Daily GK & Current Affairs Quiz – 14th February 2020
Daily GK & Current Affairs Quiz – 14th February 2020

GK & Current Affairs Questions – 14th February 2020

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 14th February 2020. Monthly Current Affairs PDF.February 2020 Current Affairs. Latest Current Affairs Questions for IBPS Clerk Mains, SBI Clerk & SBI PO 2020. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz February 2020″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – February 2020″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 14th February 2020


1.In which of the following state Corbett Tiger Reserve is located?
A. Uttrakhand
B. Andhra Pradesh
C. Maharashtra
D. Tamil Nadu
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Uttrakhand
Explanation: The Uttrakhand State cabinet approved a 377 sq. km area for the proposed eco-sensitive zone (ESZ) for the Corbett Tiger Reserve (CTR) on 12 February. The proposal will be forwarded to the Central government.

2.In which of the following city International Fund for Agricultural Development (IFAD) was held?
A. Paris
B. Rome
C. Bulgaria
D. Shanghai
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Rome
Explanation: The 43rd session of the governing council of the International Fund for Agricultural Development (IFAD) was held in Rome. IFAD of the United Nations (UN) aims to address hunger and poverty in developing countries. The council meet announced that with the current progress the UN’s Sustainable Development Goals 2030 cannot be achieved.

3.Which of the following state approved annual funds for juvenile homes for the children in the state?

A. Uttar Pradesh
B. Andhra Pradesh
C. Maharashtra
D. Tamil Nadu
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Maharashtra
Explanation: Maharashtra state cabinet approved a Juvenile Justice Fund for the welfare and rehabilitation of children in juvenile homes across the state on 12 February 2020. The cabinet also approved a proposal to make an Rs.2 crore annual budgetary provision for the fund.

4.Which of the following country has launched first AI police officer called Ella?
A. New Zealand
B. France
C. Israel
D. China
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. New Zealand
Explanation:  New Zealand Police has recruited an Artificial Intelligence (AI) cop called Ella to the force. New Zealand’s Intela AI and Soul Machines led the AI and digital human development of the AI cop. Ella is a life-like virtual assistant. It uses real-time animation to emulate face-to-face interaction in an empathetic way.

5.BIMSTEC disaster management exercise 2020 organized in:
A. Maharashtra
B. Andhra Pradesh
C. Tamil Nadu
D. Odisha
E. None of these

Correct Answer – D. Odisha
Explanation: Minister of State for Home Affairs, Shri Nityanand Rai inaugurated the Field Training Exercise of 2nd BIMSTEC Disaster Management Exercise on flood rescue at the Ramachandi Beach, Puri, Odisha on 12 February. The exercise highlighted the historicity and diversity of cultural heritage sites in the BIMSTEC region.

[/su_spoiler]

6.Which of the following city is to host National Winter Games 2020?
A. Shimla
B. Gulmarg
C. Sri Nagar
D. Ladakh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Gulmarg
Explanation: National Winter Games will be hosted in the world-famous ski destination Gulmarg in Jammu and Kashmir. The five-day games will be held from 7 March under the Khelo India programme. National Winter Games is aimed to develop sports across the nation.

7.Which of the following country holds the chairmanship of BIMSTEC?
A. Nepal
B. India
C. Sri Lanka
D. Myanmar
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Sri Lanka
Explanation: Srilanka holds chairmanship the BIMSTEC. The Bay of Bengal Initiative for Multi-Sectoral Technical and Economic Cooperation is an international organisation of seven nations of South Asia and South East Asia, housing 1.5 billion people and having a combined gross domestic product of $3.5 trillion.

8.The India Action Plan 2020 Summit held at:
A. Mumbai
B. New Delhi
C. Gurgaon
D. Hyderabad
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. New Delhi
Explanation: India Action Plan 2020 Summit was held on 12 February in Delhi. The summit was organized by TV Channel Times Now, India’s premium broadcast network. The keynote was delivered by Prime Minister Narendra Modi.

9.National Women’s Day is observed on?
A. 11th February
B. 13th February
C. 10th February
D. 12th February
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 13th February
Explanation: National Women’s Day is observed on 13 February every year.

10.National Women’s Day marks the birth anniversary of ________.
A. Indira Gandhi
B. Sarojini Naidu
C. Kalpana Chawla
D. Rani Laxmi Bai
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Sarojini Naidu
Explanation: National Women’s Day is observed on 13 February every year. The day marks the birth anniversary of Sarojini Naidu. The day was first celebrated on 13 February 2014 marks the 135th birth anniversary of late Sarojini Naidu. The day was designated to honour the work and contribution of Sarojini Naidu.

11. The theme of 2020 World Radio Day is:
A. Radio and Diversity
B. Radio and Sports
C. Dialogue, Tolerance and Peace
D. A and C
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Radio and Diversity
Explanation: The theme of 2020 is “Radio and Diversity”. It focuses on diversity and plurilingualism. Radio is an important medium to celebrate humanity in all its diversity and provides a platform for democratic discourse.

12.The theme of the governing council of the International Fund for Agricultural Development (IFAD) is:
A. Investing in sustainable food systems to end hunger by 2030
B. No such thing as a free lunch. Invest in healthy soils: SDG 2030
C. Attainment of food security for all through sustainable food systems
D. To end the world hunger by 2025
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Investing in sustainable food systems to end hunger by 2030
Explanation: The 43rd session of the governing council of the International Fund for Agricultural Development (IFAD) was held in Rome from 11-12 February 2020. The theme of the session is “Investing in sustainable food systems to end hunger by 2030”. It highlights the role and experience of IFAD in supporting sustainable, inclusive, nutritious and efficient food systems.

13.Which of the following country is not a member country of BIMSTEC?
A. Nepal
B. India
C. Bhutan
D. Indonesia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Mumbai

Explanation:  Indonesia is not a BIMSTEC member. The BIMSTEC member states, Bangladesh, India, Myanmar, Sri Lanka, Thailand, Nepal, and Bhutan, are among the countries dependent on the Bay of Bengal.

14.Who was the first women governor in India?
A. Laxmi Sehgal
B. Pratibha Patil
C. Sarojini Naidu
D. Kamla Nehru
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Sarojini Naidu
Explanation: Sarojini Naidu was the first female governor of India. She served in the United provinces (present Uttar Pradesh) from 1947-1949. She participated actively in the Indian National Movement for the independence of India.

15.World Radio Day is observed on:
A. 11th February
B. 13th February
C. 10th February
D. 12th February
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 13th February
Explanation: World Radio Day is observed on 13 February. The day marks the time where people around the world celebrate the radio and how it shapes their lives. The day aims to create awareness among the media and the public about the importance of radio. It encourages decision-makers to provide access to information through radio.


Yearly Current Affair PDF 2019 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 5200+ MCQ with Detailed Solutions

Yearly Current Affair PDF 2019 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 5200+ MCQ with Detailed Solutions
Yearly Current Affair PDF 2019 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 5200+ MCQ with Detailed Solutions
Print Friendly, PDF & Email