Daily GK & Current Affairs Quiz – 16th February 2020
Daily GK & Current Affairs Quiz – 16th February 2020
Best English Language Book For All Bank & Government Exams Preparation

GK & Current Affairs Questions – 16th February 2020

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 16th February 2020. Monthly Current Affairs PDF.February 2020 Current Affairs. Latest Current Affairs Questions for IBPS Clerk Mains, SBI Clerk & SBI PO 2020. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz February 2020″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – February 2020″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 16th February 2020


1.Who among the following has been appointed as new CMD of Air India?
A. Vinod Kumar Yadav
B. Ashwani Lohani
C. Rajiv Bansal
D. Piyush Goyal
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Rajiv Bansal
Explanation: Rajiv Bansal appointed as the chairman and managing director of Air India for a second time, a Personnel Ministry government announced a 100 percent stake sale of the debt-ridden national carrier. Bansal, a 1988-batch IAS officer of the Nagaland cadre, is currently the additional secretary in the Ministry of Petroleum and Natural Gas.

2.World Pangolin Day is observed on:
A. 15th February
B. 13th February
C. 14th February
D. 12th February
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 15th February
Explanation: Madhya Pradesh forest department radio-tagged an Indian Pangolin (Manis crassicaudata) for the first time to know its ecology and develop an effective conservation plan for it. The team successfully rehabilitated two Indian pangolins in the wild. This is the first-ever case of successful rehabilitation effort of the species where the released individuals are monitored in the wild using telemetry to ensure a better success rate. The measure comes as the world gets ready to observe the ninth ‘World Pangolin Day’ on February 15, 2020.

3.In which of the following city India’s first ever intercity electric bus service is launched?

A. New Delhi
B. Kolkata
C. Chennai
D. Mumbai
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Mumbai
Explanation: Nitin Gadkari launched India’s first inter-city electric bus service between Mumbai and Pune. Planning to extend these services in other parts of Maharashtra and adjoining states in the near future.
The 43-seater capacity luxury electric bus is capable of operating within a range of 300 kilometers on a single charge and would be administered twice daily between the two cities.

4.Which of the following state radio-tags first-ever Indian Pangolin?
A. Maharashtra
B. Jharkhand
C. Odisha
D. Madhya Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Madhya Pradesh
Explanation:  Madhya Pradesh forest department radio-tagged an Indian Pangolin (Manis crassicaudata) for the first time to know its ecology and develop an effective conservation plan for it.

5.Who among the following has inaugurated Cha-Chai art work at National Museum?
A. Piyush Goyal
B. Smriti Zubin Irani
C. Prahlad Singh Patel
D. Kiran Rijiju
E. None of these

Correct Answer – C. Prahlad Singh Patel
Explanation: Portuguese President Marcelo Rebelo de Sousa and Union Minister for Culture and Tourism Prahlad Singh Patel inaugurated the Cha-Chai, installation of the art-work of Joana Vasconcelos at the National Museum. The installation represents the five o’clock tradition of serving tea in Portugal originated in the 17th century. Indian and Portugal India and Portugal collaborating to develop various cultural projects in India.

[/su_spoiler]

6.To which of the following state/UT, nine medical colleges and two AIIMS are sanctioned?
A. New Delhi
B. Jammu and Kashmir
C. Uttar Pradesh
D. Ladakh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Jammu and Kashmir
Explanation: Union Minister of State for Personnel, Public Grievances and Pensions Jitendra Singh performed Bhoomi pooja ceremony of AIIMS building. Jammu and Kashmir allocated two AIIMS – one in Jammu and another in Kashmir. The nine medical colleges had been sanctioned in Jammu and Kashmir in addition to the two AIIMS.

7.Annual theatre event of _______ to celebrate Ek Bharat Shrestha Bharat.
A. IIT Chennai
B. IIT Roorkee
C. IIT Bombay
D. IIT Delhi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. IIT Bombay
Explanation: The essence of Ek Bharat Shreshtha Bharat, IIT Bombay’s Cultural Council, and Fourthwall – the Dramatics Club, is organizing Ann Prod the annual theatre showcase event of the institute, at P C Saxena Auditorium at the campus in Powai at 7 p.m Different forms of theatre, Ann Prod, will focus on the states of Maharashtra and Goa.

8.When was the General Insurance Corporation of India founded?
A. 1972
B. 1973
C. 1971
D. 1993
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 1972
Explanation: GIC of India is a state owned enterprise in India. It was the sole reinsurance company in the Indian insurance.It is founded on 22 November 1972.

9.The headquarter of Khelo India Youth Games is located at:
A. Mumbai
B. New Delhi
C. Bhopal
D. Kanpur
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. New Delhi
Explanation: Khelo India Youth Games (KIYG), formerly Khelo India School Games (KISG), meaning Play India Youth Games, held annually in January or February, are the national level multidisciplinary grass root games in India held for two categories, namely under-17 years school students and under-21 college students. Every year best 1000 kids will be given an annual scholarship of ₹5 lakh (US$7,000) for 8 years to prepare them for the international sporting events

10.The Kashi Mahakal Express is the third private train of Indian Railways. It will run between which of the following cities?
A. Varanasi-Indore
B. Varanasi-Surat
C. Varanasi-Kolkata
D. Varanasi-Gwalior
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Varanasi-Indore
Explanation: Prime Minister Shri Narendra Modi will inaugurate the Indian Railways’ third corporate passenger train named Kashi Mahakal Express on 16th February 2020. The train will be run by the Indian Railway Catering and Tourism Corporation (IRCTC) between Varanasi and Indore, connecting religious places of the two states.

11. In which of the following state Difficult Dialogues 2020 has been organized?
A. Telangana
B. Uttar Pradesh
C. West Bengal
D. Goa
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Goa
Explanation:  The fifth edition of Difficult Dialogues, an annual forum examining issues of contemporary relevance in South Asia, is being held in Panaji, Goa from 14 to 16 February 2020. The Difficult Dialogues 2020 focuses on the “State of Law” in India.

12.Which of the following city police has launched Operation Nakail to allot unique number to auto rickshaw drivers in the district?
A. Noida
B. Ghaziabad
C. Gurgaon
D. New Delhi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Ghaziabad
Explanation: The Ghaziabad police authorities have announced to launch an initiative named ‘Operation Nakail’ under which the identity of all auto-rickshaw drivers plying in the district will be verified and a unique four-digit number will be allotted to them. The drivers will be required to get the unique number painted on front, left, right and rear side of the auto-rickshaws.

13.In which of the following city The 7th International Congress of the Society for Ethnopharmacology (SFEC 2020) on traditional medicine was held?
A. Mumbai
B. New Delhi
C. Bhopal
D. Kanpur
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. New Delhi
Explanation:  The 7th International Congress of the Society for Ethnopharmacology (SFEC 2020) will be held in New Delhi from February 15 to 17, 2020. The three-day conference will be inaugurated by Minister of State for AYUSH Shripad Yesso Naik. The congress is being organised by Jamia Hamdard University, Delhi, and is being supported by the Ministry of AYUSH and Department of Biotechnology among others.

14.Who among the following has been awarded with the prestigious Dan David Prize 2020?
A. Ramakant Shukla
B. Gita Sen
C. Ved Kumar Tripathi
D. B and C
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Gita Sen
Explanation: India’s pioneering feminist scholar and activist Gita Sen, has won the prestigious Dan David Prize 2020 in present category. The award is given by the Dan David Foundation headquartered at Tel Aviv University, Israel, annually in three categories, which is past, present and future. Each category carries $1 million prizes.

15.‘Conference on Combating Drug Trafficking’ was held in:

A. Mumbai
B. New Delhi
C. Bhopal
D. Kanpur
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. New Delhi
Explanation: The first-ever BIMSTEC nations’s ‘Conference on Combating Drug Trafficking’ was held in New Delhi on 13 and 14 February 2020, to provide a platform for the Partner Nations to share ideas and exchange best practices required to combat the drug menace in the region.


Yearly Current Affair PDF 2019 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 5200+ MCQ with Detailed Solutions

Yearly Current Affair PDF 2019 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 5200+ MCQ with Detailed Solutions
Yearly Current Affair PDF 2019 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 5200+ MCQ with Detailed Solutions