Daily GK Current Affairs Quiz January 2020 - 13th January 2020
Daily GK Current Affairs Quiz January 2020 - 13th January 2020

GK & Current Affairs Questions – 13th January 2020

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 13th  January 2020. Monthly Current Affairs PDF.January 2020 Current Affairs. Latest Current Affairs Questions for IBPS Clerk Mains, SBI Clerk & SBI PO 2020. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz January 2020″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – January 2020″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 13th January 2020


1.Wings India 2020, an international exhibition and conference on civil aviation sector, will be held at Begumpet Airport in ______.
A. Mumbai
B. Ahmedabad
C. Hyderabad
D. Kochi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Hyderabad

Explanation: The theme of the event is “India-Runway to a Billion Opportunities”. The biennial event of the series of event is scheduled from 12-15 March 2020 at Begumpet Airport, Hyderabad.

2.Who was chosen as the first recipient of ‘Muppavarapu Venkaiah Naidu National Award for Excellence’?
A. MS Swaminathan
B. Narendra Modi
C. Sonia Gandhi
D. Anna Hazare
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. MS Swaminathan

Explanation: The National Award for Excellence was instituted by the Muppavarapu Foundation. The award carries a cash prize of Rupees Five Lakh and citation.

3.Who has been appointed the Director of the National Book Trust (NBT)?
A. Yuvraj Malik
B. Hans Motwani
C. Shanta Kumar
D. Lal Singh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Yuvraj Malik

Explanation: Malik has taken over from Sahitya Akademi-awardee writer Rita Chowdhury. He joined the NBT on deputation from the Indian Army on January 8.

4.Indian Navy continues to deploy one warship for Operation _________ in order to ensure the safe passage of Indian Flag Vessels transiting through the Strait of Hormuz.
A. Shakti
B. Sagar
C. Sankalp
D. Saavan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Sankalp

Explanation: Indian Navy launched Operation SANKALP in the Gulf Region in June 2019. It is worth mentioning that on 3 January, Qasem Soleimani was killed in a US drone strike at Baghdad airport.

5.Who has been unanimously re-elected as the Chairman of KRIBHCO?
A. Chandra Pal Singh Yadav
B. Shashi Tharoor
C. Shakti Thakur
D. Narendra Modi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Chandra Pal Singh Yadav

Explanation: Dr. Chandra Pal Singh is the son of a freedom fighter Late Sh. Thakur Prasad Yadav. He has been the Chairman from July 1999 to May 2010 & thereafter from February 2015 to till date.

6.The Reserve Bank of India (RBI) has amended the Know Your Customer (KYC) norms for banks and other financial institutions, allowing them to use V-CIP. What does ‘V’ stand for?
A. Viral
B. Videography
C. Video-based
D. Voicemail
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Video-based

Explanation: The Central Bank has decided to permit videobased KYC as an option to establish a customer’s identity. For video KYC, the consumer must be in India, and to ensure his presence in the country, the user’s geolocation will be reported.

7.How many airports in the country have managed a transition from level 1 to level 2 with a reduction in the carbon emissions by grading their systems?
A. 2
B. 4
C. 6
D. 8
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: D. 8

Explanation: By constituting Carbon Management Plan and reducing the carbon emissions at airports as per the Airport Carbon Accreditation (ACA) Program, four AAI airports –

  1. Netaji Subhas Chandra Bose International Airport, Kolkata
  2. Biju Patnaik International Airport, Bhubaneswar
  3. Lal Bahadur Shastri International Airport, Varanasi
  4. Trivandrum International Airport

have met all the necessary requirements to upgrade to level 2.

8.The Union Minister for Home Affairs Amit Shah inaugurated the I4C and the National Cyber Crime Reporting Portal. Expand 4C.
A. Cyber Crime Coordination Centre
B. Cyber Crime Cooperation Centre
C. Cyber Criminals Coordination Centre
D. Cyberspace Crime Coordination Centre
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Cyber Crime Coordination Centre

Explanation: The scheme to setup I4C was approved in October 2018. It has seven components:

1 National Cyber Crime Threat Analytics Unit
2. National Cyber Crime Reporting Portal
3. National Cyber Crime Training Centre
4. Cyber Crime Ecosystem Management Unit
5. National Cyber Crime Research and Innovation Centre
6. National Cyber Crime Forensic Laboratory Ecosystem
7. Platform for Joint Cyber Crime Investigation Team

9.The fifth edition ‘The Pulses Conclave’, will be held in _______.
A. J&K
B. Rajasthan
C. Maharashtra
D. Goa
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Maharashtra

Explanation: The fifth edition ‘The Pulses Conclave’, will be held from February 12th to 14th, 2020 in Lonavala, Maharashtra. The India Pulses and Grain Association will host the Conclave.

10.The first phase of the second largest annual Muslim congregation called Biswa Ijtema began in _____.
A. Malaysia
B. Saudi Arabia
C. Pakistan
D. Bangladesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: D. Bangladesh

Explanation: The grand prayer at the congregation at Tongi was held on Sunday. Bishwa Ijtema is an annual event which is held on the bank of the Turag river at Tongi on the outskirts of Dhaka since 1967.


Yearly Current Affair PDF 2019 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 5200+ MCQ with Detailed Solutions

Yearly Current Affair PDF 2019 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 5200+ MCQ with Detailed Solutions
Yearly Current Affair PDF 2019 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 5200+ MCQ with Detailed Solutions
Print Friendly, PDF & Email