Daily GK & Current Affairs Quiz – 12th February 2020
Daily GK & Current Affairs Quiz – 12th February 2020

GK & Current Affairs Questions – 12th February 2020

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 12th February 2020. Monthly Current Affairs PDF.February 2020 Current Affairs. Latest Current Affairs Questions for IBPS Clerk Mains, SBI Clerk & SBI PO 2020. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz February 2020″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – February 2020″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 12th February 2020


1.Which among the following country is to host COP-13 on the Conservation of Migratory Species of Wild Animals?

A. India
B. France
C. Canada
D. New Zealand
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. India

Explanation: India is hosting the 13th Conference of Parties (COP) of the Convention on the Conservation of Migratory Species of Wild Animals (CMS). The conference will be held during 17-22 February 2020 at Gandhinagar in Gujarat. The announcement was made by the Union Minister for Environment, Forest and Climate Change, Shri Prakash Javadekar in New Delhi.

2.In which of the following city first ever Jerusalem-Mumbai Festival is to be held?

A. New Delhi
B. Mumbai
C. Hyderabad
D. Kolkata
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Mumbai

Explanation: The first-ever Jerusalem-Mumbai Festival has been scheduled to be held in Mumbai on 15 February 2020. The festival aims to promote artistic and cultural ties between India and Israel. The festival will be held on 15-16 February. The festival aims to promote artistic cooperation in the diverse fields of culture, such as culinary art, music, and dance. Jerusalem-Mumbai Festival.

3.Which of the following city is reported the highest cases on women and child trafficking?
A. New Delhi
B. Mumbai
C. Both A and D
D. Kolkata
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Both A and D

Explanation: A study by the National Crime Records Bureau (NCRB) stated that the highest incidence of children and women being trafficked was observed from the cities of Mumbai and Kolkata. NCRB’s data on missing children and women was compiled on the directions of the Supreme Court.

4.International Day of Women and Girls in Science is observed on:

A. 10th February
B. 9th February
C. 11th February
D. 8th February
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 11th February

Explanation:  International Day of Women and Girls in Science is observed on 11 February. The day aims to achieve the empowerment of women and girls and promote the participation of women and girls in science. According to the UN, less than 30% of researchers worldwide are women.

5.National Deworming Day is observed on:

A. 11th February
B. 9th February
C. 10th February
D. 8th February
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 10th February

Explanation:  National Deworming day is observed on 10 February. The main objective is to deworm all preschool and school-age children between 1-19 years of age through the platform of schools and Anganwadi Center.

6.Which of the following state/UT has approved the two light metro rail projects?

A. Jammu and Kashmir
B. Andhra Pradesh
C. Maharashtra
D. Tamil Nadu
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Jammu and Kashmir

Explanation: The Jammu & Kashmir government has approved the two light metro rail projects in the state to ease the public transport in twin cities of Jammu and Srinagar. The Administrative Council (AC) approved the proposal of the Housing and Urban Development Department (HUDD) in a meeting chaired by Lieutenant Governor, GC Murmu.

7.The theme of the COP 13: Convention on the Conservation of Migratory Species of Wild Animals (CMS):

A. Desertification in Relation to Water and Aridity & Land Degradation Neutrality
B. Prevention, minimization, and recovery of wastes
C. Migratory species connect the planet and we welcome them home
D. A and B
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Migratory species connect the planet and we welcome them home

Explanation: India is hosting the 13th Conference of Parties (COP) of the Convention on the Conservation of Migratory Species of Wild Animals (CMS). The theme of CMS COP13 is “Migratory species connect the planet and we welcome them home”.

8.The central government has decided to rename the National Institute of Financial Management (NIFM), Faridabad on the name of:

A. Sushma Swaraj
B. Arun Jaitley
C. Deen Dayal Upadhyaya
D. Narendra Modi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Arun Jaitley

Explanation: The government has decided to rename the National Institute of Financial Management (NIFM), Faridabad as Arun Jaitley National Institute of Financial Management (AJNIFM). NIFM, Faridabad was established in 1993. The registered society functions under the Department of Expenditure, Ministry of Finance.

9.Which of the following state has signed MoU with Agri Institutions to provide technical assistance to the farmers?

A. Madhya Pradesh
B. Andhra Pradesh
C. Uttar Pradesh
D. Haryana
E.  None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Andhra Pradesh

Explanation: The Andhra Pradesh State government signed memoranda of understanding (MoU) with 11 premier agricultural institutions in the country. Some of the institutions are the state Agriculture Department and institutions, including the Indian Council of Agricultural Research (ICAR), National Institute of Plant Health Management, M S Swaminathan Research Foundation, Central Fertiliser Quality, and Training Institute, and National Seed Research and Training Institute.

10.The theme of 2020 International Day of Women and Girls in Science is:

A. Gender Equality and Parity in Science for Peace and Development
B. Investment in Women and Girls in Science for Inclusive Green Growth
C. Empowering Girls for a Brighter Tomorrow
D. A and B
E. All of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Investment in Women and Girls in Science for Inclusive Green Growth

Explanation: International Day of Women and Girls in Science is observed on 11 February. The theme for the year 2020 is ‘Investment in Women and Girls in Science for Inclusive Green Growth’. The theme aims to encourage and motivate girls and women to opt for science.

11. Which of the following ministry initiated the National Deworming Day?

A. Ministry of Human Resource Development
B. Ministry of Rural Development
C. Ministry of Health and Family Welfare
D. Ministry of Agriculture and Farmer’s Welfare
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Ministry of Health and Family Welfare

Explanation: The Ministry of Health and Family Welfare initiated the observation of the National Deworming Day. The first National Deworming Day in India was observed on 10 February 2015. On this day, the Indian Government publicly committed to deworming over 140 million children nationwide.

12.Zonal Council Centres of the Ministry has collaborated with_________ to prepare a list of ICH elements for the National List of Intangible Cultural Heritage (ICH).
A. Sangeet Natak Academy
B. Lalit Kala Academy
C. National School of Drama
D. Archeological Survey of India
E.  None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Sangeet Natak Academy

Explanation: Sangeet Natak Akademi (SNA) has collaborated with Zonal Cultural Centers of Ministry to prepare a list of ICH elements for the National List of Intangible Cultural Heritage (ICH). The announcement was made by the Union Minister of State (I/c) of Culture and Tourism, Shri Prahlad Singh Patel.

13.Which among the following ministry has launch star rating web portal?

A. Ministry of Human Resource Development
B. Ministry of Electronics and Information Technology
C. Ministry of Coal
D. Ministry of Information and Broadcasting
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Ministry of Coal

Explanation:  The Ministry of Coal (MoC) has launched a web portal for star rating of coal mines. The aim is to promote green, safe and sustainable mining practices using technology as a tool. The web portal was launched by the Union Minister for Coal & Mines Shri Pralhad Joshi in New Delhi.

14.Where is the headquarter of United Nation Environment Programme located?

A. France
B. Switzerland
C. Geneva
D. Nairobi
E.  None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Nairobi

Explanation: It began as a result of the United Nations Conference on the Human Environment in June 1972 and has its headquarters in Nairobi, Kenya. UNEP also has six regional offices and other country offices.

15.The fifth edition of joint military exercise Ajeya Warrior 2020 is to be held in:

A. USA
B. Sri Lanka
C. United Kingdom
D. Nepal
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. United Kingdom

Explanation:  The fifth edition of joint military exercise Ajeya Warrior 2020 has been scheduled to be held 13-26 February at Salisbury Plains in the UK. The exercise will be held between India and the United Kingdom. The aim of the exercise is to conduct company-level joint training with an emphasis on counter-terrorist operations in urban and semi-urban areas.


Yearly Current Affair PDF 2019 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 5200+ MCQ with Detailed Solutions

Yearly Current Affair PDF 2019 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 5200+ MCQ with Detailed Solutions
Yearly Current Affair PDF 2019 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 5200+ MCQ with Detailed Solutions
Print Friendly, PDF & Email