
Explanation: India and Portugal signed 14 agreements to boost cooperation in a range of areas, including defense, investment, transport, ports, culture, and industrial and intellectual property rights and yoga. The agreements were signed after extensive talks between Prime Minister Narendra Modi and Portuguese President Marcelo Rebelo de Sousa in New Delhi.

13.Airports Authority of India headquarters located at:
A. Mumbai
B. New Delhi
C. Bhopal
D. Kanpur
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. New Delhi
Explanation:  The Airports Authority of India or AAI is a statutory body working under the Ministry of Civil Aviation, Government of India headquartered at New Delhi is responsible for creating, upgrading, maintaining and managing civil aviation infrastructure in India.

14.The International Institute for Strategic Studies (IISS) has released Military Balance report, which states that the global defence spending in the year 2019 increased by __________ percent.
A. 3
B. 4
C. 2
D. 5
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 4
Explanation: The global Defense spending rose by 4% in 2019 compared to the previous year, as per a new report titled “Military Balance” published by the London-based think tank International Institute for Strategic Studies (IISS). As per the international think tank, this global rise is the highest annual increase in 10 years. USA and China both increased their spending by 6.6 percent to $684.6 billion and $181.1 billion respectively. In Europe, defence spending stepped up by 4.2 percent.

15.Saurav Ghosal is related to which of the following sports:

A. Golf
B. Badminton
C. Squash
D. Tennis
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Squash
Explanation: Saurav Ghosal belong to Squash and won in Men’s single category to bag his 13th career titles. Ghosal defeated second seed Abhishek Pradhan 11-6, 11-5, 11-6.


Yearly Current Affair PDF 2019 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 5200+ MCQ with Detailed Solutions

Yearly Current Affair PDF 2019 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 5200+ MCQ with Detailed Solutions
Yearly Current Affair PDF 2019 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 5200+ MCQ with Detailed Solutions
Print Friendly, PDF & Email