Daily GK Current Affairs Quiz January 2020 - 11th January 2020
Daily GK Current Affairs Quiz January 2020 - 11th January 2020
Best English Language Book For All Bank & Government Exams Preparation

GK & Current Affairs Questions – 11th January 2020

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 11th  January 2020. Monthly Current Affairs PDF.January 2020 Current Affairs. Latest Current Affairs Questions for IBPS Clerk Mains, SBI Clerk & SBI PO 2020. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz January 2020″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – January 2020″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 11th January 2020


1.Census India-2021 will begin on 1st of April this year and will end on _____.
A. 30th Sep
B. 30th June
C. 30th November
D. 30th December
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. 30th Sep
Explanation:
The 2021 census will be conducted through a mobile phone application. The mammoth nationwide exercise will be carried out in 16 languages and at a cost of ₹12,000 crore.

2.2019 World Conference on Access to Medical Products, sometimes seen in the news, was recently held in ________.
A. Jaipur
B. Chandigarh
C. New Delhi
D. Mumbai
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: C. New Delhi
Explanation: It was jointly organized by the Ministry of Health & Family Welfare and the WHO. It sought to take forward the international and national agenda on access to medical products.

3.The World Bank lowered its projection for India’s economic growth from 6% to ____in 2019-20 fiscal year.
A. 5.8%
B. 5.0%
C. 4.8%
D. 4.5%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: B. 5.0%
Explanation:
The projection for 2019-20 is in line with the estimates given by RBI. The latest projections come at a time when the Indian economy is faltering.

4.KfW, a German development bank, will assist _________ with a Rs 711 crore loan for expanding the climate-resilient Zero-Budget Natural Farming (ZBNF)
A. Jammu & Kashmir
B. Punjab
C. Andhra Pradesh
D. Haryana
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Andhra Pradesh
Explanation:
The ZBNF project is being undertaken by the state government, dovetailing:

  • Rastriya Krishi Vikas Yojana (RKVY)
  • Paramparagat Krishi Vikas Yojana (PKVY)

Zero budget natural farming is a method of chemical-free agriculture drawing from traditional Indian practices.

5.India will launch a heavy communication satellite ______ on January 17 from Kourou space centre in French Guiana on board an Ariane-5 rocket of the European Space Agency.
A. GSAT-30
B. GSAT-50
C. GSAT-70
D. GSAT-90
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. GSAT-30
Explanation
: The launch of GSAT-30 will augment capacity to provide communication links to state-run and private service providers. It will be ISRO’s first satellite in the New Year (2020).

6.______ has the most powerful passport in the world, according to Henley Passport Index.
A. Japan
B. South Africa
C. US
D. India
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Japan
Explanation
: The index ranks all the world’s passports based on data from the International Air Transport Association and the firm’s research department. Singapore kept its place at number two, while South Korea dropped to join Germany in third place.

7.Pedro Sánchez was sworn in as the prime minister of ______.
A. Spain
B. Brazil
C. Mexico
D. UK
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Spain
Explanation:
It is the second time in less than two years that the socialist leader has been sworn-in as PM. Sanchez would reveal the new cabinet in the coming week. He first became PM in June 2018.

8.Indian Navy will be hosting military drill called ‘Milan 2020’ at _________.
A. Ahmedabad
B. Visakhapatnam
C. Hyderabad
D. Bengaluru
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: B.Visakhapatnam
Explanation:
The theme of the exercise is “Synergy Across the Seas.” The MILAN series of biennial exercises commenced in 1995. 41 nations that share defence cooperation with India have been invited for the drill.

9.______ launched the flagship ‘Amma Vodi’ scheme to support lakhs of below poverty line mothers or guardians to educate their children.
A. Andhra Pradesh
B. Kerala
C. Madhya Pradesh
D. Telangana
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Andhra Pradesh
Explanation
: Under this scheme, the state will provide direct financial assistance worth Rs 15000 annually to poor and financially weak mothers. The state government released Rs 6,318 crore this year to benefit 43 lakh mothers.

10.Former Prime Minister Zoran Milanovic won presidential election in ______.
A. Spain
B. Norway
C. Croatia
D. Iceland
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Croatia
Explanation:
The Adriatic country joined the EU in 2013. Milanovic, the Social Democrat candidate, took 52.7 percent of the vote. The presidential role is largely ceremonial.


Yearly Current Affair PDF 2019 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 5200+ MCQ with Detailed Solutions

Yearly Current Affair PDF 2019 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 5200+ MCQ with Detailed Solutions
Yearly Current Affair PDF 2019 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 5200+ MCQ with Detailed Solutions