Daily GK & Current Affairs Quiz – 15th February 2020
Daily GK & Current Affairs Quiz – 15th February 2020
Best English Language Book For All Bank & Government Exams Preparation

GK & Current Affairs Questions – 15th February 2020

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 15th February 2020. Monthly Current Affairs PDF.February 2020 Current Affairs. Latest Current Affairs Questions for IBPS Clerk Mains, SBI Clerk & SBI PO 2020. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz February 2020″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – February 2020″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 15th February 2020


1.National Conference on Policy Framework for Skilling of Women and Children was held at:
A. Hyderabad
B. Mumbai
C. Indore
D. New Delhi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. New Delhi
Explanation: National Conference on Policy Framework for Skilling of Women and Children was held on 14 February in New Delhi. The Ministries of Women & Child Development (WCD) partnered with Skill Development & Entrepreneurship to enable and empower the women and youth of India with skilling in every segment where India is competent to make a mark.

2.Who has organized a workshop focusing on fostering steel usage in the Railways and Defence sectors?
A. Ministry of Steel
B. Confederation of Indian Industry
C. Ministry of Commerce and Industry
D. A and B
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. A and B
Explanation: Ministry of Steel along with the Confederation of Indian Industry (CII) is to organize a workshop on 17 February 2020 in New Delhi. The aim of the workshop is to provide an in-depth discussion with the Railways and Defence sector to identify gaps and opportunities available in the supply of Steel and Steel Products.

3.With which of the following country India has signed cooperation agreement in the field of Maritime Transport and ports?

A. Portugal
B. Sri Lanka
C. Myanmar
D. Indonesia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Portugal
Explanation: A Cooperation Agreement was signed between India and the Republic of Portugal in the field of Maritime Transport and Ports on 14 February 2020. The objective of the agreement is to strengthen the coordination of Maritime transport between the two countries.

4.Which of the following state has hiked dearness allowance upto 5%?
A. Maharashtra
B. Jharkhand
C. Odisha
D. Madhya Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Odisha
Explanation:  Odisha State government has announced a hike in 5% for Dearness Allowance (DA) for the state government employees and pensioners. The announcement was made by the Chief Minister of Odisha Naveen Patnaik on 14 February. The state also announced a hike of 10% arrears of 7th pay commission.

5.Which of the following organization has removed India from the developing country list?
A. United Kingdom Trade Representative
B. United States Trade Representative
C. China Trade Representative
D. France Trade Representative
E. None of these

Correct Answer – B. United States Trade Representative
Explanation: The United States Trade Representative (USTR) has changed an administrative rule to impose countervailing duties (CVDs) on goods from India and certain other countries. Until 10 February 2020, India was on the developing country list and therefore eligible for the more relaxed standards. India has now been taken off of that list.

[/su_spoiler]

6.In which of the following state/UT, the memorial for Central Reserve Police Force is located?
A. New Delhi
B. Jammu and Kashmir
C. Uttar Pradesh
D. Ladakh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Jammu and Kashmir
Explanation: President Ram Nath Kovind paid homage to martyrs of Pulwama. In Jammu, a memorial to the Central Reserve Police Force (CRPF) personnel was inaugurated at Lethpora camp on 14 February. On the memorial, the names of all the martyrs along with their pictures are engraved as a part of the memorial along with the motto of CRPF ‘Seva and Nishtha’ (Service and Loyalty).

7.The fifth edition of joint military exercise Ajeya Warrior 2020 began at _______.
A. Durrington Walls
B. Avebury
C. Salisbury Plains
D. Woodhenge
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Salisbury Plains
Explanation: The fifth edition of joint military exercise Ajeya Warrior 2020 began at Salisbury Plains in the United Kingdom. The exercise is held between India and the United Kingdom.

8.Where was the National Workshop on Disaster Risk Financing, Insurance, and Risk Transfer held?
A. Mumbai
B. New Delhi
C. Kochi
D. Hyderabad
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Mumbai
Explanation: National Workshop on Disaster Risk Financing, Insurance, and Risk Transfer was held at the Insurance Institute of India in Mumbai on 13 February.

9.National Organic Festival will be held at:
A. Mumbai
B. New Delhi
C. Bhopal
D. Kanpur
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. New Delhi
Explanation: Ministry of Food Processing Industries (MoFPI) is to organize a National Organic Festival with a special focus on women entrepreneurs. The festival will be jointly organized by the MoFPI and Ministry of Women and Child Development (MoWCD). The festival will be held from 21-23 February 2020 at Jawaharlal Nehru Stadium, New Delhi.

10.Who among the following has won the International Hockey Federation’s (FIH) Men’s Player of the Year award?
A. Rupinder Pal Singh
B. Harmanpreet Singh
C. Manpreet Singh
D. A and C
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Manpreet Singh
Explanation: Manpreet Singh won the International Hockey Federation’s (FIH) Men’s Player of the Year award. He created a record as he became the first Indian hockey team player to win the awards since its inception in 1999.

11. Which of the following ministry has organized National Organic Festival?
A. Ministry of Human Resource Development
B. Ministry of Food Processing Industries
C. Ministry of Health and Family Welfare
D. Ministry of Agriculture and Farmer’s Welfare
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Ministry of Food Processing Industries
Explanation: Ministry of Food Processing Industries (MoFPI) is to organize a National Organic Festival with a special focus on women entrepreneurs. The festival will be jointly organized by the MoFPI and Ministry of Women and Child Development (MoWCD). The festival aims to empower women and promote organic produce.

12.The railway electrification project in Katwa-Azimganj and Monigram-Nalhati project has been dedicated. WHere is this corridor located?
A. Telangana
B. Uttar Pradesh
C. West Bengal
D. Andhra Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. West Bengal
Explanation: Minister of Railways and Commerce & Industry Piyush Goyal dedicated a project in Katwa-Azimganj and Monigram-Nalhati sections of Howrah and Malda Divisions of West Bengal. The estimated cost of 140 km of railway electrification project in Katwa-Azimganj and Monigram-Nalhati sections is Rs. 219 Crores.

13.Which of the following Indian Navy’s ship has arrived in Colombo, Sri Lanka under a mutual agreement to carry out the Joint Hydrographic Survey off the South West Coast of Sri Lanka?
A. INS Jamuna
B. INS Nirupak
C. INS Darshak
D. INS Kaveri
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. INS Jamuna

Explanation:  INS Jamuna (J16) arrived in Colombo, Sri Lanka under a mutual agreement to carry out the Joint Hydrographic Survey off the South West Coast of Sri Lanka. It is commanded by Captain HA Hardas. It will be deployed for over 2 months.

14.Which of the following launched a system to track client securities?
A. SEBI
B. RBI
C. Ministry of Finance
D. B and C
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. SEBI
Explanation: The Securities and Exchange Board of India (SEBI) has introduced an in-house system to track the movement of client securities that are collected as collateral by brokers. SEBI has developed the in-house capabilities to track the movement of client securities collected by the broker as collateral online.

15.Ministry of Women & Child Development (WCD) partnered with ______ to enable and empower the women and youth of India with skilling in every segment.

A. Ministry of Skill Development & Entrepreneurship
B. Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises
C. Ministry of Human Resource Development
D. A and B
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Ministry of Skill Development & Entrepreneurship
Explanation: The Ministries of Women & Child Development (WCD) partnered with Skill Development & Entrepreneurship to enable and empower the women and youth of India with skilling in every segment where India is competent to make a mark. The announcement was made by the Union Minister of WCD and Textiles Smriti Zubin Irani.


Yearly Current Affair PDF 2019 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 5200+ MCQ with Detailed Solutions

Yearly Current Affair PDF 2019 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 5200+ MCQ with Detailed Solutions
Yearly Current Affair PDF 2019 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 5200+ MCQ with Detailed Solutions