Daily GK & Current Affairs Quiz – 13th February 2020
Daily GK & Current Affairs Quiz – 13th February 2020
Best English Language Book For All Bank & Government Exams Preparation

GK & Current Affairs Questions – 13th February 2020

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 13th February 2020. Monthly Current Affairs PDF.February 2020 Current Affairs. Latest Current Affairs Questions for IBPS Clerk Mains, SBI Clerk & SBI PO 2020. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz February 2020″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – February 2020″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 13th February 2020


1.Which among the following has develop Bhabha Kavach bulletproof jackets?

A. DRDO
B. BARC
C. ISRO
D. HAL
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. BARC

Explanation: BARC handed over 55 Bhabha Kavach bulletproof jackets to Shri Rajesh Ranjan, Director General, and Central Industrial Security Force (CISF) in a ceremony held at CISF UNIT and Mumbai. Bhabha Kavach has received approval from the Ministry of Home Affairs for induction into all CAPFs.

2.Which of the following has topped the Public Enterprises Survey 2018-19?

A. Indian Oil
B. ONGC
C. NTPC
D. All of these
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. All of these

Explanation: Public Enterprises Survey 2018-19 tabled at Parliament stated that Oil and Natural Gas Corporation (ONGC), Indian Oil Corporation and NTPC Limited were the top three profitable PSUs in 2018-19. Also, BSNL, Air India and MTNL incurred the highest losses for a third consecutive year.

3.FIH Women’s Rising Star of the Year 2019 is:
A. Vandana Katariya
B. Gurjit Kaur
C. Lalremsiami
D. Deep Grace Ekka
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Lalremsiami

Explanation: The International Hockey Federation (FIH) has named India forward Lalremsiami as the 2019 FIH Women’s Rising Star of the Year. She won 40% of all the votes cast. She got 47.7% of her votes from among national associations and the media, fans/players contributed 28.4% and 36.4% respectively.

4.Corona virus has been renamed as————- officialy by WHO.

A. Corona 2019
B. Corvi 2019
C. Covid-19
D. Corona-19
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Covid-19

Explanation:  The World Health Organization (WHO) has now officially named the new coronavirus, which has killed more than 1000 people so far, as Covid-19. It is the shortened version of coronavirus disease 2019. Coronavirus causes infection in the sinuses, nose, or upper throat.

5.Which of the following organization launched 2019 State of Worlds Children Report?

A. WHO
B. United Nations
C. UNICEF
D. Save the Children
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. UNICEF

Explanation:  The State of the World’s Children Report 2019 stated more than 8 lakhs under 5 Mortality Rate in India. The report was released by the United Nations Children’s Fund is a UN agency (UNICEF).The report has ranked countries in the order of ‘highest burden of death among children of under-5’ to the ‘lowest burden Of death among children Of under-5’.

6.Which of the following state/UT has approved the Ground Water Act 2020?

A. Uttar Pradesh
B. Andhra Pradesh
C. Maharashtra
D. Tamil Nadu
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Uttar Pradesh

Explanation: Uttar Pradesh approved the Ground Water Act, 2020. It aims to improve the falling groundwater level. Under the Ground Water Act, 2020, registration is mandatory to install submersible pumps. Online registration facility will also be available. The domestic users and farmers need not pay any fee.

7.National Horticulture Fair 2020 is concluded in:

A. Pune
B. Shimla
C. Bengaluru
D. Hyderabad
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Bengaluru

Explanation: National Horticulture Fair 2020 was concluded in Bengaluru. It focused on creating awareness about the nutrition and vertical gardening for nutritional security and accentuated the need for horticulture-based integrated farming systems.

8.The book titled “A Commentary and Digest on The Air, Act 1981” is written by:

A. Ramachandra Guha
B. Manmohan Singh
C. KK Khandelwal
D. Shashi Tharoor
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. KK Khandelwal

Explanation: Haryana Chief Minister, Manohar Lal Khattar released a book titled “A Commentary and Digest on The Air, Act 1981,” at Chandigarh. The book was written by Dr. K K Khandelwal, Chairman, Haryana Real Estate Regulatory Authority (HRERA). The book focuses on ways to prevent and control air pollution. The book has given an elaborate explanation of law devised to prevent air pollution. The book aims to create awareness on air pollution in society.

9.National Productivity Day is observed on?

A. 11th February
B. 9th February
C. 10th February
D. 12th February
E.  None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 12th February

Explanation: National Productivity Day is observed on 12 February. The day is celebrated by the National Productivity Council (NPC) to promote productivity culture in India. Also, National Productivity Week is celebrated from 12-18 February 2020. The day aims to propagate productivity, quality, competitiveness, and efficiency.

10.National Productivity Council of India functions under the ________.

A. Ministry of Human Resource Development
B. Ministry of Commerce and Industry
C. Ministry of Health and Family Welfare
D. Ministry of Agriculture and Farmer’s Welfare
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Ministry of Commerce and Industry

Explanation: National Productivity Council of India (NPC) was established in 1958. The autonomous organization functions under the Department for Promotion of Industry & Internal Trade (DPIIT), Ministry of Commerce and Industry.

11. The workshop on Van Dhan and Entrepreneurship Development is organized by:

A. Tribal Cooperative Marketing Development Federation of India
B. Ministry of Rural Development
C. Agricultural and Processed Food Products Export Development Authority
D. Ministry of Agriculture and Farmer’s Welfare
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Tribal Cooperative Marketing Development Federation of India

Explanation: Tribal Cooperative Marketing Development Federation of India (TRIFED) organized a workshop on Van Dhan and Entrepreneurship Development on 11 January. It was inaugurated by the Union Minister for Tribal Affairs Shri Arjun Munda.

12.Who among the following has taken charge of the Gujarat, Daman and Diu Naval Area as the Flag Officer Commanding Gujarat Naval Area?
A. Rear Admiral Sanjay Roye
B. Rear Admiral Puruvir Das
C. Rear Admiral Puruvir Sharma
D. Rear Admiral Suresh Das
E.  None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Rear Admiral Puruvir Das

Explanation: Rear Admiral Puruvir Das took charge of the Gujarat, Daman and Diu Naval Area from Rear Admiral Sanjay Roye as Flag Officer Commanding Gujarat Naval Area (FOGNA) at a ceremony held at Headquarters Gujarat, Daman and Diu Naval Area on 10 February 2020.

13.Union Bank of India headquarter is located at:

A. Pune
B. Mumbai
C. Bengaluru
D. Hyderabad
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Mumbai

Explanation:  Union Bank of India headquarter is located at Mumbai (Maharashtra). Union Bank of India (UBI) has lowered their lending rates by 5-10 basis points on Wednesday.

14.Which of the following country has scrapped a 20-year-old security pact with the United States?

A. France
B. Philippine
C. South Africa
D. Japan
E.  None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Philippine

Explanation: The Philippine government scrapped a 20-year-old security pact with the United States on 11 February. The pact allows the American troops to take part in military exercises and humanitarian operations in the country.

15.World Unnani Day is observed on:

A. 11th February
B. 9th February
C. 10th February
D. 12th February
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 11th February

Explanation:  World Unnani Day was observed on 11 February. The day marks the birthday of great Unani scholar and social reformer “Hakim Ajmal Khan”.The day aims to pay tribute to Hakim Ajmal Khan for his wonderful contribution to the sustained development of the Unani system of medicine in the country and the rest of the world. It also aims to spread awareness in masses and action about healthcare delivery through the Unani system of medicine worldwide.


Yearly Current Affair PDF 2019 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 5200+ MCQ with Detailed Solutions

Yearly Current Affair PDF 2019 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 5200+ MCQ with Detailed Solutions
Yearly Current Affair PDF 2019 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 5200+ MCQ with Detailed Solutions