Daily GK & Current Affairs Quiz – 12th January 2020
Daily GK & Current Affairs Quiz – 12th January 2020

GK & Current Affairs Questions – 12th January 2020

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 12th  January 2020. Monthly Current Affairs PDF.January 2020 Current Affairs. Latest Current Affairs Questions for IBPS Clerk Mains, SBI Clerk & SBI PO 2020. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz January 2020″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – January 2020″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 12th January 2020


1.The Gujarat Agro Industries Corporation (GAIC) will import water-soluble fertilizers from _____.
A. Russia
B. China
C. UK
D. France
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: B. China

Explanation: The corporation’s role will be to sell the imported water-soluble fertilisers to the farmers. This step has been taken to promote the precision agriculture, which is the farming management concept that uses inputs such as pesticides, nutrients, water and seeds in a strategic way.

2.India recently attended the Hormuz Peace Initiative that was held in ______.
A. Islamabad
B. Washington
C. Tehran
D. Mecca
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Tehran

Explanation: Amid escalating US-Iran tensions, the initiative seeks stability in one of the world’s busiest and strategically located shipping lanes. The initiative is being led by Iran to stabilise the Strait of Hormuz.

3.How many Indian cities have been listed as the world’s fastest-growing urban ares, a survey by the Economist Intelligence Unit (EIU)?
A. 9
B. 6
C. 4
D. 3
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: D. 3

Explanation: The three cities are Malappuram, Kozhikode and Kollam. Malappuram occupied the top spot in the world rankings with a 44.1 per cent change.

4._____ will purchase 500 buses from India for USD 15 million by utilising the line of credit extended to it.
A. Myanmar
B. Sri Lanka
C. Pakistan
D. Bangladesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Sri Lanka

Explanation: The new buses for Sri Lanka Transport Board would be procured to strengthen the country’s public transport. Prime Minister Narendra Modi in November announced a financial assistance of USD 450 million to the island nation.

5.______ approved a proposal to set aside Rs 234 crore for construction of a zoological garden named after Shaheed Ashfaqullah Khan.
A. UP
B. West Bengal
C. Bihar
D. Punjab
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. UP

Explanation: Ashfaqullah Khan sacrificed his life for India’s freedom at the tender age. He was sentenced to death by hanging for his role in the Kakori train robbery (i.e. Kakori conspiracy)

6.The sixth bilateral naval exercise between _____ and Pakistan, code-named Sea Guardians-2020, commenced recently.
A. China
B. US
C. India
D. Russia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. China

Explanation: The two sides will pursue a number of training objectives:

• Joint patrol
• Air-defence
• Joint anti-submarine
• Maritime live-firing
• Joint marine training

7.Which NE state adopted a new logo, reflecting the distinct identity and culture of the state?
A. Arunachal Pradesh
B. Manipur
C. Assam
D. Nagaland
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Arunachal Pradesh

Explanation: The new logo consists of the national emblem and foxtail orchid, the state flower.

  • The symbol of national emblem signifies the federal system of the Indian Constitution
  • The foxtail orchid represents the state, its people and culture as a whole

• The blue colour denotes the autonomy of the assembly secretariat

8.A one-day mourning will be observed throughout India on Monday as a mark of respect to Sultan Qaboos Bin Said Al Said of ____.
A. Oman
B. UAE
C. Saudi Arabia
D. Iran
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Oman

Explanation: Sultan Qaboos played a role in the release of Father Tom Uzhunnalil, the Vatican priest. Under his reign, Oman became known as a welcoming tourist destination and a key Mideast interlocutor.

9.India under Prime Minister Narendra Modi has been listed as the ___ biggest geo-political risk of 2020, by the political risk consultancy – the Eurasia Group.
A. 3rd
B. 10th
C. 6th
D. 5th
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: D. 5th

Explanation: This is expected to affect India’s image among the financial firms and investors across the globe. Eurasia’s annual ‘Top 10 Risks’ of the year list is considered one of the foremost geopolitical indicators among global investors.

10.Chenab bridge, at _____ above river bed and having 467 m of single arch span across mighty Chenab river, will be highest Railway Arch Bridge in the world.
A. 123m
B. 244m
C. 359m
D. 451m
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: C. 359m

Explanation: The tunnels on this project are being constructed using the state of art technology of New Austrian Tunnelling method. Till date, erection of 5462 MT out of 9010 MT has been completed.


Yearly Current Affair PDF 2019 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 5200+ MCQ with Detailed Solutions

Yearly Current Affair PDF 2019 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 5200+ MCQ with Detailed Solutions
Yearly Current Affair PDF 2019 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 5200+ MCQ with Detailed Solutions
Print Friendly, PDF & Email