Daily GK & Current Affairs Quiz – 14th January 2020
Daily GK & Current Affairs Quiz – 14th January 2020

GK & Current Affairs Questions – 14th January 2020

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 14th  January 2020. Monthly Current Affairs PDF.January 2020 Current Affairs. Latest Current Affairs Questions for IBPS Clerk Mains, SBI Clerk & SBI PO 2020. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz January 2020″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – January 2020″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 14th January 2020


1.The World Future Energy Summit is being held in _______.
A. Kathmandu
B. Abu Dhabi
C. New Delhi
D. Tehran
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Abu Dhabi

Explanation: The Summit has around 33,500 participants from 170 countries. The event is to be conducted under the theme “Rethinking Global Consumption, Production and Investment.”

2.Geo-political conference ‘Raisina Dialogue’ will be organised in _________.
A. New Delhi
B. Kolkata
C. Hyderabad
D. Kochi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. New Delhi

Explanation: The Raisina Dialogue is organised by MEA and leading think-tank Observer Research Foundation since 2016. It is a multilateral conference committed to addressing the most challenging issues facing the global community.

3.Robert Abela was appointed new Prime Minister of _____.
A. Philippines
B. Malta
C. Kenya
D. Malaysia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Malta

Explanation: Robert Abela won the Labour Party leadership contest with 57.9% of the vote. It is worth mentioning that Joseph Muscat has been forced to resign last month amid pressure over the government’s handling of a probe into the murder of the investigative journalist, Daphne Caruana Galizia.

4.23rd National Youth Festival 2020 is being organised in _______.
A. Noida
B. Gurugram
C. Lucknow
D. Jaipur
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Lucknow

Explanation: The government has been organising NYF since 1995. It aims to provide a platform to the youth of the country and provide them with an opportunity to showcase their talents in various activities.

5.PM rechristened ______ Port Trust after Jan Sangh founder Syama Prasad Mookerjee.
A. Goa
B. Gandhinagar
C. Kolkata
D. Puri
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Kolkata

Explanation: This port represents industrial, spiritual and self-sufficiency aspirations of India. The Port has two distinct dock systems:

  1. Kolkata Docks at Kolkata 

2. A deep water dock at Haldia Dock Complex, Haldia

6.Home Minister Amit Shah launched the country’s first Cyber Crime Prevention Unit called the “Cyber AASHVAST” in ________.
A. Gandhinagar
B. Bikaner
C. Ahmedabad
D. Nagpur
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Gandhinagar

Explanation: The Cyber AASHVAST is a unit that will act to prevent cyber crimes. In India, the cyber-crimes have almost doubled between 2016 and 2017.

7._____ commissioned its biggest and most advanced surface warship yet, the Nanchang guided-missile destroyer.
A. China
B. North Korea
C. UK
D. Spain
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. China

Explanation: This is a step forward as China seeks to operate farther from its shores and punch farther into the western Pacific. The destroyer is equipped with new air defence, anti-missile, anti-ship and anti-submarine weapons.

8.India’s retail inflation rate climbed to a 65-month high after it rose ____ in the month of December 2019.
A. 5.35%
B. 6.35%
C. 7.35%
D. 8.35%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: C. 7.35%

Explanation: Due to higher food prices, retail inflation rose sharply to 7.35% in December 2019. It has surpassed the RBI’s upper-limit target. This is the third straight month when the retail inflation figure exceeded the RBI’s medium term target.

9.India has banned imports of refined palm oil from which among the following countries?
A. Malaysia
B. Indonesia
C. Pakistan
D. Sri Lanka
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Malaysia

Explanation: India, the world’s top importer of palm oil, was Malaysia’s biggest customer last year. While Indonesia remains India’s single largest source of palm oil products. Other noteworthy points:

  • India is the world’s biggest palm oil importer
  • In 2018, India imported $3.8 billion worth of palm oil from Indonesia, and $1.3 billion from Malaysia
  • The two Southeast Asian countries are the world’s main producers in the palm oil industry

• It is worth mentioning that Malaysian Prime Minister Mahathir Mohamad has criticised India’s new citizenship law

10.Samiya Naseem of Indian origin has been recently appointed as the judge of _______.
A. Chicago
B. Houston
C. Los Angeles
D. New York
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Chicago

Explanation: US Attorney General William Barr appointed Samia Nasim as the judge of Chicago. Prior to this, Samia has served in many big positions. While his father Abu Naseem Khalid is a lawyer by profession, Ammi Homera Naseem is an engineer.


Yearly Current Affair PDF 2019 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 5200+ MCQ with Detailed Solutions

Yearly Current Affair PDF 2019 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 5200+ MCQ with Detailed Solutions
Yearly Current Affair PDF 2019 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 5200+ MCQ with Detailed Solutions
Print Friendly, PDF & Email