Daily GK & Current Affairs Quiz – 10th January 2020
Daily GK & Current Affairs Quiz – 10th January 2020

GK & Current Affairs Questions – 10th January 2020

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 10th  January 2020. Monthly Current Affairs PDF.January 2020 Current Affairs. Latest Current Affairs Questions for IBPS Clerk Mains, SBI Clerk & SBI PO 2020. Welcome to the Lets Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz January 2020″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Questions – January 2020″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Daily Current Affairs Questions  – 10th January 2020


1.The Indian Army began its work on the GOCO Model. The model is extended to base workshops and ordnance depots. Expand GOCO.
A. Government Owned Contractor Operation
B. Government Ownership Contractor Operated
C. Govern Owned Contractor Operated
D. Government Owned Contractor Operated
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: D. Government Owned Contractor Operated
Explanation:
In this model, the assets owned by government will be operated by the private industries. The workshops are assigned the role of overhauling of weapons. They also manufacture spares.

2.ASCEND 2020 Global Investors Meet is being organised in ______.
A. Kochi
B. Goa
C. Ahmedabad
D. Mumbai
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Kochi
Explanation: More than 100 projects ready to be showcased to credible investors will be presented in this event. Being a consistent performer in achieving impressive economic growth, Kerala is poised for a paradigm shift to harness industrial investments into the state.

3._________ to set up Vikram Sarabhai Children Innovation Center (VSCIC) in the state.
A. Haryana
B. Maharashtra
C. Gujarat
D. Tamil Nadu
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Gujarat
Explanation:
The Innovation Center will be set up to identify, nurture and promote innovation by children. It will work towards identifying children with ideas and then nurture and support them.

4.Selfie museum called Selfie Kingdom (TSK) was recently inaugurated in _______.
A. Dhaka
B. New Delhi
C. Dubai
D. Lahore
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Dubai
Explanation:
It offers various colours, shades and backgrounds for the photographs to become memorable. There are 15 rooms to choose from, which will be remoddled every few months, according to the press release.

5.936-km TurkStream line for transporting natural gas from ________ to Turkey was recently inaugurated.
A. Norway
B. Russia
C. Egypt
D. Ukraine
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Russia
Explanation
: The pipeline project, stretching 930 km across the Black Sea, reinforces strong energy ties between Moscow and Ankara. TurkStream also marks a major achievement for Turkish President Recep Tayyip Erdogan.

6.Pakistan’s Parliament passed bills to give extension to Army chief Gen Qamar Javed Bajwa for ______.
A. 1 year
B. 2 years
C. 3 years
D. 4 years
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: B. 2 years
Explanation
: The government introduced three bills in the National Assembly to extend the retirement age from 60 to 64 years for
• the chiefs of army, navy and air force
• the chairman of the joint chief of staff committee

7.Who won 2019 Costa Children’s Award in UK for ‘Asha and the Spirit Bird’?
A. Niharika Saloni
B. Ramesh Chand
C. Manohar Joshi
D. Jasbinder Bilan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: D. Jasbinder Balan
Explanation:
Bilan’s book was shortlisted from 144 entries. She has won the award for her debut novel ‘Asha and the Spirit Bird’. She will receive 5,000 pounds as prize money associated with the award.

8.31st International Kite Festival is being organised in _________.
A. Kolkata
B. Noida
C. Ahmedabad
D. Jaipur
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Ahmedabad
Explanation:
It will continue till 14th January: Makarsankranti. As a part of the official celebration of ‘Makar Sankranti’, Ahmedabad has been hosting the International Kite Festival since 1989.

9.______ launched a ‘residential builder finance with buyer guarantee’ scheme to revive the Indian real estate sector.
A. Bank of Baroda
B. Yes Bank
C. SBI
D. Axis Bank
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: C. SBI
Explanation
: This scheme promises to refund homebuyers their principal loan amount if the developer delays the project beyond a specific period. All reputed builders upon fulfilling the prescribed criteria by the bank can avail loan between Rs 50 crore and Rs 400 crore, under this scheme.

10.Union Budget 2020-21 will be presented on _______.
A. Jan 26
B. Jan 31
C. Feb 1
D. Feb 7
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Feb 1
Explanation:
The Budget session is proposed to be held in two phases from January 31 to April 3, with the Union Budget to be presented on February 1.
• The first phase of the session will be from January 31 to February 11
• The second one will be from March 2 to April 3


Yearly Current Affair PDF 2019 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 5200+ MCQ with Detailed Solutions

Yearly Current Affair PDF 2019 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 5200+ MCQ with Detailed Solutions
Yearly Current Affair PDF 2019 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 5200+ MCQ with Detailed Solutions
Print Friendly, PDF & Email